Πρωτότυπες ιδέες για να νοστιμίσετε τις... κονσέρβες σας
Το φαγητό της κονσέρβας, όσο καλής ποιότητας και να είναι, δεν θα είναι ποτέ σπιτικό φαγητό. Ακόμα και αν για μια φορά αγνοήσουμε την απουσία των θρεπτικών του στοιχείων και επικεντρωθούμε στη γεύση του. Υπάρχει όμως λύση για να νοστιμίσετε τις κονσέρβες σας…
Και σε αυτό το πρόβλημα όμως, υπάρχουν λύσεις, απλές και εύκολες για ένα απολαυστικό γεύμα, ακόμα κι αν τρώμε αρακά ή φασόλια κονσέρβας, αφού δεν προλάβαμε ή βαρεθήκαμε να μαγειρέψουμε ένα σωστό φαγητό.
Ακολουθούν, μερικές ιδέες για να αξιοποιήσετε τις κατά τα άλλα άνοστες κονσέρβες σας.
Αρακάς
• Σωτάρετε τον αρακά μαζί με λίγο ξύδι, λίγο βούτυρο, μερικά φυλλαράκια μέντας και ψιλοκομμένο τσίλι και θα έχετε έτοιμο ένα πιάτο που θα συνοδεύσει ιδανικά το ψητό σας κοτόπουλο.
• Βγάλτε την ψίχα από μια ψημένη πατάτα και λιώστε τη με λίγο κίτρινο τυρί, κρεμμύδι και τον αρακά σας. Το μίγμα, βάλτε το ξανά στην κούπα της πατάτας, που πριν είχατε αδειάσει από την ψίχα, ρίξτε λίγο τριμμένο τυρί από πάνω και ψήστε το μέχρι να λιώσει η επιφάνεια.
• Ανακατέψτε λίγο κατσικίσιο τυρί ή φέτα, μαζί με φρέσκα βότανα, τον αρακά από την κονσέρβα και ένα σωταρισμένο κρεμμύδι που έχετε κόψει σε φέτες και ανακτέψτε με λίγη μουστάρδα.
• Αντί για τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, που έχετε φάει τόσες και τόσες φορές, δοκιμάστε να συνοδεύσετε τα ζυμαρικά σας με λίγο αρακά, μπρόκολο και τυρί.
• Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε μια κρύα σούπα από αρακά, αν πολτοποιήσετε τον αρακά σας μαζί με λίγη κρέμα γάλακτος ή γάλα, ξύδι, ζωμό λαχανικών και μερικά φυλλαράκια δυόσμο.
Μαύρα φασόλια
• Τα φασόλια κονσέρβας ταιριάζουν άψογα με το χοιρινό, οπότε μπορείτε να τα συνδυάσετε με μπέικον, μουστάρδα και κρεμμύδι και αφού τα σιγοψήσετε μέχρι να αναδυθούν όλα τα αρώματα των συστατικών, σερβίρετέ τα δίπλα στο κρέας σας.
• Φτιάξτε ένα σάντουιτς που θα ζηλεύει όλο το γραφείο, με μαύρα φασόλια, κίτρινο τυρί και χοιρινό λουκάνικο.
• Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίξτε τα φασόλια και καλύψτε τα με γραβιέρα και τριμμένη φρυγανιά. Ψήστε μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει και απολαύστε χωρίς ενοχές.
• Για να δώσετε ακόμα πιο «καυτερό» αέρα στα φασόλια, πασπαλίστε με μπόλικη πάπρικα και πικάντικη σως της επιλογής σας ή ψιλοκομμένο τσίλι.
Καλαμπόκι
• Χτυπήστε σε κουρκούτι ένα αυγό, λίγο αλεύρι, λίγο γάλα και προσθέστε μέσα στον χυλό το καλαμπόκι. Τηγανίστε το σε μικρές μερίδες μέχρι να γίνουν τραγανά μεζεδάκια και σερβίρετέ τα με καυτερή σάλτσα ντομάτας και φρέσκο κρεμμύδι.
• Μαγειρέψτε, σε χαμηλή φωτιά, το καλαμπόκι σας με λίγη κρέμα γάλακτος και λίγο αλεύρι (ή τριμμένο τυρί), μέχρι να πήξει. Συνοδεύστε με αυτό εξαιρετικά το ψητό σας κοτόπουλο ή το χοιρινό σας.
• Ζεστάνετε για λίγο το καλαμπόκι σας και αφού είναι ακόμα ζεστό, ρίξτε λίγο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μπόλικο τσίλι και το χυμό από ένα lime και απολαύστε ένα νόστιμο ορεκτικό.
Τόνος
• Με τη βοήθεια τριμμένης φρυγανιάς και αυγού, φτιάξτε μπιφτέκια από τόνο. Τηγανίστε τα και σερβίρετέ τα ανάμεσα σε ψωμάκια, με τη συνοδεία πράσινης σαλάτας και μαγιονέζας για μια πρωτότυπη εναλλακτική στο κλασικό burger.
• Φτιάξτε ένα πιάτο ταϊλανδέζικης προέλευσης με noodles, τόνο, φιστίκια, μέντα, κόλιανδρο και τσίλι. Μαρινάρετε με χυμό από lime και λίγη μαύρη ζάχαρη.
• Αν όμως είστε της αμερικανικής κουλτούρας, ψήστε δύο τοστάκια με τόνο, τυρί και μπόλικη καυτερή σάλτσα.
• Τέλος, για ακόμα μια διαφορετική εκδοχή μακαρονιών, ανακατέψτε τα ζυμαρικά σας με τόνο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κάπαρη, ελιές, ελαιόλαδο και ξύδι κι έχετε την απόλτυη καλοκαιρινή σαλάτα με άρωμα Μεσογείου.
Ρεβίθια
• Αναβαθμίστε τα ρεβίθια κονσέρβας με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελαιόλαδο και χυμό από λεμόνι κι έχετε μια τέλεια και υγιεινή σαλάτα.
• Σε έναν προθερμασμένο φούρνο, ρίξτε τα ρεβίθια, ραντίστε με ελαιόλαδο και μπαχαρικά, ψήστε τα μέχρι να αφρατέψουν και ύστερα προσθέστε τα σε σαλάτα ή στο ρύζι σας.
• Κόψτε κόκκινες και πράσινες πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, ντομάτες και αγγούρια και ανακατέψτε τα με τα ρεβίθια. Προσθέστε αρκετό χυμό από λεμόνι, λάδι και μίγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας και η νέα σας σαλάτα θα σας εκπλήξει.