Τι είναι ο Global Gastronomer;
Tα Reserve Brands, η συλλογή των Luxury Brands της Diageo, ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία ενός νέου ρόλου στον κλάδο, αυτόν του Global Gastronomer.
Μια ακόμη καινοτομία δημιουργείται στον κλάδο των ποτών με τη νέα θέση του Global Gastronomer, της οποίας ο κάτοχος θα πρεσβεύει την Diageo στο χώρο της γαστρονομίας, δημιουργώντας ακόμα πιο στενές και ουσιώδεις σχέσεις μεταξύ των περιστάσεων φαγητού και των Reserve Βrands, στα οποία συγκαταλέγονται και μερικά από τα πιο αγαπημένα ποτά παγκοσμίως.
Πρώτος Diageo Reserve Global Gastronomer επιλέγεται ο βραβευμένος Ιρλανδός chef και επιχειρηματίας, Mark Moriarty, που έκλεψε τις εντυπώσεις το 2015, όταν κατέκτησε τον τίτλο World Young Chef of the Year του San Pellegrino εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή με το κλασικό, απλό, ωστόσο γεμάτο αυτοπεποίθηση μαγειρικό του στυλ.
O Mark έχει, έκτοτε, κερδίσει μια διεθνή φήμη, ως μοναδικός στο να μοιράζεται ιστορίες γύρω από το φαγητό και να διανθίζει την εμπειρία μέσω μιας καινοτόμου “pop-up" ιδέας μαγειρικής που συνδυάζει την τέχνη του fine dining με την τέχνη του θεάτρου, κάτι που έχει πραγματοποιηθεί σε μερικές από τις πιο προοδευτικές πόλεις του κόσμου όπως η Σιγκαπούρη, η Μόσχα, το Κέιπ Τάουν και το Λονδίνο.
O Mark Moriarty έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως Global Gastronomer στο Βερoλίνο στo πλαίσιo του παγκοσμίου τελικού του World Class όπου και σαγήνευσε τους προσκεκλημένους παρουσιάζοντας πώς τo μοναδικό χαρακτηριστικό προφίλ του Zacapa αναδεικνύεται σε διάφορες περιστάσεις φαγητού. Η Lorena Vásquez, μια από τις κορυφαίες γυναίκες Master Blenders στον κόσμο, μαζί με τον Mark παρουσίασαν πώς τόσο οι γλυκές όσο και οι αλμυρές γεύσεις μπορούν να συνδυαστούν με το ρούμι Zacapa για να αποδώσουν μια εκπληκτική γευστική εμπειρία. Τις ημέρες του παγκοσμίου τελικού World Class, ο Global Gastronomer είχε μια δυνατή παρουσία, προσφέροντας καθοδήγηση σε ότι είχε να κάνει με περιστάσεις φαγητού και τη συλλογή των Luxury Brands της Diageo.
Μιλώντας για το νέο του ρόλο, ο Mark Moriarty δήλωσε: «Το να είσαι o πρώτος Diageo Reserve Global Gastronomer είναι μια φανταστική ευκαιρία. Ανυπομονώ να δουλέψω στο πλευρό της οικογένειας των Diageo Reserve Brands καθώς και άλλων σημαντικών φορέων και ανθρώπων στο χώρο με σκοπό την ανάδειξη των μοναδικών brands της Diageo μέσω της γαστρονομίας - δημιουργώντας τελικά μια εκπληκτική γευστική εμπειρία για τους καταναλωτές και ενθαρρύνοντάς τους να απολαύσουν ένα κοκτέιλ ως μέσο ανάδειξης της εκάστοτε γαστρονομικής εμπειρίας».
Λίγα λόγια για τον Mark Moriarty
Ο Mark Moriarty είναι ένας βραβευμένος Iρλανδός σεφ, γευσιγνώστης, άνθρωπος των media, μέντορας και ιδρυτής μιας διεθνώς αναγνωρισμένης pop-up γαστρονομικής εμπειρίας που τον έχει οδηγήσει να μαγειρεύει σε μερικά από τα πιο δυναμικά hotspots του κόσμου, όπως το Μιλάνο, η Άλτα Μπαντία, η Μελβούρνη, το Τσάρλεστον, το Παρίσι, η Σιγκαπούρη, το Αμάλφι, η Μόσχα, το Λονδίνο, το Κέιπ Τάουν, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο και τη πατρίδα του, το Δουβλίνο.
Ως ενθουσιώδης ψαράς, το ενδιαφέρον του Mark για την γαστρονομία ξεκίνησε στα εφηβικά του χρόνια όταν μάθαινε πώς να μαγειρεύει την ψαριά του. Περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές εξασκώντας τις δεξιότητές του, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μαγειρικές σπουδές και εργάστηκε κοντά σε βραβευμένους με αστέρι Michelin σεφ, όπως ο Kevin Thornton και ο Mickael Viljanen.
Το 2013, ο Mark βραβεύτηκε με τον τίτλο Euro Toques Irish Young Euro Chef of the Year σε μια τελετή στο κεντρικά γραφεία της Google στο Δουβλίνο, ενώ στη συνέχεια βραβεύτηκε με τον τίτλο του San Pellegrino World Young Chef of the Year το 2015. Από τότε, μπορεί κανείς να βρει το όνομά του στη λίστα Forbes ’30 Under 30’ στην ενότητα Innovation in the Arts.
Το στυλ μαγειρικής του είναι κλασικό, απλό αλλά με αυτοπεποίθηση, επικεντρωμένο στην παρουσίαση παραδοσιακών πιάτων με καινοτόμο τρόπο.