Θα μπει η γαλλική μπαγκέτα στον κατάλογο της UNESCO;
Το δημοφιλές γαλλικό ψωμί διεκδικεί και μάλλον σύντομα θα κερδίσει μια θέση στη λίστα πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.
Αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας και στην καθημερινότητα των Γάλλων είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που παίρνουν από τον φούρνο εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, φαίνεται να παραμερίζεται από άλλα αρτοποιήματα μαζικής παραγωγής.
Αν και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό στην παρασκευή της, απαιτεί χρόνο, savoir-faire, τον σωστό τρόπο ψησίματος και καλό αλεύρι χωρίς πρόσθετα. Διεκδικεί, μάλιστα, μέσω της Συνομοσπονδίας Γάλλων Αρτοποιών, την προσθήκη της στον κατάλογο θησαυρών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, με πρόταση που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού από τον Μάρτιο. Έχει, όμως, δύο ανταγωνιστές: ο ένας είναι οι στέγες του Παρισιού και ο άλλος το οινικό φεστιβάλ Biou d’Arbois.
Να σημειώσουμε ότι κάθε μέρα, στη Γαλλία οι πωλήσεις της μπαγκέτας ανέρχονται στα 6 εκατομμύρια, αν και λόγω του ότι τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί φούρνοι έχουν κλείσει και πωλείται ψωμί και στα σούπερ μάρκετ, η συνήθεια αυτή της φρεσκοψημμένης μπαγκέτας έχει αρχίσει να μειώνεται σημαντικά. Η προσθήκη στη λίστα φαίνεται ότι θα παράσχει μια προστασία στο ιδιαίτερο αυτό γαλλικό ψωμί.
Στον ίδιο κατάλογο, άλλωστε, βρίσκονται και άλλες γαστρονομικές εμπειρίες, όπως αρχαίες μέθοδοι παρασκευής ψωμιού από το Ιράν και το Καζακστάν, ενώ έχει αναγνωριστεί τόσο η τέχνη περισσότερων από 1500 ειδών μπίρας του Βελγίου, όπως και η τέχνη του στροβιλισμού της ναπολιτάνικης πίτσας.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης του 1993, οι παραδοσιακές μπαγκέτες πρέπει να φτιάχνονται με τίποτε παραπάνω από τα 4 βασικά υλικά και η ζύμωση του ψωμιού να διαρκεί 15 με 20 ώρες σε μια θερμοκρασία μεταξύ 4 και 6 βαθμών Κελσίου.