Τα χειρότερα λάθη στο ψήσιμο των μπιφτεκιών
Ετοιμάζεστε να φτιάξετε σπιτικά μπέργκερ ψήνοντας τα δικά σας μπιφτέκια στο γκριλ; Αποφύγετε τα παρακάτω λάθη, για να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα.
Λάθος #1: αγοράζετε έτοιμα μπιφτέκια
Μπορεί να είναι η πιο βολική λύση, αλλά τα έτοιμα μπιφτέκια συνήθως δεν φτιάχνονται με την καλύτερη ποιότητα κρέατος. Προτιμήστε να φτιάξετε τα δικά σας με ένα μείγμα μοσχαρίσιου κιμά που θα είναι κυρίως ελιά και σε μικρότερο ποσοστό στηθοπλευρά, έτσι ώστε να έχετε την απαιτούμενη ποσότητα λιπαρών για έξτρα γεύση.
Λάθος #2: βάζετε το κρύο κρέας στη φωτιά
Προτού βάλετε τα μπιφτέκια σας από το ψυγείο στο γκριλ ή τον φούρνο, καλό είναι να τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε το κρέας σας να ξεκουραστεί έξω από το ψυγείο για λίγη ώρα, περίπου 15 λεπτά, έτσι ώστε το σοκ που θα υποστεί όταν μπει στη φωτιά να είναι μικρότερο και ταυτόχρονα να μαγειρευτεί πιο σωστά.
Λάθος #3: μην χρησιμοποιείτε αυγά ή ψωμί στον κιμά σας
Ξέρουμε όλοι ότι για να δέσει ο κιμάς χρειάζεται αυγά και ψωμί, αλλά κάποιοι σεφ θεωρούν ότι αυτή είναι μια τακτική για ρολό κιμά, όχι για μπιφτέκια. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, μόνο τον κιμά και τα καρυκεύματά σας.
Για να μην έχει αδιάφορη γεύση το μπιφτέκι σας, βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε αρκετό αλάτι και πιπέρι, αφού πλάσετε τον κιμά σας. Το αλάτι αφαιρεί την υγρασία από το κρέας σας και το αφήνει ξερό, γι’ αυτό χρειάζεται αλάτι ακριβώς πριν το μαγείρεμα, αν θέλετε ένα ζουμερό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε, επίσης, ότι το επιτραπέζιο αλάτι δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς είναι πολύ λεπτό και διαλύεται γρήγορα. Το αλάτι Kosher από την άλλη είναι πιο χοντρό, προσθέτει περισσότερη γεύση στο αποτέλεσμα και κάνει τα μπιφτέκια πιο ζουμερά.
Λάθος #5: φτιάχνετε ανόμοια μπιφτέκια
Αν κάποια μπιφτέκια είναι πιο χοντρά από άλλα, δεν θα μαγειρευτούν σωστά, που σημαίνει ότι μπορεί να καούν στο εξωτερικό και να παραμείνουν ωμά στο εσωτερικό. Προσπαθήστε, λοιπόν, να πιέσετε τα μπιφτέκια σας, ώστε να βγουν όλα ίδια και λεπτά (αν δεν έχετε ειδική πρέσα, χρησιμοποιήστε δυο πιάτα). Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι τα μπιφτέκια «μπαίνουν» στο ψήσιμο, οπότε φροντίστε να τα φτιάξετε σε μεγαλύτερο μέγεθος, υπολογίζοντας ότι θα συρρικνωθούν.
Λάθος #6: δεν δίνετε βάση στα ψωμάκια
Τα καλύτερα ψωμάκια είναι αυτά που είναι μαλακά, σαν μαξιλαράκια. Ψάξτε για καλής ποιότητας ψωμάκια και φροντίστε να είναι στο σωστό μέγεθος. Μην ξεχνάτε ότι αυτά είναι που θα συγκρατήσουν όλα τα υλικά του μπέργκερ σας.
Το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται ακόμη κι όταν βγει από τη φωτιά, κάτι που πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν όταν ψήνετε τα μπιφτέκια σας. Μπορεί την ώρα που θα τα βγάλετε να φαίνεται σαν να έχουν μαγειρευτεί όπως τα θέλετε, αλλά στη συνέχεια θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται. Σημαντικό είναι να αφήσετε το μπιφτέκι σας να ξεκουραστεί δυο λεπτά μετά το μαγείρεμα, ούτως ώστε να απορροφηθούν οι χυμοί του και να μην γίνει πολύ υγρό. Μην ξεχνάτε ότι η «ξεκούραση» του μπιφτεκιού είναι εξίσου σημαντική με το μαγείρεμά του, αν θέλετε να έχετε μια συμπυκνωμένη, ζουμερή γεύση. Όσο πιο μικρό είναι το μπιφτέκι σας, τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται για να ξεκουραστεί. Αν είναι μεγάλο, αφήστε το να ξεκουραστεί 6-10 λεπτά.
Λάθος #8: πιέζετε το μπιφτέκι σας όσο ψήνεται
Όταν πιέζετε το μπιφτέκι σας ενώ μαγειρεύεται, διώχνετε όλους τους χυμούς του που θα το κάνουν ζουμερό στη συνέχεια. Απλώς τοποθετήστε τα μπιφτέκια σας στη σχάρα και γυρίστε τα μόνο μια φορά κατά το ψήσιμο, προσέχοντας να μην είναι πολύ νωρίς, γιατί αλλιώς θα σας κολλήσουν.
Λάθος #9: δεν δομείτε σωστά το μπέργκερ σας
Θυμηθείτε να τοποθετείτε το μαρούλι σας επάνω στο κάτω ψωμάκι, πριν το μπιφτέκι σας, καθώς δρα σαν προστατευτικό ώστε να μην πανιάσει το ψωμάκι από τα υπόλοιπα υλικά σας και τους χυμούς του μπιφτεκιού. Φροντίστε, επίσης, να μην το παρακάνετε με υπερβολικά πολλά υλικά και να διατηρείτε ισορροπία στα υλικά σας, όπου το 50% θα είναι ψωμί, το 30% μπιφτέκι, το 10% λαχανικά, το 5% τυρί και το 5% σάλτσα. Απλά και γευστικά.
Λάθος #10: δεν καθαρίζετε την ψησταριά σας πριν τη χρήση
Φροντίζετε πάντα να καθαρίζετε τη σχάρα σας πριν το ψήσιμο με το ανάλογο εργαλείο που θα «ξύσει» τα περασμένα, κολλημένα υπολείμματα. Αν η ψησταριά σας είναι πολύ βρόμικη, προσθέστε λίγο λάδι σε ένα πινέλο και βουρτσίστε τη σχάρα (όχι όταν υπάρχει φωτιά). Καλό είναι να την καθαρίζετε αμέσως μετά το μαγείρεμα κι ενώ είναι ακόμη ζεστή, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι την επόμενη φορά.