O chef του Avenue 'Ακης Πετρετζίκης μαγειρεύει για το click@Life
Crème brûlée με φρέσκο τζίντζερ
O Head Chef του εστιατορίου Avenue του ξενοδοχείου Metropolitan Άκης Πετρετζίκης, προτείνει για τους αναγνώστες του click@Life μια «γλυκιά» συνταγή. Απολαύστε τη…
Crème brûlée με φρέσκο τζίντζερ
Υλικά για 10 μερίδες
100gr φρέσκο τζίντζερ
0,5l γάλα
0,5l κρέμα
150gr ζάχαρη άχνη
10 κρόκους αυγών
70gr καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς. Καθαρίζουμε το τζίντζερ με ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι και το τρίβουμε πολύ λεπτό με τη βοήθεια ενός τρίφτη μέσα σε ένα τουλπάνι. Στύβουμε όσο μπορούμε το ύφασμα ώστε να πάρουμε το χυμό από το τζίντζερ μέσα σε ένα μπολ και πετάμε την πούλπα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τη μισή ζάχαρη και φέρνουμε το μίγμα σε βρασμό ανακατεύοντας συνεχώς.
Άποψη από το εστιατόριο Avenue bistrot του ξενοδοχείου Metropolitan
Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους και τους χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε σε αυτό λίγο από το μίγμα με το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Με τον τρόπο αυτό έρχονται στην ιδανική θερμοκρασία τα αυγά χωρίς να κινδυνεύουμε να γίνουν… ομελέτα. Με την ίδια διαδικασία προσθέτουμε όλο το μίγμα. Τέλος βάζουμε τον χυμό από το τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού.
Μοιράζουμε το τελικό μίγμα στα ειδικά σκεύη και ψήνουμε για 40-50 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
Όταν βγουν από το φούρνο, θα είναι λίγο υγρά στο κέντρο, αλλά δεν πρέπει να τα ψήσουμε περισσότερο, έτσι είναι ιδανικά. Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Πριν σερβίρουμε, απλώνουμε λίγη καστανή ζάχαρη στην επιφάνεια της κρέμας και με ένα φλόγιστρο, την καραμελώνουμε και σερβίρουμε στους καλεσμένους.
Σύντομο Βιογραφικό του chef Άκη Πετρετζίκη
Ο Άκης Πετρετζίκης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1984 στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο ΤΕΙ Λογιστικής και σε σχολή μαγειρικής, ενώ πριν ακόμα τελειώσει με τις σπουδές του, εργάστηκε σε αρκετά εστιατόρια στην Ελλάδα.
Άκης Πετρετζίκης
Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του μετακόμισε στο Λονδίνο κι εργάστηκε στο ξενοδοχείο 5 αστέρων The Goring Ηotel και στο Havana Restaurant, αλλά και ως ιδιωτικός σεφ.
Το 2010, επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τον πρώτο κύκλο της εκπομπής «Master Chef», όπου αναδείχθηκε ως ο πρώτος «Έλληνας Master Chef».
Σήμερα έχει αναλάβει την ενότητα της μαγειρικής στην πρωινή εκπομπή του Mega, «Πρωινό Mou», εργάζεται ως Head Chef στο Avenue του Metropolitan Hotel, ταξιδεύει και δημιουργεί συνεχώς νέες συνταγές.
Avenue Bistrot & Bar
Metropolitan Athens Λεωφόρος Συγγρού 385, Παλαιό Φάληρο, 210 9471001,www.avenuebistrot.gr,www.chandris.gr.
Head Chef Άκης Πετρετζίκης