Avenue: Καλοεκτελεσμένες γαλλικές γεύσεις σε έναν φινετσάτο χώρο

avenue-kaloektelesmenes-gallikes-geuseis-se-enan-finetsato-xoro

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Metropolitan στο τέλος της Λεωφόρου Συγγρού, το Avenue Bistro & Bar προσφέρει εδώ και περίπου ένα εξάμηνο, κλασική γαλλική κουζίνα με την υπογραφή του γνωστού Γάλλου chef Michel Roux, από τον Άκη Πετρετζίκη, σε ένα οικείο, κομψό και ζεστό περιβάλλον.

Η βαρύτητα των τριών αστεριών Michelin που κουβαλάει ο γνωστός και πολυβραβευμένος Γάλλος chef Michel Roux, δεν θα μπορούσαν να μην αποτυπωθούν στη φιλοσοφία του φινετσάτου και μοντέρνου εστιατορίου στο ξενοδοχείο Metropolitan.

Σε έναν χώρο που θυμίζει ένα τυπικό γαλλικό bistro, με μοντέρνες πινελιές, άνετους μπορντό καναπέδες, αρκετό και γήινο φωτισμό και έντονα παρόν το ξύλο, η γαλλική κουζίνα είναι φυσικά, η μεγάλη πρωταγωνίστρια. Πώς θα γινόταν άλλωστε, όταν το μενού φέρει την υπογραφή του μεγάλου Γάλλου chef Michel Roux;

Το βράδυ ξεκίνησε ιδανικά με μια υπέροχη σούπα-καλωσόρισμα από λευκό καρότο, θυμάρι, μέλι και κρουτόν και finger food με σολομό μαριναρισμένο σε σόγια μαζί με πράσινο φύκι. Και η συνέχεια βέβαια, ήταν ανάλογη...

Η κάρτα του Avenue περιλαμβάνει τυπικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας, όλα καλοεκτελεσμένα και με απλή αλλά εξαιρετική παρουσίαση. Δεν έλειπε η κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα με ψημένη μπαγκέτα και τριμμένη γραβιέρα (8 ευρώ) που έφτανε χορταστική σε μεγάλο μπολ, αν και της έλειπε το αλάτι. Τα σαλιγκάρια με βούτυρο και σκόρδο, μεγάλη αγάπη των Γάλλων (14 ευρώ) ήταν επίσης, παρόντα στο μενού, ενώ το ισπανόφερτο Ριζότο με flakes pecorino, chorizo, γαρίδες και μασκαρπόνε ήταν εξαιρετικό, ιδανικά χυλωμένο και πεντανόστιμο (12 ευρώ).

Στα κυρίως πιάτα, το Φιλέτο λαβράκι στον ατμό με καραμελωμένο φινόκιο και σάλτσα σαφράν συνοδευόμενο από ρύζι με φιστίκι Αιγίνης ήταν πραγματική αποκάλυψη. Μαγειρεμένο όσο ακριβώς έπρεπε, απελευθέρωνε όλα του τα αρώματα και «κρατούσε» ιδανικά (17 ευρώ). Το ίδιο και η παραδοσιακή Πάπια με πορτοκάλι ψημένη στη ροτισερί με πουρέ πατάτας και λαχανικά εποχής (18 ευρώ) σε πληθωρική μερίδα που περιελάμβανε μισή πάπια(!). Όσο για το Κοτόπουλο ψημένο σε σουβλάκι στη ροτισερί, έφτασε στο πιάτο χορταστικό, με κρεμώδη νιόκι πατάτας και σάλτσα κυνηγιού (15 ευρώ).

Οι συνδυασμοί των υλικών δημιουργούσαν εξαιρετικές γεύσεις, γνώριμες και αγαπημένες, που ενώνονταν ισορροπημένα στον ουρανίσκο μας και μύριζαν… Γαλλία. Τα γλυκά, με την ίδια φιλοσοφία,μας έκλειναν με φινέτσα και πρωτοτυπία το μάτι. Το λευκό Σουφλέ με σιρόπι καραμέλας και χειροποίητο παγωτό βανίλια, άνοιγε με το άγγιγμα του κουταλιού κι απελευθέρωνε την καραμέλα που έκρυβε στο εσωτερικό του, ξετρελαίνοντας τις αισθήσεις, ενώ η Γκανάζ με σοκολάτα με βατόμουρα, μπισκότα και χειροποίητο παγωτό σοκολάτα ήταν η ιδανική πρόταση για τους εραστές της σοκολάτας.

Η λίστα με τα κρασιά περιλαμβάνει εξαιρετικές εισαγόμενες αλλά και εγχώριες ετικέτες, σε συμπαθητικές τιμές, ενώ κάποια από αυτά προσφέρονται και σε ποτήρι από 5,5 ευρώ.

Πληροφορίες: Avenue Bistro & Bar, Λεωφόρος Συγγρού 385 (Ξενοδοχείο Metropolitan), Παλαιό Φάληρο, 210 9471001, 30-35 ευρώ.

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]