Επεξεργασμένα vs φρέσκα τρόφιμα. And the winner is...
Μπορεί ο γιατρός, η μητέρα σας και η κοινή λογική να σας συμβουλεύουν να προτιμάτε τα φρέσκα από τα κατεψυγμένα τρόφιμα, παρ’ όλα αυτά όμως, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί και πανάκεια.
Κατεψυγμένος vs φρέσκος αρακάς
Λέγεται ότι στην περίπτωση του κατεψυγμένου αρακά, μέσα σε λίγες ώρες από την ώρα που τον μαζεύουν, περνά από υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να φυλακίσει τα θρεπτικά συστατικά του και στη συνέχεια, καταψύχεται προκειμένου να διατηρήσει τις βιταμίνες τους και να παραμείνει αναλλοίωτος για περισσότερο χρόνο. Από την άλλη, ο φρέσκος αρακάς μαζεύεται, συσκευάζεται και αποστέλλεται στα super market. Αυτό μπορεί να πάρει μέρες, ανάλογα με την απόσταση που πρέπει να διανύσει. Μεγάλος νικητής της μάχης αυτής λοιπόν, είναι ο κατεψυγμένος αρακάς.
Παρά την σχετικά στεγνή του υφή, ο αρακάς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και εύθραυστος ως ζαρζαβατικό και χάνει πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά κι ένα μέρος της φυσικής του γλυκύτητας μέσα σε 24 μόλις ώρες από τη συγκομιδή. Επομένως, προτιμήστε να κατευθυνθείτε στην κατάψυξη του supermarket την επόμενη φορά που θα θέλετε να αγοράσετε αρακά. Εκτός αν καλλιεργείτε φρέκσο στην αυλή σας.
Λουκάνικο Φρανκφούρτης vs μοσχαρίσιο φιλέτο
Τα λουκάνικα για hot dog τύπου Φρανκφούρτης έχουν προοδεύσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Έχουν εξελιχθεί και αποφεύγουν πια τα συντηρητικά, τα χρώματα και το επιπλέον αλάτι. Ακόμα όμως, περιέχουν μεγάλη ποσότητα λίπους και νατρίου. Από την άλλη, το μοσχαρίσιο φιλέτο είναι ένα από τα πιο άπαχα μέρη του κρέατος και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, πρωτεΐνες και σίδηρο και έχει μόνο ένα συστατικό, απέναντι στα παραπάνω από 10 του λουκάνικου.
Ανάμεσα στα δύο αυτά λοιπόν, προτιμήστε το φιλέτο γιατί είναι πηγή πρωτεϊνών και είναι «καθαρότερο» σε σχέση με το λουκάνικο. Μόνο μην το παρακάνετε με το μέγεθος του φιλέτου. Αν είναι να καταναλώσετε ένα κιλό κρέας έκαστος, καλύτερα να χορτάσετε με 2 hot dog. Και φυσικά, ούτε λόγος για έξτρα σκορδο-βούτυρο πάνω από το steak σας…
Κατεψυγμένες vs φρεσκοκομμένες πατάτες
Για να γίνει η σύγκριση υποθέτουμε ότι οι φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες γίνονται όπως τις έκανε η μαμά μας. Καθαρίζονται, κόβονται και πετιούνται στο λάδι. Διατροφικά, οι προκάτ πατάτες περιέχουν πολλά συστατικά και περίπου 170 θερμίδες σε κάθε μερίδα. Oι σπιτικές από την άλλη, θέλουν κόπο και χρόνο για να γίνουν, σε αντίθεση με τις κατεψυγμένες που βγαίνουν από τη συσκευασία τους, απλώνονται σε ένα ταψί και ψήνονται στον φούρνο.
Παρ’ότι οι κατεψυγμένες πατάτες έχουν πολλά συστατικά και επιπλέον νάτριο, αν τηγανίσεις τις φρέσκιες πατάτες θα αποκτήσουν κι αυτές περίπου το ίδιο ποσοστό λίπους με τις προκάτ. Η ιδανική λύση λοιπόν, είναι να κόψετε μόνοι σας τις πατάτες σας και να τις βάλετε στον φούρνο με μπαχαρικά αντί να τις ρίξετε στο τηγάνι.
Συσκευασμένο ψωμί του toast vs φρέσκια φρατζόλα
Πολλά από τα συσκευασμένα ψωμιά για toast που θα βρείτε σε αφθονία στα ράφια του supermarket, έχουν να περηφανεύονται ότι είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρο και άλλα στοιχεία. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σας πείσουν ότι πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό προϊόν που έχει να σας προσφέρει περισσότερα από μια κλασική φρεσκοψημένη μπαγκέτα από τον φούρνο και η οποία έχει μόλις 4 συστατικά (αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά).
Ο νικητής σε αυτή την περίπτωση όμως, είναι η φρέσκια φρατζόλα ψωμιού καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απορροφήσει τα συστατικά των επεξεργασμένων τροφών με τον ίδιο τρόπο όπως το κάνει από φυσικές πηγές. Επιπλέον, καλό θα ήταν να μην παρασυρόμαστε από αυτά που γράφει μια συσκευασία. Αν για παράδειγμα θέλετε επιπλέον ασβέστιο καλύτερα να πιείτε παραπάνω γάλα παρά να αγοράσετε μια συσκευασία ψωμί του toast που αναφέρει ότι έχει επιπλέον ασβέστιο. Έτσι, όταν θα θέλετε νόστιμο ψωμί καλύτερα να πάτε στον φούρνο της γειτονιάς και να διαλέξετε εκείνο με τα λιγότερα συστατικά κι όχι ένα συσκευασμένο κι επεξεργασμένο που μπορεί να έχει συνολικά, ακόμα και παραπάνω από 30…
Εμφιαλωμένος χυμός τύπου Gatorade vs φυσικός χυμός
Σίγουρα σε τηλεοπτικές διαφημίσεις θα έχετε ακούσει για τα οφέλη των αναψυκτικών τύπου Gatorade που δίνουν δύναμη και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους αθλητές. Οι διαφημίσεις όμως, δεν αναφέρουν για την μεγάλη ποσότητα σε σιρόπι (φρουκτόζη ή σακχαρόζη) που περιέχουν και τα τεχνητά χρώματα που έχουν.
Από την άλλη, ένας απλός φυσικός χυμός πορτοκαλιού είναι ένα φυσικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ο νικητής κι εδώ εξαρτάται από την χρήση που κάνει ο καθένας. Αν γυμνάζεστε για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα, οι ηλεκτρολύτες και τα απλά σάκχαρα του συγκεκριμένου εμφιαλωμένου ποτού θα είναι πιο αποτελεσματικά και πιο χρήσιμα από τον φυσικό χυμό επειδή θα σας συμπληρώνουν την ενέργεια πυο θα καταναλώνετε. Ο μέσος άνθρωπος όμως, δεν κάνει τόση άσκηση καθημερινά και έτσι δεν χρειάζεται επιπλέον ηλεκτρολύτες ή υδατάνθρακες.
Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή ανάμεσα σε επεξεργασμένα και φρέσκα τρόφιμα δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση φυσικών προϊόντων είναι προτιμότερη διότι αυτά περιέχουν λιγότερα συστατικά και δεν είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα, άρα έχουν και καλύτερη ποιότητα θρεπτικών συστατικών. Συχνά όμως, η καθημερινότητα και οι πιεσμένοι χρόνοι μας δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε σπιτικό φαγητό, να καθαρίσουμε τον αρακά, να κόψουμε και να βράσουμε τις πατάτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις και αφού διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις ετικέτες, τα προϊόντα εργοστασίου δεν είναι και τόσο κακή επιλογή...