Φτιάχνουμε στιγμιαίο καφέ στο σπίτι με τον ειδικό
Για ακόμη μια φορά, ο μαιτρ του καφέ, Παναγιώτης Νίκας, μας ετοιμάζει στιγμιαίο καφέ, όπως πρέπει να είναι.
Οι λάτρεις του καφέ σίγουρα μεγάλωσαν με στιγμιαίο, που αποτελεί αναμφίβολα μια διαχρονική «παρέα». Γι’ αυτό και ο Παναγιώτης Νίκας, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης στην Barista Academy και Συγγραφέας των βιβλίων «Το εγχειρίδιο του Home Barista» και «Οδοιπορικό στην Αιθιοπία», μας δείχνει τέσσερις διαφορετικούς τρόπους να τον απολαύσουμε ζεστό και λαχταριστό.
Ο πρώτος τρόπος είναι αυτός που χρησιμοποιούν και σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή με ζεστό νερό, τα υλικά (καφές και ζάχαρη) και απλή ανάδευση. Χρησιμοποιώντας μία μεζούρα, αδειάζουμε τον καφέ στο ποτήρι και προσθέτουμε δύο μεζούρες ζάχαρη για να βγει γλυκός (οι ίδιες αναλογίες χρησιμοποιούνται και στους 4 τρόπους). Προσοχή χρειάζεται στη θερμοκρασία του νερού, καθώς θα πρέπει να περιμένετε 6-7 λεπτά πριν ρίξετε το νερό από τον βραστήρα. Ρίχνετε στη συνέχεια όλο το νερό γεμίζοντας το ποτήρι, ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά
Ο τρίτος τρόπος παρασκευής στιγμιαίου καφέ γίνεται με μια αυτόματη μηχανή. Μετράμε το νερό, το προσθέτουμε στη μηχανή μαζί με τον καφέ και τη ζάχαρη και την αφήνουμε να ανακατέψει τα υλικά.
Ο τέταρτος και τελευταίος γίνεται με ατμό από μια μηχανή εσπρέσο, τον οποίο χρησιμοποιούμε στο ποτήρι με τον καφέ τη ζάχαρη και το νερό, βάζοντάς τον σε ένα σημείο ώστε να δημιουργηθεί μια δίνη.
Από τους τέσσερις τρόπους, την πιο ωραία κρέμα ο ειδικός την πετυχαίνει με τον ατμό, ενώ την πιο «αδύναμη» με τον πρώτο, ευρωπαϊκό τρόπο.
Δείτε το αναλυτικό βίντεο εδώ.