Η γαστρονομία της Σάμου έφτασε μέχρι την Ολλανδία

kokkari-samos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Μέσω μίας μοντέρνας διαδραστικής προσέγγισης παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες η Σάμος και η γαστρονομία της στην ολλανδική αγορά.

Τοπικά κρασιά, μαθήματα μαγειρικής και γεύματα με σαμιώτικο χαρακτήρα έφτασαν στο ολλανδικό κοινό μέσα από μια επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η Υπηρεσία Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών στο πλαίσιο της στοχευμένης επικοινωνιακής πολιτικής για αυθεντικές εμπειρίες θεματικού τουρισμού, με σεβασμό στους κανόνες της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι καλεσμένοι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε cooking workshop στο Kookfabriek- τον πλέον γνωστό χώρο για cooking workshop στο Άμστερνταμ- και να μαγειρέψουν υπό την καθοδήγηση του γνωστού chef Ανδρέα Λαγού. Ακολούθησε καθιστό δείπνο με σαμιώτικα κρασιά και αποστάγματα.

Το μενού του σεφ του Doryssa Seaside Resort, Γιώργο Σακούλη, ήταν υψηλών απαιτήσεων με ελληνική σαμιώτικη ταυτότητα που ικανοποίησε όλες τις σύγχρονες επιλογές (vegan, vegetarian, pescatarian). Συγκεκριμένα, το μενού που επιμελήθηκε ο σεφ και προετοίμασε μαζί με τον Ανδρέα Λαγό περιλάμβανε χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο, μάραθο κι αγριόχορτα, πλιγούρι και ντόπιο ελαιόλαδο, σαγανάκι από γραβιέρα Σάμου με κρούστα από σουσάμι, σε γλάσσο «σούμας» (σαμιώτικη ρακή) με μέλι και σταφύλι και σαλάτα με χαμάδες, κάππαρη, κρίταμο, παξιμάδι χαρουπιού, εσπεριδοειδή κι αρμόγαλο Σάμου, που συνδυάστηκαν με το ροζέ ημίξηρο «Βαβέλ». Ακολούθησε ψαράκι με κοκκάρι (μικρό σαμιώτικο κρεμμύδι) σε σάλτσα κακαβιά, και το λευκό ξηρό «Μοσχάτο Άσπρο». Ως κυρίως πιάτο, προσφέρθηκε το παραδοσιακό σαμιώτικο «κεσκέκι», με αρνάκι σιγοψημένο για ώρες και «ξυνόχοντρο». Συνδυάστηκε με τον «Ερημίτη» ένα από τα νέα «φυσικά» κρασιά του Συνεταιρισμού, της σειράς των «Άθικτων Οίνων».

Κατά τη διάρκεια του δείπνου έγινε παρουσίαση της Πυθαγόρειας διατροφής και του Οινοτουρισμού με τη χρήση προβολών και πολυμέσων από την κα Μαργαρίτα Ικαρίου, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου.

Εκ μέρους του Δημάρχου Αν. Σάμου κ. Γιώργου Στάντζου απεύθυνε χαιρετισμό η κα Δέσποινα Καϊλα, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού αναφέροντας το σημαντικό ρόλο που έχει η γαστρονομία και ο οινοτουρισμός στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του προορισμού, δημιουργώντας ένα μοναδικό αφήγημα που έχει θετική επίδραση στην εικόνα του και ευνοώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η γαστρονομία αποτελεί μέρος της δημόσιας διπλωματίας της Ελλάδας, καθώς συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, τις αξίες, αλλά και την ταυτότητα ενός τόπου.

Η εκδήλωση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία συνάντησης των εκπροσώπων της Σάμου με τους επαγγελματίες τουρισμού tour operators της Ολλανδικής αγοράς όπως οι Corendon, TUI, Travel Counselor, Your Travel, Untamed Travelling, Rikja Travel, Labrys Reiznm SNP Natuurreizen, Sawadee και Betsy & GoMundo, δίνοντας την ευκαιρία υπενθύμισης της αγοράς για μελλοντικές συνέργειες με την Ελλάδα. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Τ. και του Δήμου Ανατολής Σάμου για την τουριστική προβολή του νησιού. 

Να σημειώσουμε ότι η Σάμος αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Ολλανδών, καθώς συνδέεται αεροπορικά απευθείας με πτήσεις των Tour Operators Corendon, TUI και Sunweb που συνεργάζεται με την αεροπορική εταιρεία Transavia. Σημειώνεται ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από την Ολλανδία κατέγραψε το 2022 1.058.900 επισκέπτες έναντι 817.800 το 2019, ήτοι ανοδική αύξηση 29.4% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας.

Η Ολλανδία είναι σημαντική αγορά για την Ελλάδα και κατατάσσεται στην 6η θέση στο σύνολο του τουρισμού σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Απρίλιος 2022). Η πλειοψηφία των επισκεπτών εντάσσεται στην ηλικιακή κατηγορία 25-54 έτη σε ποσοστό 36.5% και 55+ σε ποσοστό 41.5%. Ανήκει σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, μεσαίου και ανώτερου επιπέδου εκπαίδευσης και διαμένει σε ξενοδοχεία.