Μήπως η vegan κουζίνα είναι η νέα τάση;
Αυτό τουλάχιστον σκέφτηκαν όλοι όταν το κορυφαίο εστιατόριο της Νέας Υόρκης το «γύρισε» στον βιγκανισμό.
Τα τελευταία χρόνια, τα vegan εστιατόρια ολοένα και πληθαίνουν, ορισμένα εκ των οποίων, μάλιστα, προσφέροντας πιάτα που συγκλονίζουν ακόμη και τους μη-vegan. Κι όσα σερβίρουν κρεατοφαγική κουζίνα, ακόμη και τα σουβλατζίδικα, δεν παραλείπουν να προσθέσουν στο μενού τους και χορτοφαγικές ή vegan επιλογές.
Με αυτή την τάση να διογκώνεται, μια ακόμη είδηση έρχεται να την ενισχύσει. Αυτή του Eleven Madison Park, του κορυφαίου εστιατορίου της Νέας Υόρκης βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα σερβίρει αποκλειστικά vegan πιάτα. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Daniel Humm, συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο website του εστιατορίου ανέφερε ότι το σύγχρονο φαγητό, απλώς δεν είναι πλέον βιώσιμο.
Το εστιατόριο, όπως όλη η εστίαση, παρέμεινε κλειστό κατά την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει με νέο plant-based μενού, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει έκπληξη στους θαμώνες του, οι οποίοι είχαν αγαπήσει την αμερικάνικη, κρεατοφαγική κουζίνα του.
Στο πλαίσιο αυτό να προσθέσουμε ότι πολλά μαγειρικά site, τόσο εγχώρια, όσο και του εξωτερικού, κάνουν στροφή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Epicurious που δήλωσε ότι δεν θα ανεβάζει πια συνταγές με μοσχαρίσιο κρέας, ενώ σε τοπικό επίπεδο, το δημοφιλές madameginger.com έχει σταματήσει τις κρεατοφαγικές συνταγές εδώ και καιρό και δίνει έμφαση σε vegan επιλογές. Ακόμη και σε αλυσίδες fast food, οι χορτοφαγικές και vegan επιλογές με εναλλακτικές κρέατος, δεν λείπουν από το μενού.
Θα επικρατήσει άραγε η vegan κουζίνα στο μέλλον;