Το top 5 γεύσεων που δοκιμάσαμε το 2017
Όπως κάθε τέλος του έτους, γυρίζουμε πίσω το χρόνο, ξαναθυμόμαστε τι μπήκε στο πιάτο μας και ξεχωρίζουμε τις γεύσεις που δοκιμάσαμε και ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε.
Ριζότο καρμπονάρα με σύγκλινο Μάνης, Επτά7
Το Επτά είναι ένα εστιατόριο που σε προδιαθέτει από τη στιγμή που θα περάσεις το κατώφλι του ότι σε περιμένουν εκλεπτυσμένες γεύσεις στο πιάτο. Ένα από τα πολύ καλά πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν το ριζότο καρμπονάρα με σύγκλινο Μάνης, άγρια μανιτάρια και πορτοκάλι, στολισμένο με βρώσιμα λουλουδάκια που του έδιναν μια ανοιξιάτικη διάθεση και με ελαφρύ άρωμα τρούφας που δεν κάλυπτε τις υπόλοιπες γεύσεις, όπως συνηθίζει να κάνει η τρούφα όταν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Σίγουρα θα το προτιμούσαμε με λίγο λιγότερο αλάτι, αλλά ο συνδυασμός των υλικών και η εκτέλεση ήταν πραγματικά άρτια, με αποτέλεσμα να μη λέμε «όχι» σε λίγο ριζότο ακόμη. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Επτά7 εδώ. Info: Ερμού 110 και Άστιγγος 10, Θησείο, 210 3212010.
Το πιάτο που έκανε το Βαρούλκο γνωστό στα πρώτα του βήματα ήταν η αχνιστή πεσκανδρίτσα με πουρέ σελινόριζας, φύλλα σέλινου και κρέμα λεμόνι, ένα πιάτο που βγάζει κλασικό αέρα και ταιριάζει στις γεύσεις που μας θυμίζουν μαμά και γιαγιά. Πλέον το Βαρούλκο έκλεισε 30 χρόνια, κουβαλά αστέρια Michelin και δικαιωματικά μπορεί να πάρει αυτό το πιάτο της γιαγιάς και να το στείλει στο... μέλλον. Αυτό και έκανε με τη σφαιροποίηση πεσκανδρίτσας, μια τρυφερή, μικρή σφαίρα από ζωμό πεσκανδρίτσας πολτοποιημένο, που σε μια μπουκιά συμπυκνώνει το «τώρα» ενός κλασικού, παραδοσιακού και «μαμαδίσιου» πιάτου. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Βαρούλκο εδώ. Info: Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400.
Αφράτη και κρεμώδης μους φέτας μέσα σε ζεστές πατάτες να λιώνει στο στόμα κι όλα αυτά σε μια αρμονική συγχορδία γεύσεων, χωρίς εξεζητημένα στησίματα και πολύπλοκα υλικά. Η φρεσκάδα τους αρκεί για να γεμίσει το στόμα και είναι μια από τις γεύσεις που σίγουρα θέλουμε να ξαναδοκιμάσουμε για να... επικυρώσουμε τη νοστιμιά της. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Flamingo εδώ. Info: Eυφράνορος 22 & Κρησίλα, Παγκράτι, 2114104639.
Αν φας σούσι, καλύτερα να το φας από την «πηγή». Το Kiku του Κολωνακίου, αν μη τι άλλο, διαθέτει πρώτης τάξεως υλικά και αξίζει να μπει στα μέρη με το καλύτερο σούσι της Αθήνας, παρ’ όλο που οι τιμές του είναι «τσιμπημένες». Εκεί απολαύσαμε στις αρχές της χρονιάς μια πιατέλα με maki και nigiri από τα χέρια του Sushi Chef Yujiro Harada, με ό,τι συνθέσεις μπορεί να φανταστεί κάποιος, με γυαλιστερή, τόνο, τρούφα, βρώσιμα λουλουδάκια, λαχανικά, αβοκάντο και πάει λέγοντας. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Kiku εδώ. Info: Δημοκρίτου 12, Κολωνάκι, Αθήνα, 210 3647033.
To φάγαμε καλοκαίρι, αλλά το θυμόμαστε ακόμη, παρ’ όλο που είμαστε παιδιά της σοκολάτας. Ο λόγος για το Apple Crumble με παγωτό βανίλια, το οποίο βγήκε καυτό από το φούρνο και αποτέλεσε την τέλεια εναλλακτική της μηλόπιτας. Ένα πραγματικά καλοδουλεμένο επιδόρπιο, με τα γλυκά, μαλακά κομμάτια μήλου να καλύπτονται από τραγανή κρούστα και το παγωτό βανίλια με σαντιγί να δροσίζει την κάθε μπουκιά. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Bolivar εδώ. Info: Λεωφόρος Ποσειδώνος Α Πλαζ Αλίμου (μεταξύ Λεωφόρου Αλίμου και Καλαμακίου), 2109831018.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ