Πέντε σημάδια ότι ένα εστιατόριο δεν είναι ασφαλές απέναντι στον κορωνοϊό
Όσο προχωράμε στο φθινόπωρο, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο ενδεχόμενο να πρέπει να καθίσουμε σε κλειστό χώρο για φαγητό, κάτι που δεν μας είχε απασχολήσει το καλοκαίρι. Είμαστε, όμως, ασφαλείς εν μέσω πανδημίας; Αναγνωρίστε τα σημάδια και απολαύστε ή αποφύγετε το γεύμα σας.
Κακός εξαερισμός
Ο σωστός εξαερισμός και κλιματισμός ενός κτιρίου μπορεί να βοηθήσει στο θέμα μετάδοσης ή μη του νέου κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως ή θα πρέπει να δουλεύει σωστά ή σε άλλη περίπτωση ο κόσμος να κάθεται αραιά και με αποστάσεις μέσα στον χώρο. Το ξέρουμε πως είναι δύσκολο να κρίνετε τον εξαερισμό ενός χώρου από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθετε, αλλά αν δείτε ανοιχτά παράθυρα, ο χώρος αερίζεται με φρέσκο αέρα κι αυτό είναι καλό. Ένα εστιατόριο χωρίς παράθυρα, μάλλον θα πρέπει να σας ανησυχήσει.
Μπορεί πριν την πανδημία η πολυκοσμία σε ένα εστιατόριο να αποτελούσε δείγμα καλού ονόματος και ποιότητας (ή τάσης), αλλά αυτή την εποχή είναι λόγος αποφυγής. Ακόμη κι αν υπάρχει απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, υπάρχει πάντα η πιθανότητα συνωστισμού στην αναμονή ή στις τουαλέτες, γι’ αυτό προτιμήστε τα εστιατόρια που κινούνται με μικρό αριθμό τραπεζιών και επισκεπτών. Για να είστε σίγουροι, πριν κάνετε την κράτησή σας, μπορείτε να ρωτήσετε για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και σε τι ποσοστό χωρητικότητας και πληρότητας λειτουργεί.
Κακή χρήση μάσκας
Σίγουρα ήταν δύσκολη η προσαρμογή στη μάσκα για όλους τους επαγγελματίες που εν μία νυκτί βρέθηκαν να εκτελούν το οχτάωρό τους με καλυμμένο πρόσωπο. Η ασφάλεια όλων, όμως, προέχει, γι’ αυτή η σωστή χρήση της μάσκας, ειδικά για όσους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, είναι επιτακτική ανάγκη. Αν δείτε ότι στο εστιατόριο που σκέφτεστε να επισκεφτείτε, το προσωπικό φορά τη μάσκα κάτω από τη μύτη ή στο πηγούνι, καλύτερα να το αποφύγετε. Η καλύτερη προστασία είναι μάσκα που καλύπτει το στόμα και τη μύτη και ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό με προσωπίδα.
Δυστυχώς, οι καιροί που μοιραζόμασταν την κέτσαπ, τη μουστάρδα, την αλατιέρα και ούτω καθεξής, αποτελούν παρελθόν, λόγω του ότι οποιοδήποτε αντικείμενο αγγίζεται από πολλούς, μπορεί να αποτελέσει πηγή διασποράς του ιού. Τα εστιατόρια πλέον έχουν μεριμνήσει με ατομικές μερίδες σε σάλτσες και καρυκεύματα, για περισσότερη ασφάλεια, ενώ έχουν αποσύρει και τα παλιά μενού που περνούν από χέρι σε χέρι. Αν διαπιστώσετε ότι ακολουθούν την παλιά τακτική, το πιθανότερο είναι να μην λαμβάνουν γενικότερα τα απαραίτητα μέτρα.
Μπουφές
Άλλη μια απώλεια του κορωνοϊού είναι και ο μπουφές των εστιατορίων, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται χρήση κουταλοπίρουνων από πολλά άτομα, κάτι που αυτή την εποχή είναι επικίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και σε salad bar ή άλλες ανάλογες περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγετε.