Κτήμα Κυρ-Γιάννη: Καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση

ktima-kur-gianni-kainotomia-sebasmos-stin-paradosi-kai-ekseidikeumeni-gnosi

ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Από το 1997, η εταιρεία Κυρ-Γιάννη του Γιάννη Μπουτάρη, με βασικές περιοχές έμφασης τη Νάουσα και το Αμύνταιο, στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα, συνεχίζει μέχρι σήμερα τη μακρά οικογενειακή παράδοση, εστιάζοντας στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, με αυθεντικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα, ελκυστικά στον σύγχρονο καταναλωτή.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου σας και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά του στοιχεία;

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής βιομηχανίας κρασιού, όταν αποχώρησε από τον Όμιλο Μπουτάρη, την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας, την οποία είχε ιδρύσει ο παππούς του το 1879. Σήμερα, η ομάδα της Κυρ-Γιάννη, υπό την καθοδήγηση του Στέλιου, γιου του Γιάννη, ετοιμάζει με όραμα την επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας του: καινοτομία, σεβασμό στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

Που βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;

Οι αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη βρίσκονται στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στα ανατολικά του βουνού απλώνεται ο αμπελώνας της Νάουσας, σε έκταση 560 στρεμμάτων και υψόμετρο 250-350 μέτρων, εντός της ομώνυμης ζώνης ΠΟΠ. Στο έδαφος με την αργιλώδη και αμμοαργιλώδη σύσταση καλλιεργούνται διάφορες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται στο ντόπιο Ξινόμαυρο. Το εκτεταμένο πρόγραμμα αναμπέλωσης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στον αμπελώνα έχει ως στόχο την παραγωγή σταφυλιών άριστης ποιότητας, μέσα από την επιλογή των σωστών κλώνων του Ξινόμαυρου για το συγκεκριμένο τύπο εδάφους, την εφαρμογή των κατάλληλων συστημάτων διαμόρφωσης και σύγχρονων τεχνικών διευθέτησης του φυλλώματος.

Στο Αμύνταιο -επίσης μία από τις ζώνες ΠΟΠ της Βόρειας Ελλάδας- ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 170 στρεμμάτων, ενώ η παραγωγή συμπληρώνεται μέσω συμβάσεων με επιλεγμένους παραγωγούς για συνολική έκταση 400 επιπλέον στρεμμάτων. Το σχεδόν ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής γίνεται ηπιότερο χάρη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών, οι οποίες δημιουργούν ένα μοναδικό μεσόκλιμα. Στα φτωχά, αμμώδη εδάφη του αμπελώνα και σε υψόμετρο 750 μέτρων, καλλιεργούνται πολλές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται και εδώ, στις γηγενείς Ξινόμαυρο και Ροδίτη.

Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Στη Νάουσα: Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon και σε πειραματικό στάδιο οι: Petit Verdot, Malbec, Μαυροδάφνη.

Στο Αμύνταιο: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Gewurztraminer, Ξινόμαυρο (Ροδίτη από τους συμβεβλημένους μας παραγωγούς).

Ποιες είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας;

Σαμαρόπετρα, Παράγκα Λευκή, Τέσσερις Λίμνες, Ακακίες, Ακακίες Sparkling, Παράγκα Ερυθρή, Γιανακοχώρι, Δυο Ελιές, Μπλε Αλεπού, Καλή Ρίζα, Ράμνιστα και Διάπορος.

Μπορείτε να μας πείτε τα βασικά τους χαρακτηριστικά;

Σαμαρόπετρα: Λευκό ξηρό, Ροδίτης 60% και Sauvignon Blanc 40%. H Σαμαρόπετρα είναι ένα κρασί με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα. Στη μύτη είναι πολύπλοκο, με αρώματα λευκών λουλουδιών, λευκόσαρκου ροδάκινου πάνω σε φόντο μάνγκο και πυξαριού. Το στόμα είναι φρέσκο, με καλή οξύτητα, νευρικό και κομψό που στη συνέχεια εξισορροπείται από μια στρογγυλή λιπαρότητα. Ο «απόηχος» της γευστικής δοκιμής είναι μία αισθητή φρουτώδης αρωματική επιστροφή. Η διάρκεια της επίγευσης υποστηρίζει τις γεύσεις των ζυμαρικών και των θαλασσινών χωρίς να τις υπερκαλύπτει.

Παράγκα Λευκή: Λευκός ξηρός, Ροδίτης 80%, Μαλαγουζιά 20%. Η Παράγκα είναι ένα κρασί με κίτρινο χρώμα και ανταύγειες άχυρου. Τραγανό, φρέσκο με νότες λεμονιού και φλοιών εσπεριδοειδών στη μύτη, εξαιρετική οξύτητα και όμορφο στρογγυλό τελείωμα. Ένα υπέροχο κρασί για όλο το χρόνο.

Τέσσερις Λίμνες: Λευκός ξηρός, Chardonnay 60% και Gewurztraminer 40%. Οι Τέσσερις Λίμνες είναι ένα κρασί με κρυστάλλινο χρυσοκίτρινο χρώμα στην όψη, ενώ τα μακριά δάκρυα που κυλούν αργά στο ποτήρι μάς προετοιμάζουν για ένα γεμάτο και λιπαρό σώμα. Στη μύτη κυριαρχεί ο εξωτικός χαρακτήρας του Gewurztraminer με τα γοητευτικά αρώματα τριαντάφυλλων και εξωτικών φρούτων, όπως το λίτσι και ο ανανάς. Στο στόμα, η βελούδινη και λιπαρή αίσθηση του Chardonnay εξισορροπείται από τη δροσιστική οξύτητα και υπογραμμίζεται από τη μακριά επίγευση, όπου κυριαρχούν τα αρώματα βανίλιας και τοσταρισμένου ψωμιού από την παλαίωση του κρασιού στο βαρέλι.

Ακακίες: Ερυθρωπός ξηρός (Ροζέ), Ξινόμαυρο 100%. Έντονο κερασί χρώμα με ιωδίζουσες ανταύγειες. Η αρωματική παλέτα είναι ένα σύμπλοκο φρέσκιας ντομάτας πάνω σε αρώματα φράουλας και κυδωνιού. Η γευστική ισορροπία βασίζεται στην οξύτητα του Ξινόμαυρου που αντισταθμίζεται όμως, απο τη λιπαρότητα της αλκοόλης και την ήπια τανικότητα. Το αποτέλεσμα είναι το κρασί να διαρκεί στο στόμα με τον πλούσιο όγκο του και τα αρώματα επιστροφής του στόματος που ακολουθούν αυτά της μύτης.

Ακακίες Sparkling: Ερυθρωπός ξηρός αφρώδης (Ροζέ), Ξινόμαυρο 100%. Ζωντανό κερασί χρώμα, πλούσιος αφρισμός, μικρό μέγεθος φυσαλίδων που εκλύονται συνεχόμενα με την μορφή κορδονιού φυσαλίδων, ευχάριστη είσοδος στο στόμα, με όγκο και διακριτική παρουσία ζαχάρων που σε συνδυασμό με την δροσιστική οξύτητα, δίνει πολύπλοκη και γεμάτη φρουτώδη γεύση με μακρά επίγευση. Συνοδεύει υπέροχα την εξωτική κουζίνα, τα καθημερινά μεσογειακά πιάτα, καθώς και λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. Πίνεται όμως και μόνο του, στην αρχή ή και στο τέλος ενός γεύματος.

Παράγκα Ερυθρή: Ερυθρός ξηρός, Merlot 50%, Ξινόμαυρο 25%, Syrah 25%. Το κρασί Παράγκα συνδυάζει μοναδικά τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah. Το χρώμα του είναι έντονα κόκκινο, ενώ το μπουκέτο του είναι πολύπλοκο και θυμίζει βατόμουρο με νότες πράσινου πιπεριού. Η γεύση του είναι ελαφριά, με όγκο, στρογγυλό και κυρίαρχη η οξύτητα που εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση. Η τανικότητα είναι ήπια, αλλά δίνει στο κρασί την αίσθηση ενός σμιλεμένου όμορφου σώματος στο στόμα.

Γιανακοχώρι: Ερυθρός ξηρός, Merlot 60% και Ξινόμαυρο 40%. Ο αρμονικός συνδυασμός του κοσμοπολίτικου Merlot με το ευγενικό ντόπιο Ξινόμαυρο έδωσε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κρασί υψηλών απαιτήσεων. Το Γιανακοχώρι χαρακτηρίζεται από έντονο κόκκινο χρώμα, πολύπλοκο άρωμα κόκκινων φρούτων (σμέουρα, κεράσια, βίσσυνα), πάνω σε καλά δομημένα αρώματα του Ξινόμαυρου (ντομάτα). Ο όγκος στο στόμα βασίζεται στο φαινολικό πλούτο που όμως υποστηρίζεται από μια ζουμερή οξύτητα. Η γοητεία του κρασιού έγκειται στην έντονη αρωματική επιστροφή που χαρακτηρίζει το τελείωμα του στόματος.

Δυο Ελιές: Ερυθρός ξηρός, Syrah 60%, Merlot 30%, Ξινόμαυρο 10%. Οι «Δύο Ελιές» είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός του πικάντικου και «στιβαρού» Syrah, του βελούδινου και αρωματικού Μerlot και του «αρσενικού» και μοναδικού Ξινόμαυρου. Οι «Δύο Ελιές» χαρακτηρίζονται από βαθύ σκούρο χρώμα με μώβ ανταύγειες, χαρακτηριστικό ενός νέου και μεγάλου κρασιού. Στη μύτη υπερισχύει το πυκνό άρωμα μαύρων φρούτων, ελιάς, πιπεριού και βανίλιας Μαδαγασκάρης. Το στόμα χαρακτηρίζεται από έντονη καλοδομημένη βελούδινη γεύση, τανίνες που δίνουν μια ιδιαίτερη δομή και όγκο, άψογα ισορροπημένη οξύτητα, μακριά επίγευση με τονισμένο το βαρέλι στο στόμα, να αλλάζει με την ώρα και να δίνει στη θέση του ένα παχύ πολύπλοκο φρούτο.

Μπλε Αλεπού: Ερυθρός ξηρός, Syrah, Merlot, Ξινόμαυρο. Η «Μπλέ Αλεπού» είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός των πικάντικων και «στιβαρών» Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot των βελούδινων και αρωματικών Μerlot, Malbec και Cabernet Franc και του «αρσενικού» και μοναδικού Ξινόμαυρου. Η «Μπλέ Αλεπού» χαρακτηρίζεται από βαθύ σκούρο χρώμα με μωβ ανταύγειες, χαρακτηριστικό ενός νέου και μεγάλου κρασιού. Στη μύτη υπερισχύει το πυκνό άρωμα μαύρων φρούτων, πιπεριού και βανίλιας Μαδαγασκάρης. Το στόμα χαρακτηρίζεται από έντονη καλοδομημένη βελούδινη γεύση, τανίνες που δίνουν μια ιδιαίτερη δομή και όγκο, άψογα ισορροπημένη οξύτητα, μακριά επίγευση με τονισμένο το βαρέλι στο στόμα, να αλλάζει με την ώρα και να δίνει στη θέση του ένα παχύ πολύπλοκο φρούτο. Διακρίνεται για το ισορροπημένο έντονο στόμα, την υψηλή συγκέντρωση γευστικών συστατικών σε αλλεπάλληλα στρώματα και τον αρμονικό συνδυασμό της πολυπλοκοτητας των ποικιλιών που το συνθέτουν. Διακριτικό στη γεύση, χαρακτηρίζεται από ζωντανό «νεύρο», που του δίνει τη δυνατότητα για μακροχρόνια παλαίωση.

Καλή Ρίζα: Ερυθρός ξηρός, 100% Ξινόμαυρο Αμυνταίου από παλιά κλήματα. Η Καλή Ρίζα 2010 είναι ένα κρασί με ζωηρό κόκκινο χρώμα. Στη μύτη εντυπωσιάζει η ένταση και η πολυπλοκότητα των αρωμάτων κόκκινων φρούτων, τυπική του Ξινόμαυρου της περιοχής του Αμυνταίου. Το στόμα είναι γεμάτο, με όγκο και αρωματικό πλούτο, που εξισορροπείται από τη ζωηρή οξύτητα και υπογραμμίζεται από την επίγευση, η οποία είναι μακρά και φρουτώδης.

Ράμνιστα: Ερυθρός ξηρός, Ξινόμαυρο (παλαιά κλήματα). Πρόκειται για ένα σύνθετο γευστικά και αρωματικά κρασί, που γευστικά βασίζεται στη διαπεραστική οξύτητα, με τις τανίνες να ξεδιπλώνονται στο τελείωμα του στόματος. Το σύνολο εγγυάται μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, με τη μακριά επίγευση να ζητά εκλεπτυσμένους γαστρονομικούς συνδυασμούς. Η μύτη σε νεαρή ηλικία δίνει νότες ντομάτας αποξηραμένης, κόκκινων φρούτων και πραλίνας, ενώ μετά από χρόνια χαρίζει ένα σύνθετο μπουκέτο πυρήνα ελιάς, δέρματος, τρούφας, βρεγμένης γής και στόμα με ισορροπημένη οξύτητα και μαλακότερες τανίνες.

Διάπορος: Ερυθρός ξηρός, Ξινόμαυρο 87%, Syrah 13%. Από το μπουκέτο που αναδύεται στο ποτήρι, ο γευσιγνώστης συνειδητοποιεί αμέσως την διαφοροποίηση αυτού του Ξινόμαυρου: ώριμα μαύρα φρούτα πολύπλοκα «δεμένα» με τα σημάδια των 22 μηνών παρουσίας της δρυός (μαύρη σοκολάτα, ξανθός καπνός, πιπέρι). Στο στόμα, λαμβάνει γενναιόδωρα τις καλά δομημένες, σμιλεμένες τανίνες που έχουν ριζώσει σε ένα στρώμα λιπαρότητας. Η επίγευσή του κρατά σε διέγερση για ώρα τα αισθητήρια της γλώσσας.

Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;

700.000 φιάλες

Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;

Στόχος μας είναι η διεθνής αναγνώρισης του οινοποιείου μας.

Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;

Το κυριότερο είναι να του αρέσει! Δεν υπάρχει σωστό και λάθος όταν επιλέγει κανείς κρασί…

Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και απόδειξη υψηλής ποιότητας;

Συνήθως ναι, δεν είναι όμως, υποχρεωτικό...

Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική σας αγαπημένη επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;

Κάθε στιγμή είναι διαφορετική και απαιτεί διαφορετικό πιάτο και διαφορετικό κρασί...

Πληροφορίες: http://www.kiryianni.gr/