Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021: όλοι οι νικητές
Το "Varoulko Seaside" αναδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά καλύτερο εστιατόριο με ελληνική κουζίνα στη χώρα με 16/20 (Αθήνα)
Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2021 στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία και ιδού τα αποτελέσματα.
Ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας ολοκληρώθηκε στις 14/7 για μια ακόμη χρονιά από το Αθηνόραμα και πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερη βραδιά στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης, με παρουσιαστή τον Γιώργο Καραμίχο. Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς, αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων.
Τα βραβεία που απονεμήθηκαν σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη ήταν συνολικά 49 και ήταν αυτά που συγκέντρωσαν - από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide - βαθμολογία από 14/20 και πάνω. Η γευσιγνωστική επιτροπή, μάλιστα, έχει δοκιμάσει συνολικά περίπου 100.800 πιάτα από τότε που ξεκίνησε το εστιατορικό της σαφάρι, το μακρινό 1993, τα μισά από τα οποία αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας. Από αυτά, κάποια ήταν πιο πρωτοποριακά, ευρηματικά και επιδραστικά, συνθέτοντας μια χρυσή εντεκάδα που άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική κουζίνα.
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για τα εστιατόρια της Αθήνας με βαθμολογία 14/20 και 14,5/20 παρέλαβαν οι (από αριστερά) Δημήτρης Δημητριάδης, σεφ "Artisanal Lounge & Gardens" (Αθήνα, 14/20), Μανώλης Γαρνέλης, σεφ "Βασίλαινας" (Αθήνα, 14/20) και Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, σεφ "Sense" (Αθήνα, 14,5/20)
Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία, στο οποίο συνέπραξε και ο executive chef του «Makedonia Palace Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα του. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.
ΑΘΗΝΑ
Varoulko Seaside 16/20
Aleria 15/20
GB Roof Garden (Ξεν. Grande Bretagne) 15/20
Sense (Ξεν. AthensWas) 14,5/20
Artisanal Lounge & Gardens 14/20
Βασίλαινας 14/20
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 15 /20
Dome Real Cuisine (Ξεν. Nikopolis Hotel) 14,5/20
Χαρούπι 14,5/20
Ambrosia (Ξεν. Hyatt Regency) 14/20
Το Μανιτάρι 14/20
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ντομάτα (Ξεν. Sani Marina – Sani Resort) 15/20
Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort) 14,5/20
Μπουκαδούρα 14/20
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (Λιτόχωρο Πιερίας) 14/20
Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας) 14/20
Κοντοσώρος (Ξινό Νερό Φλώρινας) 14/20
Χάραμα (Αρκοχώρι Ημαθίας) 14/20
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Pomo D’Oro (Κέρκυρα) 14/20
Toula’s Gastronomy (Κέρκυρα) 14/20
The White House of Laurence Durrell (Κέρκυρα) 14/20
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Καρυδιές (Σαμοθράκη) 14/20
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
6 Κλειδιά (Ξεν. 6 Κλειδιά, Πήλιο) 14/20
ΗΠΕΙΡΟΣ
Sesa (Ξεν. Sesa Boutique Hotel, Πρέβεζα) 14/20
ΚΡΗΤΗ
Yacht Club (Ξεν. Elounda Mare) 14,5/20
Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου) 14/20
Avli (Ρέθυμνο) 14/20
La Bouillabaisse (Ξεν. Minos Beach Art Hotel, Αγ. Νικόλαος) 14/20
Ferryman (Ελούντα) 14/20
Hasika (Ρέθυμνο) 14/20
Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός Χανίων) 14/20
Ονήσιμος (Ηράκλειο) 14/20
Pelagos Seaside (Ξεν. Coriva Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20
Taverna (Ελούντα) 14/20
Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Broadway (Κως) 14/20
Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος) 14/20
Μαυρίκος (Ρόδος) 14/20
Mylos (Ξεν. Atlantica Imperial Resort, Ρόδος) 14/20
Παράγκα (Ρόδος) 14/20
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Σελήνη (Ξεν. Katikies Garden, Σαντορίνη) 15,5/20
Petra Restaurant (Ξεν. Canaves Oia Suites, Σαντορίνη) 15/20
Μαραθιά (Τήνος) 14,5/20
Mikrasia Restaurant (Μύκονος) 14,5/20
Alios Ilios (Ξεν. Santo Maris, Σαντορίνη) 14/20
FlyAway (Ξεν. West East Suites, Σαντορίνη) 14/20
Το Θαλασσάκι (Τήνος) 14/20
Ithaka (Ιος) 14/20
Ρόζας (Σαντορίνη) 14/20
Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας παρέδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ,ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, η Υπεύθυνη Εταιρικής Ευθύνης της ΔΕΘ HELEXPO Μαρία Συλλοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, ο Bar & Restaurant Sales Manager Nestle Waters Γρηγόρης Μανωλέλης, , ο Γενικός Διευθυντής της Upfield Hellas Νίκος Λαβίδας, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου, ο οινοπαραγωγός και ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021: METRO Cash & Carry, Acqua Panna - S.Pellegrino, Άλτις Ελαιόλαδο, Nespresso Professional, Le Monde
Υποστηρικτές: Κτήμα Γεροβασιλείου, Μ Dry, Septem