Ο chef Γιάννης Λουκάκος μαγειρεύει για το click@Life

o-chef-giannis-loukakos-mageireuei-gia-to-clicklife

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ο γνωστός chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Ψωμί & Αλάτι» στο Χαλάνδρι, Γιάννης Λουκάκος ετοίμασε μόνο για τους αναγνώστες του click@Life μια νόστιμη συνταγή για Ταλιατέλες με γαρίδες, σάλτσα ντομάτα και βασιλικό, που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας…

Ταλιατέλες με γαρίδες, σάλτσα ντομάτα και βασιλικό

Το σημαντικό σε ένα πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά ή οστρακόδερμα, είναι η σάλτσα να έχει έντονη γεύση από αυτά. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα ζωμό ή μια σάλτσα, στην οποία θα έχουν μαγειρευτεί τα κελύφη από τα οστρακόδερμα. Συχνά ακούω για βράσιμο του ζυμαρικού μέσα στο νερό που βράζουμε γαρίδες ή αστακό, για παράδειγμα. Το θεωρώ υποδεέστερο ως προσέγγιση. Χρησιμοποιήστε την τεχνική που περιγράφεται γι’ αυτό το πιάτο ως οδηγό για παρόμοιες παρασκευές.

Υλικά (για 2 μερίδες)

Για το πιάτο

• 400 γρ. ταλιατέλες de cecco

• 8 γαρίδες Νο 1

• 350 γρ. σάλτσα ντομάτα-γαρίδα

• 100 γρ. κρασί λευκό

• 100 γρ. ντομάτα ψητή

• 40 γρ. κρεμμύδι σοφρίτο

• 70 γρ. κολοκύθι σοτέ

• 5 γρ. σκορδόλαδο

• 50 γρ. βούτυρο

• 20 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

• βασιλικό, ψιλοκομμένο

• τσάιβς, ψιλοκομμένο

• μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα ντομάτα-γαρίδα (για 500 γρ.)

• 20 γρ. ελαιόλαδο

• 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

• 300 γρ. κελύφη γαρίδας ή γαρίδα ψιλή

• 1 κιλό ντομάτα ολόκληρη από κονσέρβα

• ζάχαρη

• αλάτι

Για το κολοκύθι σοτέ

• 120 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε στικς

• 15 γρ. ελαιόλαδο

• αλάτι

Εκτέλεση

Για το πιάτο

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας μόνο το κεφάλι και την ουρά. Φυλάμε τα κελύφη. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς. Προσθέτουμε τη σάλτσα, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το κολοκύθι, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για δύο λεπτά περίπου. Αποσύρουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο, προσθέτουμε τις ταλιατέλες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το σκορδόλαδο και το βούτυρο, ομογενοποιούμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, την παρμεζάνα και το βασιλικό. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Για τη σάλτσα ντομάτα-γαρίδα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κελύφη μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει ελαφρώς. Έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη και σιγομαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου. Σουρώνουμε από ψιλή σήτα, φροντίζοντας να περάσει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα υγρών. Αν δε χρησιμοποιήσουμε άμεσα, κρυώνουμε γρήγορα και διατηρούμε στο ψυγείο.

Για το κολοκύθι σοτέ

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκύθια μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να εξακολουθούν να είναι λίγο τραγανά.

Λίγα λόγια για το «Ψωμί και Αλάτι»

Το «Ψωμί & Αλάτι» επιδιώκει αυτό ακριβώς που προδίδει το όνομά του: να προσφέρει φαγητό φτιαγμένο από απλά, καθημερινά υλικά, μέσα σε ένα εξίσου απλό, φιλικό περιβάλλον και πάντα σε προσιτές τιμές. Η κουζίνα του εστιατορίου αναζητά κάθε εποχή τα καλύτερα υλικά που προσφέρει η φύση για να τα σερβίρει σε πιάτα αξεπέραστης νοστιμιάς. Γευματίζοντας κανείς στο Ψωμί & Αλάτι, ανακαλύπτει γεύσεις αυθεντικές και ευφάνταστες, που προκύπτουν από την εμπειρία και τη δημιουργικότητα του σεφ Γιάννη Λουκάκου και της ομάδας του.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Λουκάκο

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ το 1973. Μεγάλωσε στην Αθήνα και τελειώνοντας το Λύκειο, επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Pennsylvania State University. Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με το χώρο της εστίασης ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να εργάζεται σε εστιατόρια, ενώ σύντομα, αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή την τάση του επαγγελματικά.

Φοίτησε για 2 χρόνια στο Culinary Institute of America (CIA) και έκανε πεντάμηνη πρακτική άσκηση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Στη συνέχεια, εργάστηκε μεταξύ άλλων στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria και στο εστιατόριο Park Avenue Café στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 2000, εργάστηκε στο Boschetto, αρχικά ως sous chef και στη συνέχεια ως chef. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde. To 2004 ξεκίνησε να εργάζεται στον όμιλο Yes Hotels & Restaurants (Semiramis, Twentyone, Periscope), στη θέση του executive chef της εταιρείας.

Ακολουθώντας το όραμά του να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο, αποχώρησε από τα ξενοδοχεία τον Ιούλιο του 2008 και άρχισε να ψάχνει για κατάλληλο χώρο στην περιοχή του Χαλανδρίου. To «Ψωμί & Αλάτι» άνοιξε τις πόρτες του στις 2 Απριλίου 2009 και αποτελεί σίγουρα, μέχρι στιγμής, την πραγμάτωση ενός από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς στόχους του Γιάννη Λουκάκου.

Ψωμί & Αλάτι

Πλατεία Ελευθερωτών 8 Χαλάνδρι, 210 6848178
www.yiannislucacos.gr

Chef Γιάννης Λουκάκος