Έξυπνες ιδέες για να επιλέξετε το κατάλληλο κρασί των γιορτών

eksupnes-idees-gia-na-epileksete-to-katallilo-krasi-ton-giorton

ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ο sommelier Γιώργος Λούκας προτείνει αποκλειστικά για τους αναγνώστες του click@Life, κάποιες χρήσιμες λύσεις προκειμένου να εμπλουτίσουμε τα γιορτινά μας τραπέζια με το σωστό κρασί. Φέτος λοιπόν, προτείνουμε Άγιο Βασίλη και όχι… Άδειο Βασίλη.

Έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων και η ψυχολογία μας είναι κάπως, αμφίβολη με όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και κατ’ επέκταση και στην τσέπη μας. Παραδοσιακά όμως, για εμάς τους Έλληνες, οι γιορτές αποτελούσαν πάντα την καλύτερη αφορμή για να συσπειρωθούμε, να βρεθούμε με τα άτομα που αγαπάμε και να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές όπως εμείς ξέρουμε, με το «οίνος ευφραίνει καρδίαν» σαν σημαία στα γιορτινά μας τραπέζια!

Είτε πρόκειται να καλέσουμε κόσμο στο σπίτι μας, είτε πρόκειται να επισκεφτούμε την οικογένειά μας και τους φίλους μας, ένα καλό κρασί αποτελεί πάντα ένα έξυπνο και απολαυστικό δώρο, ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πώς θα επιλέξουμε όμως, το κατάλληλο κρασί που να ταιριάζει στη κάθε περίσταση; Αρχικά ας σκεφτούμε τα εδέσματα του γιορτινού τραπεζιού. Φαγητά όπως γεμιστή γαλοπούλα, ρολό κοτόπουλο, χοιρινό κότσι, καπνιστός σολομός, μελομακάρονα, αναδεικνύονται με τη συνοδεία του κατάλληλου κρασιού.

Στην περίπτωση που θέλουμε να χαρίσουμε ένα κρασί, οι παράγοντες που καθοδηγούν την επιλογή μας είναι το γούστο και το στυλ του άλλου, καθώς σε κάποιους αρέσουν τα ξηρά κρασιά, σε κάποιους άλλους τα φρουτώδη, τα βαρελάτα, τα αρωματικά κλπ. Φυσικά, αν δεν είμαστε σίγουροι για το προσωπικό γούστο του άλλου ή αν πρόκειται για κάποιο πάρτι με πολλά άτομα και διαφορετικά γούστα, ένας καλός γνώμονας για να επιλέξουμε το σωστό κρασί είναι να προσανατολιστούμε προς τα αναγνωρίσιμα ή και ευκολόπιοτα κρασιά. Τέλος, εννοείται πως ο παράγοντας τιμή είναι κάτι το οποίο σκεφτόμαστε όλοι.

Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, το τοπίο των επιλογών, σας προτείνουμε κάποιες χρήσιμες λύσεις προκειμένου να εμπλουτίσετε τα γιορτινά σας τραπέζια με το σωστό κρασί. Ακολουθεί μία λίστα με προτάσεις λευκών, ερυθρών και γλυκών κρασιών Ελλήνων παραγωγών.

Λευκά

- Ορεινός Ήλιος, Σεμέλη Οινοποιητική

- Κανένας, Τσάνταλης

- Σορόκος, Οινοποιία Αρβανιτίδη

- Φιλοκτήτης, Ευάμπελος Γη – Οίνοι Δομοκού

- Νότιος, Γαία Οινοποιητική

- Thema, Παυλίδη

- Μαλαγουζιά, Οινοποιία Αρβανιτίδη

- Emphasis Chardonnay, Παυλίδης

- Avdiros, Κτήμα Βουρβουκέλη

- Μαντίνεια, Νασιάκος

- Κτήμα Βιβλία Χώρα

- Κτήμα Γεροβασιλείου

- Κτήμα Άλφα

- Σαντορίνη, Σιγάλας

- Άσπρος Λαγός (Βιδιανό), Κτήμα Δουλουφάκη

Ερυθρά

- Ορεινός Ήλιος, Σεμέλη Οινοποιητική

- Κανένας, Τσάνταλης

- Σορόκος, Οινοποιία Αρβανιτίδη

- Φιλοκτήτης, Ευάμπελος Γη – Οίνοι Δομοκού

- Νότιος, Γαία Οινοποιητική

- Thema, Παυλίδη

- Νεμέα Reserve, Σεμέλη Οινοποιητική

- Lagara, Κτήμα Βουρβουκέλη

- Κτήμα Βιβλία Χώρα

- Κτήμα Γεροβασιλείου

- Κτήμα Άλφα

- Νεμέα, Αϊβαλής

- Ραψάνη Reserve, Τσάνταλης

- Κτήμα Μερκούρη

- Νέα Δρυς, Αντωνόπουλος

- Μεθ’Υμών 7, Κτήμα Ντούγκου

- Μυστικός Δείπνος, Κτήμα Λυραράκη

Γλυκά

- Σκέρτσο (ημίγλυκος ροζέ – merlot), Οινογένεσις

- BB (λευκός), Κτήμα Βιβλία Χώρα

- Samos Anthemis (λευκός), Συνεταιρισμός Σάμου

- Vinsanto, Santo Wines

- Piccolo Mondo (ημίγλυκος λευκός, ερυθρός), Σεμέλη Οινοποιητική

- Belvedere (ερυθρός - μαυροδάφνη), Κτήμα Μερκούρη

Από τον Sommelier Γιώργο Λούκα

[email protected]

http://geniusingastronomy.gr