Μαύρο κρασί: είναι η νέα τάση;
Οι ειδικοί του krasiagr.com μας σερβίρουν το πιο… σκοτεινό κρασί που υπάρχει και μας εξηγούν περί τίνος πρόκειται.
Αν σκεφτείτε όλα τα χρώματα του κρασιού, θα ξεκινήσετε με τα προφανή: κόκκινο, λευκό και ροζέ. Ίσως γνωρίζετε και το πορτοκαλί κρασί ή το vinho verde (πράσινο κρασί) από την Πορτογαλία που είναι τεχνικά λευκό, ενώ υπάρχει ακόμη και μπλε κρασί, το οποίο αντιμετωπίζει νομοθετικά προβλήματα όσον αφορά την ονομασία του, λόγω της σύνθεσής του.
Πλέον, ήρθε η ώρα να προσθέσετε ένα άλλο χρώμα στο ουράνιο τόξο του κρασιού σας: το μαύρο.
Πρώτα απ’ όλα το μαύρο κρασί δεν είναι μαύρο εξαιτίας προσθήκης χρώματος ή κάποιου είδους τεχνικής της επιστήμης των τροφίμων. Το μπλε κρασί, για παράδειγμα, παίρνει το μπλε χρώμα του από την ανθοκυανίνη, μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στις φλούδες των σταφυλιών και την ινδιγοτίνη, μια βαφή που εξάγεται από φυτά. Αλλά το μαύρο κρασί είναι απλώς πολύ σκούρο κόκκινο κρασί. Όταν το σερβίρετε, οι ραβδώσεις που εμφανίζονται στο εσωτερικό του ποτηριού θα φαίνονται κόκκινες, αλλά αν βάλετε το χέρι σας κάτω από το ποτήρι και κοιτάξετε προς τα κάτω, θα εμφανιστεί πολύ σκούρο και εντελώς αδιαφανές. Τα μαύρα κρασιά ποικίλλουν σε προφίλ γεύσης – δοκιμάσαμε μερικά που κυμαίνονταν από ελαφρύτερο έως γεμάτο σώμα και με ελαφρά γλυκύτητα έως πολύ γλυκά αλλά ένα κοινό στοιχείο φαίνεται να είναι η γεύση του βατόμουρου.
Σε αντίθεση με το μπλε κρασί που μεσουράνησε για ένα διάστημα στο Instagram λόγω διαφορετικότητας του χρώματος και όχι για την γεύση του, το μαύρο κρασί που προέρχεται από σταφύλια malbec, tannat ή saperavi έχει τολμηρή γεύση που μπορεί να «αντέξει» μέχρι και με πλούσια πιάτα, όπως φουά γκρα, μαύρες τρούφες, βοδινό κρέας, κυνήγια, πάπιες και cassoulet.
Είναι ο τρίτος νόμος της κίνησης του Νεύτωνα, αλλά εφαρμόζεται στις τάσεις: κάθε δράση έχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Έτσι, καθώς το Instagram γεμίζει με ουράνια τόξα και μονόκερους και Crystal Ball Frappuccinos και βρώσιμη λάμψη, η αντίδραση σε αυτό είναι σκοτεινό, γοτθικό χρώμα: το μαύρο κρασί. Είναι ένα φαινόμενο, που δημιουργήθηκε όμως για την εποχή του Instagram; Φυσικά όχι, αφού αυτά τα σκουρόχρωμα κρασιά δεν είναι καθόλου καινούργια. Είναι στην πραγματικότητα μερικοί από τους παλαιότερους σταφυλοχυμούς στον κόσμο, φτιαγμένοι από ένα αρχαίο, σκουρόχρωμο κόκκινο σταφύλι.
Το σταφύλι Saperavi (το όνομά του μεταφράζεται σε «βαφή») είναι τοπική ποικιλία της Γεωργίας, με αρχαιολογικές αναφορές που χρονολογούνται από το 5000 π.Χ. Παράγει σχεδόν μαύρα κρασιά που είναι σχεδόν άγνωστα εκτός Ευρώπης. Οι παλαιότερες γενιές Γεωργιανών μερικές φορές αναφέρονται στα κρασιά Saperavi ως shavi ή μαύρο. Το Saperavi είναι από τις παλαιότερες ποικιλίες που υπάρχουν, ένα από τα 525 γηγενή σταφύλια στη Γεωργία. Προέρχεται από το Kakheti, την ανατολικότερη περιοχή της Γεωργίας που βρίσκεται στα ρωσικά σύνορα.
Το Saperavi είναι πλέον το πιο δημοφιλές κρασί της Γεωργίας και γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς. Κάποια οινοποιεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ανατολική Ευρώπη και την Αυστραλία το καλλιεργούν και παράγουν τις δικές τους φιάλες.
Το Saperavi είναι σχετικά προσιτό, όπως το Shiraz, λέει η Kate Gersamia, ιδιοκτήτρια του οινοποιείου Lukasi της Γεωργίας. Οι γεύσεις έχουν να κάνουν με βατόμουρα, σκούρα φρούτα, τεύτλα, μπαχαρικά, βανίλια και φρυγανισμένες γεύσεις, με απαλή υφή και άφθονη οξύτητα. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό κρασί φαγητού. Τα μαύρα κρασιά ταιριάζουν καλά με λιπαρά κρέατα, τηγανητά λαχανικά, καρύδια (χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργιανή κουζίνα) και τυριά. Έχει μια ευρύτερη γκάμα για πλούσια πιάτα από πολλά άλλα κόκκινα κρασιά, λόγω της οξύτητάς του.
Αυτό το κρασί παραδοσιακά, όπως συμβαίνει στη Γεωργία, ζυμώνεται σε θαμμένα πήλινα αγγεία, αλλά ορισμένοι σύγχρονοι οινοποιοί όπως η Gersamia το παράγουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στη συνέχεια το παλαιώνουν σε βαρέλια. Οι Γεωργιανοί τείνουν να πίνουν το κρασί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χρόνο εμφιάλωσης, αλλά οι σύγχρονες διαδικασίες επιτρέπουν κομψά κρασιά Saperavi που μπορούν να καταναλωθούν 10 έως 20 χρόνια μετά την εμφιάλωση, λέει η Gersamia.
Όπως πολλά κρασιά της Γεωργίας, τα κρασιά Saperavi είναι μονοποικιλιακά και δεν αναμειγνύονται με άλλα σταφύλια. Τα αποτελέσματα είναι διακριτικά. «Ένας σομελιέ που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ το Saperavi θα το ξεχωρίσει εύκολα από άλλα κρασιά λόγω των ισχυρών ποικιλιακών αρωμάτων του, τα οποία είναι μοναδικά [στο σταφύλι]», λέει η Natia Metreveli, Διευθύνων Σύμβουλος του Vaziani Winery.
Ένα εκπληκτικό μέρος για μαύρα κρασιά Saperavi στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η περιοχή Finger Lakes της Νέας Υόρκης. Ο Δρ Konstantin Frank, ιδρυτής του οινοποιείου Dr. Konstantin Frank, έφερε τα πρώτα μοσχεύματα Saperavi στην Αμερική το 1958. (Στην πραγματικότητα, τα αμπέλια του Zaleski προέρχονταν από φυτά που μεταφέρθηκαν από την Ανατολική Ευρώπη από τον Frank πριν από 50 χρόνια).
Το μαύρο κρασί την τελευταία τριετία, βρίσκεται σε άνοδο, το οποίο ορισμένοι συγγραφείς κρασιού πιστώνουν στο Instagram. Είναι ένα αντίθετο σημείο για τον φετιχισμό του ροζέ και του τρόπου ζωής που το συνοδεύει και ονομάζεται roséwave. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησε η Nielsen δείχνουν ότι το ροζέ ήταν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της αγοράς για δύο συνεχόμενα χρόνια.
Αλλά ίσως το #roséallday ανήκει σε μια παλαιότερη, πιο αισιόδοξη εποχή. Ίσως τώρα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο πιο σκοτεινό χρονοδιάγραμμα, είναι η ιδανική στιγμή για το μαύρο κρασί –ένα σκοτεινό κρασί για να κάνουμε σκοτεινές σκέψεις. Κοιτάξτε βαθιά στο ποτήρι σας και θα νιώσετε σαν να κοιτάζετε την άβυσσο.