9 ενοχλητικές συνήθειες στα εστιατόρια
Χρόνια τώρα μπαινοβγαίνουμε από εστιατόριο σε εστιατόριο, ακριβό ή φτηνό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εκτός από τους πελάτες, θα έπρεπε και τα εστιατόρια να ακολουθούν μερικούς μικρούς αλλά σημαντικούς κανόνες, προκειμένου να κάνουν τη ζωή των πελατών τους ευκολότερη και την εμπειρία των γευμάτων τους απολαυστική. Το Forbes παρουσιάζει μερικούς από αυτούς…
1. Μη μαζεύετε τα πιάτα προτού τελειώσει ο πελάτης το φαγητό του
Πολλοί σερβιτόροι έχουν την τάση να μαζεύουν τα πιάτα ενώ δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι ο πελάτης έχει ολοκληρώσει το γεύμα του. Ακόμα λοιπόν, κι αν έχει μείνει φαγητό στο πιάτο αλλά φαίνεται ότι ο πελάτης έχει τελειώσει, καλύτερα να ερωτάται ο ίδιος προτού αφαιρεθεί το πιάτο από μπροστά του.
2. Ταΐστε τα παιδιά το συντομότερο
Κάθε γονιός γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν ένα παιδί πεινάει, γίνεται εκνευριστικά ανυπόφορο. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει αρκετές φορές και στους ενηλίκους, αλλά τα παιδιά είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις και συχνά δεν ξέρουν να διαχειριστούν τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν τα εστιατόρια να φροντίζουν πρώτα τα παιδιά και μετά του «μεγάλους». Για παράδειγμα, όταν μια οικογένεια περιμένει για τραπέζι, ακόμα κι ένα μικρό παξιμαδάκι ή ένα κριτσίνι μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα παιδί.
3. O καλός σερβιτόρος είναι παρατηρητικός αλλά όχι ενοχλητικός
Το service του μαγαζιού υπάρχει για να εξυπηρετεί τους πελάτες του, για αυτό είναι καλό οι σερβιτόροι να έχουν στο οπτικό τους πεδίο διαρκώς τους πελάτες τους. Δεν ξέρω όμως, τι είναι χειρότερο: να θέλεις να ζητήσεις κάτι και να μη βρίσκεις τον σερβιτόρο για πολλή ώρα ή να θέλεις να πεις 2 κουβέντες με την παρέα σου και να σε διακόπτει συνέχεια το υπερευγενικό service. Καλό λοιπόν, είναι ένα εστιατόριο να διαθέτει προσωπικό που βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από τα τραπέζια χωρίς όμως, να γίνεται ενοχλητικό.
4. Σερβίρετε το νερό μόλις το ζητήσει ο πελάτης
Όταν ο πελάτης ζητά νερό, αυτό το κάνει προφανώς επειδή είναι διψασμένος. Μην τον αναγκάζετε λοιπόν, να περιμένει για ώρα. Επίσης, είναι καλό να δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε εμφιαλωμένο και νερό της βρύσης, εκτός φυσικά, αν το νερό της περιοχής δεν είναι πόσιμο.
5. Μην καθυστερείτε τον λογαριασμό
Μην αφήνετε τους ανθρώπους να περιμένουν αιώνια για τον λογαριασμό τους. Σίγουρα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν σκεφτεί ακαριαία να φύγουν χωρίς να πληρώσουν, αφού έχουν ήδη παρακαλέσει να τους φέρουν τον λογαριασμό τουλάχιστον 3 φορές την τελευταία μισή ώρα. Το προσωπικό θα ήταν καλό να καταλαβαίνει το σήμα του πελάτη για λογαριασμό, να είναι ταχύτατο και να φέρνει τα ρέστα εξίσου γρήγορα.
6. Ο λογαριασμός πρέπει να έχει απόδειξη και να είναι σαφής
Η καλύτερη περίπτωση είναι να τυπώνετε τον λογαριασμό και να φαίνονται σε αυτόν αναλυτικά τα πιάτα και η τιμή τους. Αν είναι χειρόγραφος τουλάχιστον, φροντίστε να είναι γραμμένος καθαρά και να μην έχει λάθη στον υπολογισμό. Και φυσικά, η απόδειξη είναι απαραίτητη...
7. Μην προσθέτετε αυτοβούλως μπαχαρικά, σάλτσες ή τυριά στα πιάτα
Όταν για παράδειγμα κάποιος παραγγέλνει ένα hamburger, δεν ζητά να του το φέρουν πνιγμένο στη μαγιονέζα και την κέτσαπ. Τα πιάτα θα πρέπει να είναι απλά και να προστίθεται έξτρα οτιδήποτε μπορεί να θέλει ο πελάτης. Ακόμα όμως και για τα πιάτα που έχουν έτσι κι αλλιώς μπαχαρικά τυριά και σάλτσες, αυτό θα πρέπει να γίνεται σαφές στον κατάλογο.
8. Όταν λέμε «χωρίς ζάχαρη» εννοούμε… «χωρίς ζάχαρη»
Όταν κάποιος παραγγέλνει ένα ποτό χωρίς ζάχαρη, όπως π.χ. ένα light ανψυκτικό, να είστε σίγουροι ότι θα πάρει ακριβώς αυτό κι ότι μέσα στο -κατά τα άλλα χωρίς ζάχαρη- ποτό του δεν θα προσγειωθεί κανένα κερασάκι maraschino. Προσοχή γιατί το συγκεκριμένο πρόσωπο μπορεί να είναι διαβητικό...
9. Μην σχολιάζετε
Αν ο πελάτης τρώει γρήγορα ή τρώει όλο το φαγητό από το πιάτο του, αυτό δεν δικαιολογεί σχόλια από τους σερβιτόρους όπως «ω, φάγατε τόσο γρήγορα;» κτλ. Αυτό μόνο κακή εντύπωση μπορεί να κάνει και να δυσαρεστήσει τον πελάτη.
Χρήσιμοι κανόνες για πελάτες
Φυσικά, παράλληλά με τους κανόνες για το εστιατόριο, υπάρχουν και οι κανόνες για τους πελάτες. Ο βασικότερος εξ αυτών επιτάσσει κάθε πελάτης να έχει στον νου του ότι ο σερβιτόρος δεν είναι υπεύθυνος για τη φιλοσοφία του εκάστοτε μαγαζιού και για τα πιάτα που μαγειρεύονται. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μπορεί απλά να το συζητήσει ήρεμα και ευγενικά μαζί του...