Ένα eco bar με τάσεις βιωσιμότητας στο Athens Bar Show 2017
Σε ένα θεσμό που θέτει τις βάσεις για τις επερχόμενες τάσεις, η Diageo και ο Πάνος Κανατσούλης, νικητής του Ελληνικού World Class για το 2017 και με πολύ καλή κατάταξη στον παγκόσμιο διαγωνισμό του World Class που διοργανώθηκε πριν λίγο καιρό στο Μεξικό, πρωτοστάτησαν παρουσιάζοντας το World Class Eco bar.
Για 8η χρονιά, το Athens Bar Show που διοργανώθηκε 7 και 8 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αποτελώντας για ακόμα μια φορά το σημείο συνάντησης των επαγγελματιών της ελληνικής και της διεθνούς bartender σκηνής. Φιλοξενούμενοι και καταξιωμένοι Έλληνες bartenders και διεθνείς cocktail gurus, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για έναν θεσμό που αναδεύει γνώση, εμπειρίες, ψυχαγωγία και εκμάθηση, με βάση premium αποστάγματα και υλικά.
Στο πλαίσιο αυτού του θεσμού, πρωτοστάτησε και το πρωτότυπο Eco Bar της Diageo, το οποίο γεννήθηκε μέσα από την έμπνευση που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια τάση των bartenders να λειτουργούν πιο ευσυνείδητα προς το περιβάλλον. Ένα μπαρ μπορεί να ονομαστεί αειφόρο βάσει της προμήθειας των υλικών με έμφαση σε τοπικά κι εποχικά προϊόντα, καθώς και στην προέλευσή τους από πηγές δίκαιου εμπορίου και ηθικής παραγωγής. Άλλα σημαντικά κριτήρια είναι οι περιβαλλοντικές παράμετροι, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, τα οικολογικά υλικά κατασκευής, η επανάχρηση, η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Τέλος, οι κοινωνικές παράμετροι, όπως η ευαισθησία σε τοπικές κοινότητες, η δίκαιη συμπεριφορά στο προσωπικό, η υγιεινή διατροφή και ο διάφανος τρόπος λειτουργίας με πρακτικές υπεύθυνου μάρκετινγκ, έχουν την δέουσα σημασία.
Το αποτέλεσμα ήταν η παρουσίαση 3 νέων τάσεων με πρωταγωνιστές τα εκλεκτά αποστάγματα της Diageo που θέτουν τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι τάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο World Class Eco bar ήταν:
3. Η ζωή της μέλισσας, η απειλή από τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας και ο ρόλος της στην διατήρηση βιώσιμων οικοσυστημάτων μέσω της επικονίασης.
Ο Πάνος Κανατσούλης
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Athens Bar Show οργανώθηκαν ενδιαφέροντα σεμινάρια σχετικά με τη σημασία της αειφορίας στην παραγωγική διαδικασία των αποσταγμάτων, ενώ έγιναν και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις νέων spirits όπως το πολυτελές ιρλανδέζικο ουίσκι Roe & Co που επαναφέρει το όνομα του George Roe, ενός αληθινού πρωτοπόρου που συνέβαλε στη χρυσή εποχή του ιρλανδέζικου ουίσκι το 19ο αιώνα.
Ένα μοναδικό διήμερο, 3 μοναδικά serves και μια ωδή στην αειφορία ολοκληρώθηκαν κι εμείς είμαστε όλοι πιο πλούσιοι σε γνώση και γεύση.