Πώς να φτιάξετε το τέλειο κέικ σοκολάτας
Μπορεί τώρα που πλησιάζει το καλοκαιράκι να έχουμε μπει όλοι σε πρόγραμμα δίαιτας, αλλά ένα γλυκό το αξίζουμε... Αν πρόκειται λοιπόν, να χαλάσουμε τη δίαιτά μας, καλό είναι να το κάνουμε έχοντας μια καλή δικαιολογία, όπως για παράδειγμα έναν τέλειο σοκολατένιο πειρασμό…
Τα σοκολατένια κέικ δείχνουν σχεδόν πάντα σκανδαλώδη, αλλά όταν τελικά αποφασίσουμε την υπέρβαση, συχνά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Όταν δε οι προσδοκίες μας είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες λόγω της μοναδικής ευκαιρίας του μήνα για ένα γλυκό, τότε και η απογοήτευση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ας το αποδομήσουμε λοιπόν, για να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα κόλπα για σίγουρη επιτυχία…
Η σοκολάτα
Το κέικ σοκολάτας θα πρέπει να έχει άψογη γεύση καλής σοκολάτας και όχι μόνο το σοκολατί χρώμα αυτής. Αυτό επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη χρήση σκόνης κακάο, λιωμένης κουβερτούρας και σταγόνων σοκολάτας, για περισσότερο υγρή υφή.
Το βούτυρο
Το βούτυρο δίνει «βάθος» στη γεύση του γλυκού μας, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμα και κρέμα γάλακτος, για να κάνουν τη γεύση ακόμα πιο έντονη. Υπάρχουν και εκείνοι βέβαια, που αντί των προαναφερθέντων, χρησιμοποιούν λάδι, που προσθέτει μεν υγρασία στο αποτέλεσμα και αφαιρεί θερμίδες, αλλά χάνει κάπως σε γεύση. Ας το αφήσουμε στην άκρη λοιπόν αφού όλα για τον ουρανίσκο γίνονται άλλωστε... Η προσθήκη στο τελικό μίγμα γάλακτος ή ακόμα και νερού, μπορεί να κάνει το κέικ μας πιο μαλακό, πιο υγρό και πολύ πιο αφράτο.
Τα στεγνά στοιχεία του κέικ
Το άμυλο είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε είδους κέικ. Στην περίπτωσή μας, το αλεύρι είναι η προφανής λύση, ενώ μια καλή εναλλακτική είναι και τα αλεσμένα αμύγδαλα (για τους πολέμιους της γλουτένης). Όσον αφορά σε ό,τι θα κάνει το κέικ να φουσκώσει και να αποκτήσει περισσότερο όγκο, μία λύση είναι τα ασπράδια των αυγών και μια άλλη, συνηθέστερη, είναι το μπέικιν πάουντερ ή η σόδα.
Όσον αφορά στη γλυκύτητα, αφού το κακάο και το βούτυρο δεν συνεισφέρουν σε αυτή, η καλύτερη λύση είναι η ζάχαρη άχνη. Κάποιοι δοκιμάζουν και την ανεπεξέργαστη ζάχαρη με γεύση μελάσας. Αν και δύσκολα αυτή θα καταφέρει τη γλύκα και την ελαφράδα της άχνης, το αποτέλεσμα δεν θα σας απογοητεύσει…
Προσθήκες
Σαν επιπλέον συστατικά που θα απογειώσουν το κέικ σας, ορισμένοι προσθέτουν βανίλια και κάποιοι καφέ. Και τα δυο αυτά συστατικά «προσθέτουν» στη συνολική γεύση, αλλά «αφαιρούν» κάτι από την αποκλειστική γεύση της σοκολάτας που αποζητούμε. Και η κανέλλα επίσης, περιττή αποδεικνύεται…
Μέθοδος για αφράτο και υγρό αποτέλεσμα
Το αφράτο κέικ θα το πετύχετε με δύο τρόπους. Είτε θα χτυπήσετε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη αρκετά, είτε θα ξεκινήσετε το μίγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη και αφού τα χτυπήσετε πολύ καλά, μετά θα προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά. Ένα ακόμα πιο έξυπνο κόλπο είναι να ψήσετε το κέικ για λίγο λιγότερο από τον χρόνο που χρειάζεται για να ψηθεί ολοκληρωτικά και στη συνέχεια, αφού το βγάλετε από τον φούρνο να το σκεπάσετε και να το αφήσετε να κρυώσει στον ατμό του. Το αποτέλεσμα θα είναι βελούδινο, αφράτο και μαλακό.
Παρουσίαση και εμφάνιση
Εκείνοι που ξέρουν από κέικ, το κόβουν στη μέση, του προσθέτουν μια στρώση κρέμα ή σαντιγί και κάνουν έτσι το κέικ τους πιο υγρό και φυσικά, πολύ πιο θεαματικό. Κάποιοι άλλοι καλύπτουν κάθε σπιθαμή της επιφάνειας του γλυκού με γλάσο και πασπαλίζουν λίγη σκόνη κακάο από πάνω. Ακόμα μια εναλλακτική είναι να τρίψετε μπισκότα σοκολάτας πάνω στο γλάσο και έτσι να έχετε τη σοκολάτα σε όλες τις πιθανές μορφές και υφές…
Το τέλειο κέικ σοκολάτας
Yλικά
50 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. καφέ ανεπεξέργαστη ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
100 γρ. σκόνη κακάο
250 γρ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 μεγάλα αυγά
250 γρ. γάλα
50 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Για το γλάσο
140 γρ. μαλακό βούτυρο
50 γρ. σκόνη κακάο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
μια πρέζα αλάτι
2 κ.γ. γάλα
5 σοκολατένια μπισκότα
Εκτέλεση
1. Λαδώστε μια στρογγυλή φόρμα κέικ (διαμέτρου 20 εκ. κατά προτίμηση) και προθερμάνετε το φούρνο στους 180C (160C με αέρα). Ανακατέψτε το βούτυρο και τη ζάχαρη, μαζί με το 1 κ.γ. αλάτι, μέχρι να γίνει το μίγμα αφράτο και ελαφρύ.
2. Κοσκινίστε μαζί το κακάο, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε τα αυγά στο μίγμα με το βούτυρο, ένα τη φορά, και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα σας. Στη συνέχεια, προσθέστε τη μισή ποσότητα από τα στεγνά υλικά της συνταγής και συνεχίστε με τη λιωμένη σοκολάτα. Μετά ρίξτε και τα υπόλοιπα στεγνά υλικά και τελειώστε με αρκετό γάλα ώστε να αποκτήσει το μίγμα μαλακή υφή. Ρίξτε το μίγμα στο ταψάκι και ψήστε για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθεί και το κέντρο των κέικ.
3. Αφήστε το στη συνέχεια, σε μια σχάρα να κρυώσει καλά και όσο κρυώνει, εσείς φτιάξτε το γλάσο. Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο, μετά προσθέστε το κακάο, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι και αν το κρίνετε απαραίτητο, βάλτε και λίγο γάλα για να αραιώσετε ελαφρώς το μίγμα. Κόψτε το κέικ στη μέση, παράλληλα με την επιφάνειά του και τοποθετήστε το ένα κομμάτι στον πάτο της πιατέλας και απλώστε πάνω του το 1/3 του γλάσου. Τοποθετείστε και το δεύτερο μέρος του κέικ από πάνω και αλείψτε με το υπόλοιπο γλάσο.
4. Θρυμματίστε τα μπισκότα από πάνω και πασπαλίστε το κέικ.
5. Κόψτε σε μεγάλα κομμάτια το κέικ σας, προσφέρετε στον εαυτό σας το ένα από αυτά, καθίστε στη βεράντα και απολαύστε το μαζί με έναν νόστιμο σκέτο καφέ. Είπαμε, μια ζωή την έχουμε…