Κορωνοϊός: οι επιδράσεις του στο ιταλικό τυρί και κρασί

turi-krasi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η γειτονική μας χώρα, φημίζεται για τα τυριά και τα κρασιά της, αλλά στη δύσκολη περίοδο που περνάει λόγω Covid-19, το γαστρονομικό της σκηνικό αλλάζει.

Η Ιταλία, η οποία έχει καταγράψει τις περισσότερες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού μετά την Κίνα και τους περισσότερους θανάτους, πήρε το έκτακτο μέτρο να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε «προστατευόμενη ζώνη». Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte χαρακτήρισε το διάταγμα ως «μένουμε σπίτι», λέγοντας στους Ιταλούς ότι οι μετακινήσεις απαγορεύονται εκτός από λόγους εργασίας, λόγους ανάγκης ή λόγους υγείας, που θα απαιτούν εξηγήσεις. «Το μέλλον της Ιταλίας είναι στα χέρια μας και πρέπει να είναι υπεύθυνα αυτά τα χέρια σήμερα περισσότερο από ποτέ», δήλωσε.

Αν και η εξέταση των επιπτώσεων των τροφίμων και του κρασιού φαίνεται σχετικά ασήμαντη σε μια εποχή κατά την οποία τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα μένουν κλειστά και οι αγώνες ποδοσφαίρου για το πρωτάθλημα αναβάλλονται, η Ιταλία είναι γνωστή για την κουζίνα της, και οι εσωτερικές επιπτώσεις είναι τεράστιες: εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κλαμπ, όλα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Η ιταλική βιομηχανία οίνου είχε ήδη αισθανθεί την επίδραση του COVID-19. Την προπερασμένη εβδομάδα, όταν η βόρεια Ιταλία ήταν το επίκεντρο των προσπαθειών απομόνωσης, η περιφέρεια του Βένετο ανέβαλε την προθεσμία για να ζητήσει επιδοτήσεις από τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης που θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι αμπελώνες. Δύο μέρες αργότερα, η Vinitaly -μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις κρασιού στον κόσμο- ανακοίνωσε ότι θα μετατοπίσει την ημερομηνία έναρξης στις 14 Ιουνίου.

Και όμως, ο Maurizio Danese, πρόεδρος της Veronafiere, ο οποίος διευθύνει την Vinitaly, παρέμεινε αισιόδοξος. «[Η κίνηση] είναι ένα μήνυμα ότι η Made in Italy στοιχηματίζει στην ταχεία οικονομική ανάκαμψη στους βασικούς τομείς του εθνικού συστήματος», δήλωσε στην ανακοίνωση της αλλαγής. «Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι το νέο εθνικό ημερολόγιο εμπορικών εκθέσεων θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να αποτελέσει ένα εργαλείο για την κεφαλαιοποίηση της επανέναρξης της χώρας μας».

Στις 20 Μαρτίου, όμως, η Wall Street Journal ανέφερε ότι τα οινοποιεία στο San Colombano del Lambro επλήγησαν οικονομικά καθώς οι επισκέπτες σταμάτησαν να έρχονται, αν και ευτυχώς, αυτή η τελευταία περίοδος του χειμώνα είναι μια ήσυχη εποχή του χρόνου ούτως ή άλλως.

Τα πράγματα είναι χειρότερα για τους τυροκόμους. «Με τη νέα παραγωγή να έχει σταματήσει, έχουμε μια περίοδο 60 έως 80 ημερών. Μετά δεν θα έχουμε κανένα προϊόν να πουλήσουμε», ανέφερε ο Antonio Croce, ο οποίος διαχειρίζεται μια επιχείρηση που κάνει Gorgonzola. «Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το εμπόδιο, όταν έρθει η ώρα», δήλωσε.

Φυσικά, σοβαρές επιπτώσεις έχει και η αγορά των εξαγωγών. «Η Άπω Ανατολή είναι εντελώς παγωμένη», δήλωσε ο Sandro Boscaini, πρόεδρος των κρασιών Masi, σύμφωνα με τη WSJ. «Τίποτα δεν αποστέλλεται εκεί και οι πράκτορές μας είναι όλοι μπλοκαρισμένοι. Συνεδριάσεις, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις, οι οποίες είναι βασικές για την εξοικείωση των ανθρώπων στην Ασία με το ιταλικό κρασί, έχουν ακυρωθεί».

Λάβετε υπόψη σας, εξηγεί ο  Boscaini, ότι είχαμε σοβαρές συνέπειες πριν ακόμα η καραντίνα επεκταθεί σε όλη την Ιταλία. Είναι πιθανό η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού να οδηγήσει σε ντόμινο επιπτώσεων σε άλλες χώρες. Ανεξαρτήτως του τι επηρεάζει την παραγωγή στην Ιταλία, επηρεάζεται και ο υπόλοιπος κόσμος. Παρ’ όλο που η Γαλλία μπορεί να είναι η πιο φημισμένη χώρα παραγωγής κρασιού στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο (ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία και μετά από τις ΗΠΑ). Ο κόσμος του οίνου μπορεί να είναι ήσυχος προς το παρόν, αλλά έρχονται μακροπρόθεσμες συνέπειες.

www.krasiagr.com