Πώς προτιμούν τις τηγανητές πατάτες σε διάφορα μέρη του κόσμου;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Στην Ελλάδα τις έχουμε συνηθίσει ως συνοδευτικό στα ψητά μας ή πασπαλισμένες με φέτα και μαϊντανό. Σε άλλα μέρη του κόσμου, όμως, οι τηγανητές πατάτες έχουν έναν εντελώς διαφορετικό προορισμό…
Σίγουρα όχι ένα πιάτο για κάποιον που κάνει δίαιτα, οι τηγανητές πατάτες περιχυμένες με κιμά, λιωμένο τσένταρ και μπέικον είναι αγαπητό σε πολλούς στην Αμερική. Υπάρχει και η vegan εκδοχή με τσίλι αντί για κιμά, τσένταρ, πράσινο κρεμμυδάκι και μυρωδικά για όσους απέχουν από το κρέας, που παραμένει πεντανόστιμη.
Ένα από τα πιο δημοφιλή comfort πιάτα του Καναδά, το Poutine, είναι πατάτες τηγανητές με σάλτσα κρέατος και κομμάτια λιωμένου τυριού ως τόπινγκ, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 και συνδέεται πολύ με την κουζίνα του Κεμπέκ. Δεν ξέρουμε αν σας φαίνεται λιγουρευτό, οι Καναδοί πάντως το αγαπούν, παρ’ όλο που για χρόνια λάμβανε αρνητική κριτική.
Όσοι έχετε ταξιδέψει στην Αγγλία, σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει έστω και μια φορά το περίφημο αυτό street food, που φέρνει το παναρισμένο, τηγανητό ψάρι (συνήθως μπακαλιάρο) στο χέρι, μαζί με τηγανητές πατάτες. Ρίξτε του και λίγο λεμόνι, ξίδι ή σος ταρτάρ και δείτε πώς μπορεί να απογειωθεί γευστικά.
Κατευθείαν από την παραδοσιακή περουβιανή κουζίνα, το lomo saltado είναι ένα stir fry πιάτο που συνδυάζει μαριναρισμένες φέτες βοδινού φιλέτου με κρεμμύδια, ντομάτες, τηγανητές πατάτες και άλλα υλικά. Σερβίρεται συνήθως με ρύζι και ξεπήδησε ως μέρος της παράδοσης chifa, της κινέζικης κουζίνας του Περού, αν και η δημοτικότητά του το έκανε μέρος της mainstream γαστρονομικής κουλτούρας.
Δημοφιλές στο Περού, αλλά και σε όλη την Λατινική Αμερική, το Salchipapas είναι ένα πολύ αγαπητό street food, που απαρτίζεται από πατάτες τηγανητές που έχουν τόπινγκ κομμένο λουκάνικο και σερβίρονται με διάφορα καρυκεύματα. Εκτός από την κέτσαπ, τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα, δημοφιλές είναι και το aji, δηλαδή σάλτσα ντομάτας και κρεμμυδιού.
Πρόκειται για ένα fusion πιάτο αμερικάνικης και μαροκινής κουζίνας, όπου οι γλυκοπατάτες και ψήνονται μέχρι να γίνουν τραγανές κι έπειτα συνδυάζονται με ένα μείγμα ντομάτας και harissa, δηλαδή πάστα πιπεριάς τσίλι. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα γευστικό και καυτερό.
Αν βρεθείτε στην Ολλανδία μην εκπλαγείτε αν σας φέρουν τηγανητές πατάτες με σος από φιστίκι και μαγιονέζα. Συχνά σερβίρεται με ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι, λέγεται Patatje Oorlog και οι Ολλανδοί το αγαπούν πολύ.