Αυτό το ψάρι θα το τρώγατε;
Το πιάτο λέγεται Kusaya, ανήκει στην ιαπωνική κουζίνα και είναι για... δυνατούς «παίκτες».
Το Kusaya είναι αρκετά παραπλανητικό, καθώς πρόκειται για ένα γεύμα που έχει αρκετά αθώα… εμφάνιση, θυμίζοντας ένα απλό καπνιστό ψάρι. Τα περίεργα ξεκινούν όταν το βάλετε στο στόμα σας, όπου και θα καταλάβετε εύκολα γιατί θεωρείται… βρομερό.
Προέρχεται από τα νησιά Izu και είναι μια διατηρημένη τροφή, που φτιάχνεται με μια ποικιλία ψαριού του ωκεανού, το οποίο βουτούν στην άλμη κι έπειτα το αφήνουν να υποστεί ζύμωση στον ήλιο για μέρες. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αυτό, όμως, που δημιουργεί την ιδιαιτερότητά του είναι ότι αντί να ανανεώνουν το κολλώδες υγρό που παραμένει μετά από κάθε διαδικασία, το χρησιμοποιούν ξανά και ξανά, για χρόνια, ακόμη και δεκαετία, εντείνοντας τη μυρωδιά που θυμίζει ψαρίλα, λιμάνι και… ιδρωμένη κάλτσα γυμναστηρίου.
Στην πραγματικότητα, το υγρό αυτό που επαναχρησιμοποιείται, περνά από γενιά σε γενιά, όπως τα κοσμήματα, και το αποτέλεσμα είναι μια πολύ άσχημη μυρωδιά, ενώ η γεύση του δεν απέχει πολύ από το σαπισμένο ψάρι.