10 χρήσιμες «κουζινικές» συμβουλές που ίσως δεν γνωρίζατε

10-xrisimes-kouzinikes-sumboules-pou-isos-den-gnorizate

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Για όσους μαγειρεύουν, ακολουθούν μερικές έξυπνες συμβουλές για ακόμα πιο έξυπνο μαγείρεμα και για όσους δεν μαγειρεύουν ακολουθούν συμβουλές για να κάνουν… τους έξυπνους στους άλλους!

Κρεμμύδια

Πριν τα ξεφλουδίσετε, αφήστε τα να μουλιάσουν σε νερό για περίπου μια ώρα. Μετά από αυτό, θα ξεφλουδίσουν με μεγαλύτερη ευκολία. Το ίδιο ισχύει και για τα σκόρδα. Όσον αφορά στον τεμαχισμό τους, αφήστε τα στην κατάψυξη για τουλάχιστον μισή ώρα προτού τα κόψετε και θα πείτε… «όχι πια δάκρυα». Εν ολίγοις, τα κρεμμύδια θέλουν το χρόνο τους, για να τα καθαρίσετε χωρίς «απώλειες», κόκκινα μάτια και σπασμένα νεύρα…

Παγωτό μακράς διάρκειας

Μπορείτε να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του αγαπημένου σας παγωτού, γλιτώνοντας τα κομμάτια πάγου που «αναπτύσσονται» στην επιφάνειά του, σκεπάζοντάς το με αντικολλητικό χαρτί και ύστερα, σφραγίζοντάς το καλά με το καπάκι του. Όλα αυτά εάν και εφόσον έχετε το ψυχικό σθένος να μην το καταναλώσετε μέσα σε μία ώρα, από τη στιγμή που το αγοράσατε.

Σοτάρισμα

Για κάποιους σοτάρισμα σημαίνει «περίσσεια λαδιού», αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν μάλιστα, έχετε αντικολλητικό τηγάνι, το λάδι είναι ουσιαστικά περιττό. Για να ενισχύσετε τη γεύση του φαγητού σας και να αποφύγετε το λάδι, χρησιμοποιήστε αν θέλετε ζωμό κρέατος ή λίγο κρασί και έτσι, το φαγητό σας δεν θα κολλήσει στο τηγάνι ή την κατσαρόλα. Μην ξεχνάτε όμως, το συνεχές ανακάτεμα που απαιτεί το σωστό σοτάρισμα.

Ποσότητα κρέατος

Συχνά είναι δύσκολο να καθορίσουμε την ποσότητα κρέατος που χρειάζεται να μαγειρέψουμε για έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Όποια και αν είναι η περίπτωση, είτε για έναν, είτε για πολλούς, θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι το ωμό κρέας αποβάλει περίπου το ¼ του συνολικού του βάρους, όταν μαγειρευτεί κι ότι κατά μέσο όρο μια μέση μερίδα κρέατος μπορεί να είναι περίπου 200 γρ. Κάντε τους υπολογισμούς σας λοιπόν…

Εσπεριδοειδή

Κάθε φορά που στύβετε λεμόνια, πορτοκάλια και λοιπά εσπεριδοειδή, θυμηθείτε να μην είναι παγωμένα πριν τα στύψετε. Το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν, διπλάσια ποσότητα χυμού… Επιπλέον, εάν σας ενοχλεί η λευκή ψίχα του πορτοκαλιού κάθε φορά που ετοιμάζεστε να το φάτε, μπορείτε να βράσετε λίγο νερό και να το ρίξετε πάνω στο φρούτο. Η ψίχα θα φύγει εύκολα και θα έχετε ένα «καθαρό» πορτοκάλι έτοιμο προς βρώση. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί επίσης, σε γκρέιπφρουτ, λεμόνια, lime και λοιπά εσπεριδοειδή…

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια ποτέ δεν ήταν και ποτέ δε θα είναι, εύκολα στο καθάρισμα. Ένας καλός τρόπος να τα καθαρίσετε, είναι η χρήση μιας νωπής πετσέτας. Προσοχή επίσης, να μην τα βάζετε ποτέ μέσα ή κάτω από το νερό γιατί απορροφούν γρήγορα μεγάλη ποσότητα και θα κάνουν το φαγητό σας νερόβραστο...

Μπαγιάτικο ψωμί

Εάν βρεθήκατε στην έκτακτη ανάγκη φρέσκου ψωμιού και έχετε ξεμείνει μόνο με το μπαγιάτικο, τότε μπορείτε να πραγματοποιήσετε το εξής «θαύμα». Κόψτε το ψωμί σας σε φέτες και ψήστε το για μερικά λεπτά. Αν θέλετε παράλληλα, να βελτιώσετε την εμφάνιση και τη γεύση του, αλείψτε και τις δυο μεριές της κάθε φέτας με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο, τοποθετείστε λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα και μαζί μερικά μυρωδικά, βάλτε τις φέτες στον φούρνο μέσα σε αλουμινόχαρτο για 10 περίπου λεπτά και το ψωμί σας θα γίνει αγνώριστο.

Αν όμως, η κατάσταση δεν απαιτεί τόσο γρήγορους εμπνευσμένους χειρισμούς και ψάχνετε ένα τρόπο για να «σώσετε» το πολυκαιρισμένο ψωμί σας από τα σκουπίδια, βάλτε το στο μίξερ, θρυμματίστε το, τοποθετήσετε το μετά στην κατάψυξη μέσα σε μια πλαστική σακούλα και κάθε φορά, που θα χρειαστείτε γαλέτα, αυτή θα είναι εκεί για εσάς και μάλιστα, χειροποίητη. Η τριμμένη φρυγανιά είναι εξαιρετική για την απορρόφηση υγρών σε πίτες, μπιφτέκια κτλ, αλλά επειδή το ψωμί υπερτερεί πάντα, μπορείτε εξ αρχής να προνοήσετε και να παρατείνετε τη φρεσκάδα του, προσθέτοντας ένα κομμάτι σέλινο μέσα στην ψωμιέρα που φυλάτε το ψωμί σας.

Πέτσα κοτόπουλου

Αυτή η αγγαρεία θα είναι πάντα αγγαρεία. Αλλά μπορεί να διευκολυνθεί αν πολύ απλά χρησιμοποιήσουμε μια χαρτοπετσέτα για να πιάνουμε με μεγαλύτερη σταθερότητα το κοτόπουλο και να μη μας γλιστράει. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Κοτόπουλο είναι.

Υπερώριμα ή ωμά φρούτα

Τα ωμά φρούτα (αν δεν έχετε την υπομονή να περιμένετε να ωριμάσουν) ή ακόμα και τα αρκετά ώριμα φρούτα, μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμα στην κουζίνα μας, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: τεμαχίστε τα, σιγοβράστε τα μέσα σε χυμό από πορτοκάλι, προσθέστε λίγη κανέλα, μέντα και λίγο κονιάκ, αφήστε τα να κρυώσουν και θα έχετε ένα είδος κομπόστας, που μπορεί να σερβιριστεί υπέροχα με παγωμένο γιαούρτι ή παγωτό.

Τρυφερό κρέας

Τέλος, για να γίνει το μαγειρευτό σας κρέας περισσότερο τρυφερό, χρησιμοποιείστε μερικές κουταλιές ξύδι ή χυμό εσπεριδοειδών κατά το μαγείρεμα. Προσθέστε και φρέσκα βότανα και δεν θα είναι μόνο τρυφερό, αλλά και εξαιρετικά νόστιμο.