Αυτά τα ξέρατε για το ταϊλανδέζικο;
Πόσο καιρό έχετε να πάτε σε ταϊλανδέζικο εστιατόριο; Σίγουρα τουλάχιστον δυο μήνες. Αν σας έχει λείψει και σκέφτεστε να παραγγείλετε, γιατί να μην ενισχύσετε και τις γνώσεις σας τρώγοντας;
Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ανθρώπους. Για τους Ταϊλανδούς, όμως, είναι λίγο παραπάνω, αφού όποτε συναντούν κάποιον ομοεθνή τους, η πρώτη ερώτησή τους είναι «Gin Khao Yung» που σημαίνει «έχεις φάει;».
Η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι πολύ δημοφιλής στον δυτικό κόσμο. Για την ακρίβεια, δυο ταϊλανδέζικα πιάτα, το Pad Thai που είναι stir-fry νουντλς και το Tom Yum Goong, δηλαδή πικάντικη σούπα με γαρίδες, υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Ο τρόπος που τρώνε οι Ταϊλανδοί στα εστιατόρια είναι πολύ διαφορετικός από τα συνηθισμένα. Προτιμούν να παραγγέλνουν τόσα πιάτα όσα και τα άτομα του τραπεζιού, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι το κάθε άτομο τρώει μόνο το δικό του πιάτο. Στην ταϊλανδέζικη κουλτούρα, το να τρώει κάποιος μόνος του θεωρείται γρουσουζιά, γι’ αυτό όλα τα πιάτα μοιράζονται με όλους.
Συνηθίζεται στην Ταϊλάνδη να παίρνουν πλήρες πρωινό, το οποίο περιλαμβάνει Jok, δηλαδή πουτίγκα ρυζιού με χοιρινό. Άλλες δημοφιλείς επιλογές είναι το Kow Kai Jee-o που είναι η ομελέτα και το Khao Mun Kai δηλαδή κοτόπουλο με ρύζι.
Όλοι γνωρίζουν το Pad Thai, αλλά όχι και το Pad Mama το οποίο είναι τηγανητά νουντλ με μοσχάρι και λαχανικά.
Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, οι Ταϊλανδοί δεν προτιμούν τα chopsticks, αλλά το παραδοσιακό πιρούνι και κουτάλι.
Τα ταϊλανδέζικα επιδόρπια είναι πολύ ιδιαίτερα και συχνά παρασκευάζονται από σάρκα και κρέμα καρύδας και αλεύρι ρυζιού, αντί για συμβατική κρέμα και αλεύρι.