Πώς να καταλάβετε αν η μπίρα σας είναι «καθαρή»

mpira
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Μια παγωμένη μπίρα, ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός, είναι απολαυστική για τους λάτρεις της. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, όμως, πόσο αγνή και καθαρή είναι η μπίρα που έχετε μπροστά σας και πώς θα μπορούσατε να το καταλάβετε;

Ο παλιός Γερμανικός Νόμος Καθαρότητας, γνωστός και ως Reinheitsgebot, υπάρχει από το 1516 και βγήκε με στόχο να εξασφαλίσει ότι η μπίρα που παράγεται είναι premium ποιότητας και χρησιμοποιεί μόλις τρία φυσικά συστατικά: νερό, κριθάρι και λυκίσκο. Αργότερα προστέθηκε και ένα τέταρτο υλικό, η μαγιά, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Οι Γερμανοί, όμως, πιστεύουν ότι η πραγματικά αγνή και καθαρή μπίρα είναι… άπιαστο όνειρο. Τι συμβαίνει, όμως, και χάνει την καθαρότητά της; Από τεχνικές ζυθοποίησης μέχρι συστατικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να παρέμβουν στη διαδικασία. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς φιλτράρεται η μπίρα σας, αλλά ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιούνται έντερα ψαριών για το φιλτράρισμα.

Η αλήθεια είναι όταν πίνουμε μια μπίρα από βαρέλι και δεν έχουμε λίστα με συστατικά και διατροφική αξία, δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά αν η μπίρα μας είναι καθαρή και δεν υπάρχει τρόπος να το διαπιστώσουμε, παρά μόνο αν μπει στο ποτήρι μας και παρατηρήσουμε ορισμένα πράγματα. Όπως τα παρακάτω, σύμφωνα με το craftbeer.com, τα οποία δεν είναι αυστηρά κριτήρια, αλλά αν τύχει και σας συμβούν και τα 3 μαζί, τότε μάλλον η μπίρα σας είναι αγνή και καθαρή, σαν τον παλιό καιρό.

Βήμα 1ο: Παρατηρήστε τον αφρό
Πάρτε ένα καθαρό ποτήρι και ρίξτε την μπίρα σας γεμίζοντάς το. Μην τη ρίχνετε απαλά, ρίξτε τη κανονικά, με αφρό, χωρίς να υπερβάλλετε. Παρατηρήστε τώρα τον αφρό. Αν διαπιστώσετε ότι δεν είναι ομοιόμορφος, αλλά κάνει προεξοχή, δηλαδή σε κάποιο σημείο φουσκώνει, τότε τα νέα είναι καλά. Μια καθαρή μπίρα συνήθως κάνει τέτοιο πλούσιο αφρό και οι φουσκάλες της δεν είναι όλες το ίδιο μέγεθος και σχήμα.

Βήμα 2ο: Σημάδια
Μόλις πιείτε μερικές γουλιές, κοιτάξτε τα πλαϊνά του ποτηριού σας. Μια καθαρή μπίρα συνήθως έχει αφρό που προσκολλάται στο εσωτερικό του ποτηριού. Επειδή πάντα παίζει ρόλο και το πόσο καθαρό είναι το ποτήρι που πίνετε την μπίρα σας, αν γνωρίζετε ότι είναι πράγματι καθαρό και παρ΄όλ’ αυτά ο αφρός της μπίρας δεν μένει στα τοιχώματα του ποτηριού, τότε η καθαρότητα της μπίρας σας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Βήμα 3ο: Τελείωμα
Μόλις πιείτε την μπίρα σας, επικεντρωθείτε στα αρώματα και τις γεύσεις που έχουν παραμείνει στον ουρανίσκο σας. Η καθαρή μπίρα συνήθως δεν αφήνει άλλες γεύσεις. Οι λόγοι που μπορεί να αφήσουν γεύση στο τέλος είναι πολλοί, από κακό έλεγχο του νερού και κακή αποθήκευση, μέχρι κακή ζύμωση, μολύνσεις κ.λπ.

Σίγουρα δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά αν τελειώσατε την μπίρα σας και θέλετε κι άλλη, κι έπειτα κι άλλη, και μετά από τρεις μπίρες ισχύουν ακόμη τα παραπάνω και δεν τη νιώσατε «βαρετή», ούτε διαπιστώσατε περίεργα αρώματα και γεύσεις, τότε μάλλον αυτή η μπίρα αξίζει την προσοχή σας.