Τα πιο δημοφιλή πιάτα της Μέσης Ανατολής: ποιο είναι το αγαπημένο σας και πού θα το δοκιμάσετε;
Την τελευταία δεκαετία η κουζίνα της Μέσης Ανατολής έχει σημειώσει παγκοσμίως ανοδική πορεία, με το χούμους, το φαλάφελ και το ταμπουλέ να φιγουράρουν άνετα σε κάθε τραπέζι. Σήμερα δοκιμάζουμε και αναλύουμε τα πιο δημοφιλή, για να είμαστε ενημερωμένοι ανά πάσα στιγμή γι’ αυτή την ιδιαίτερη και αρωματική κουζίνα, και ανακαλύπτουμε τα αγαπημένα μας, όπως και πού μπορούμε να τα φάμε στην Αθήνα.
Λαχματζούν
Ονομάζεται και «πίτσα» της Ανατολής και είναι ένα κύριο φαγητό της Αρμενίας. Έχει λεπτό φύλλο και ως επικάλυψη χρησιμοποιούν αρνίσιο ή βοδινό κιμά με διάφορα μπαχαρικά.
Το ξακουστό πλέον spread από ρεβίθια, ταχίνι, λεμόνι, ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται ως συνοδεία ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Μπορεί, όμως, να ταιριάξει παντού, από μπέργκερ μέχρι ψητή πατάτα.
Κεφτές
Άλλο ένα πολύ συνηθισμένο έδεσμα και στην Ελλάδα, ο κεφτές συνηθίζεται πολύ στο Ιράν και το Πακιστάν και έχει συνήθως μακρόστενο σχήμα, ενώ είναι περασμένος σε ξυλάκι. Φτιάχνεται με αρνίσιο ή βοδινό κιμά, με κρεμμύδι που του δίνει μια πιο πικάντικη χροιά και μπορεί κάποιος να τον τηγανίσει, να τον ψήσει, να τον μαγειρέψει στο γκριλ και να τον απολαύσει με καυτερή σάλτσα.
Φαλάφελ
Για εμάς τα τηγανητά ρεβίθια με μυρωδικά σε μορφή κεφτέ είναι απλώς ένα νόστιμο σνακ ή μια ωραία γέμιση πίτας. Για τη Μέση Ανατολή, όμως, οι ρίζες του φαλάφελ είναι θέμα πατριωτικού ενδιαφέροντος, αφού σύμφωνα με τους New York Times, το πιάτο έχει πυροδοτήσει πολλές διενέξεις όσον αφορά την προέλευσή του.
Δεν χρειάζεται να είστε χορτοφάγοι για να απολαύσετε αυτόν το μαγικό συνδυασμό από πλιγούρι, μαϊντανό, δυόσμο, κρεμμύδι και ντομάτα. Στον αραβικό κόσμο σερβίρεται ως συνοδευτικό για φαγητά στο γκριλ, ψητά ή στα κάρβουνα, ενώ παραδοσιακά τρώγεται μέσα σε φύλλα μαρουλιού.
Ντολμάς
Τον γνωρίζουμε καλά και τον απολαμβάνουμε και στην Ελλάδα, πάντα στο υποκοριστικό του. Στη Μέση Ανατολή γεμίζουν τα αμπελόφυλλα από τα οποία απαρτίζεται κυρίως με ζουμερό αρνί ή χυμώδη λαχανικά.
Η κυριολοκεκτική του μετάφραση είναι «κακομαθημένος μπαμπάς», αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια αραβική (αιγυπτιακή) μελιτζανοσαλάτα και φτιάχνεται –εκτός από μελιτζάνες- με ταχίνι, σκόρδο, μαϊντανό, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και λίγο κύμινο.
Άλλη μια σαλάτα, λιβανέζικη αυτή τη φορά, η οποία είναι όξινη και περιλαμβάνει αραβικές πίτες, τραγανό μαρούλι, ντομάτα σε κυβάκια, αγγούρι, κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο και φυσικά δυόσμο για μια δροσερή χροιά.
Street food από Falafellas
-Falafellas, Αιόλου 51: Γνήσιο φαλαφελάδικο στο κέντρο της Αθήνας, για να πάρετε το φαλάφελ σας στο χέρι ή να δοκιμάσετε χούμους, ταμπουλέ και άλλα ανατολίτικα καλά.
-Baba Ganoush, Εμπεδοκλέους 25-27, Παγκράτι: Φαλάφελ με μπαμπά γκανούς, ταχίνι και χαρίσα ή με πολίτικη σαλάτα, ταχίνι και χαρίσα, ακόμη και σε πίτα με αλεύρι ολικής άλεσης για τους πιο προσεκτικούς, το Baba Ganoush ξέρει από ανατολίτικο street food.
-Feyrouz, Καρόρη 23 και Αιόλου: Φαγητό με ελληνικές, αραβικές, γαλλικές και συριακές ρίζες, αυθεντικό λαχματζούν, χειροποίητο ταμπουλέ και μαύρο αραβικό τσάι με κανέλα και γαρύφαλλο.
-Falafel House, Αθηνάς 23: Φαλάφελ σε διάφορες προτάσεις του σεφ, χούμους, σαλάτες, φατούς, αλλά και παραδοσιακό γλυκό knafe με κανταΐφι και μιξ τυριών.