7 «κακές» συνήθειες που μας ενοχλούν στα εστιατόρια...

7-kakes-sunitheies-pou-mas-enoxloun-sta-estiatoria-kakes-sunitheies-pou-mas-enoxloun-sta-estiatoria

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Κάποτε πηγαίναμε στα εστιατόρια με τους φίλους μας, για να διασκεδάσουμε και να γευτούμε καλό φαγητό. Σήμερα όμως, κάποια πράγματα έχουν ελαφρώς διαφοροποιηθεί. Το φαγητό παραμένει καλό μεν, αλλά είναι και ακριβό, αν και σε μικρότερη ποσότητα, το design στους χώρους εστίασης, έχει ξεπεράσει κάθε όριο άνεσης και «ζεστασιάς», ενώ θα σε κοιτούν με «μισό μάτι» αν ζητήσεις λίγο νερό βρύσης κι όχι εμφιαλωμένο; Τι έχει πάει στραβά;

Μενού για… διδακτορικό

Σουμάκι, μπριζόλα Kobe, λεμόνι κονφί, μπαβαρουάζ με ροκφόρ, σάλτσα Worcestershire, Αγάρ-αγάρ, χρένο, εστραγκόν, κινόα, κουρκουμάς, λίτσι: οι μόνες λέξεις που καταλαβαίνω είναι… «μπριζόλα», «λεμόνι» και «ροκφόρ»! Θα ήθελα λοιπόν μια μπριζόλα, με μπόλικο λεμόνι. Το ροκφόρ δε μου αρέσει. Ευχαριστώ…

Μικρές μερίδες, μεγάλες τιμές

Κάποτε, όσο πλήρωνες τόσο και έτρωγες. Και όσο πιο πολύ πλήρωνες, τόσο πιο πολύ χόρταινες. Σήμερα όμως, όσο πιο πολύ πληρώνεις, τόσο λιγότερο τρως. Βέβαια, κάποιος που ξέρει από φαγητό θα φροντίσει να μου τονίσει ότι το χαβιάρι δεν είναι για… χόρταση. Και θα του πω κι εγώ, ότι αναφέρομαι στα «mini sandwich», στα «fun bites», στα παστάκια μέσα σε «δαχτυλήθρες» και γενικά τα τεράστια λευκά πιάτα με μια κουτσουλιά φαγητού στη μέση, που δεν είναι ούτε χαβιάρι ούτε αστακοουρά και «φοριούνται» αρκετά. Είναι ωραίο να βλέπουμε ένα όμορφα στημένο πιάτο, αλλά πρέπει και να χορτάσουμε. Κι αν δεχτούμε ότι για κάποιο λόγο έχουν μικρύνει οι μερίδες των εστιατορίων, γιατί δεν έχουν πέσει και οι τιμές τους; Μήπως πρέπει λοιπόν, να επανεξετάσουμε την τιμολόγηση των πιάτων; Έχουμε και κρίση μην το ξεχνάμε…

Προσοχή στον λογαριασμό

Η ιδανική περίπτωση είναι να φτάνει ο λογαριασμός σε εσάς τυπωμένος και να φαίνονται σε αυτόν αναλυτικά τα πιάτα και η τιμή τους. Αν είναι χειρόγραφος τουλάχιστον, ας μην έχει λάθη στον υπολογισμό και καλό θα ήταν να φαίνεται η τιμή του κάθε πιάτου ξεχωριστά, ώστε να έχει και ο πελάτης έλεγχο στο ποσό που πληρώνει. Προσοχή: το δελτίο παραγγελίας ΔΕΝ είναι απόδειξη και το ξέρουμε πολύ καλά! Αφού έχει χρεωθεί στην τιμή που πληρώνουμε το 23% του ΦΠΑ, γιατί να μην αποδοθεί όπως πρέπει; Ο πελάτης δεν πρέπει να πληρώνει τα «σπασμένα»...

Nερό βρύσης; Χμμμ…

Πάντα με ενοχλούσε στα εστιατόρια να σου φέρνουν εξαναγκαστικά ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό και να το κοτσάρουν στο τραπέζι σου μόλις καθίσεις. Και πάντα από την άλλη, εκτιμούσα ιδιαίτερα τα εστιατόρια όπου σε ρωτούσαν ευγενικά αν θα προτιμούσες νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο. Το νερό της βρύσης είναι ταμπού, ενώ το εμφιαλωμένο μια καλή πηγή εσόδων για τα εστιατόρια. Πολλές φορές όμως –σίγουρα θα έχει συμβεί και σε εσάς- έχουμε ζητήσει νερό βρύσης και ο σερβιτόρος μας κοίταξε με ένα βλέμμα συγκατάβασης, ίσως κι ενόχλησης. Εν μέσω κρίσης όμως, δεν μπορείς να κατηγορήσεις εκείνον που δεν θέλει να χαρίσει τα ευρώ του σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Το νερό βρύσης το πίνουμε μόνο στα σπίτια μας, γιατί μόνο εκεί μάλλον, υπάρχει τρεχούμενο νερό. Στα εστιατόρια το νερό βγαίνει μόνο σε εμφιαλωμένα μπουκάλια... (;)

«Παγόβουνα» στο ποτό μου

Η ποιότητα των cocktails έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, με εξαιρετικά πρωτότυπες εμπνεύσεις κι εκτελέσεις. Αλλά δεν είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος, γιατί το κύριο συστατικό τους πρέπει να είναι ο πάγος. Το νερό του λιωμένου πάγου αλλοιώνει το ποτό, για αυτό σε μπαρ και εστιατόρια που ξέρουν από cocktails το πιθανότερο είναι να μην συναντήσετε ποτέ πάγο μέσα στο ποτήρι του Martini, αλλά ένα παγωμένο ποτήρι...

Ο ειδικός της εξειδίκευσης

Βρίσκονται ανάμεσά μας. Ο sommelier για τα κρασιά και ο sommelier για τις μπύρες, ο ειδικός για το τυρί και ο «επί των θαλασσινών», ο κατέχων MBA στη σος μπεαρνέζ, ο Μίδας των οστρακοειδών και ο άρτι αφιχθείς από το Λονδίνο mixologist. Ο μεταφραστής που εξηγεί σε απλά ελληνικά τα όσα λένε οι άνωθεν ειδικοί που είναι; Ή μήπως πρέπει να τον φέρουμε από το σπίτι;

Φωτογραφίζοντας το φαγητό

Τα λαχταριστά cupcakes, τα cocktails με τις ομπρέλες, το αυτοσχέδιο trifle με μπανάνα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το ζουμερό steak με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και το κάπως στραβοχυμένο cheesecake, πιθανώς να μην ενδιαφέρουν κανένα φίλο σας στο Facebook και στο Τwitter. Εάν δεν είστε κάποιος γνωστός chef, οι κοινοποιήσεις των όσων τρώτε στη μέση της νύχτας ή στο πρωτοκλασάτο εστιατόριο που πήγατε, δεν κάνουν πάντα καλό στο προφίλ σας. Και αν κρίνω και από το συνδυασμό κρεμμυδιών και μπανάνας, μάλλον κάνουν κακό και στην ίδια την υγεία σας.