Με ποιες ποικιλίες παράγεται το ελληνικό ροζέ κρασί;
H χημικός-οινολόγος και συγγραφέας, Μαρία Νέτσικα, του wineplus.gr, αναφέρει τις ποικιλίες που κυριαρχούν στην παραγωγή των ελληνικών ροζέ κρασιών, ενόψει καλοκαιριού, που το ροζέ… τραβιέται.
Θα ξεκινήσουμε από τον βορρά και το Ξινόμαυρο. Τα κλασικά ροζέ Ξινόμαυρα έχουν ελαφρύ χρώμα, ενώ οι αποχρώσεις τους στο πλάι του ποτηριού αρχίζουν γρήγορα να θυμίζουν το πορτοκαλί της φλούδας του κρεμμυδιού και μοσχοβολούν κεράσια, ρόδια, βύσσινο γλυκό, αλλά και πιο φυτικές νότες όπως η φρέσκια ντομάτα. Η δε τονισμένη οξύτητα της ποικιλίας, τους χαρίζει ένα ευχάριστο παιχνίδισμα στον ουρανίσκο, ιδίως στην περίπτωση των αφρωδών ροζέ. Τα βασικά του ροζέ που πρέπει να γνωρίζετε
Δείτε ακόμα
Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες οινοποιοί χρησιμοποιούν και το Μοσχοφίλερο, για την ακρίβεια τον κλώνο του που ονομάζεται Μαυροφίλερο, για την παραγωγή ανοικτόχρωμων και ντελικάτων ροζέ, που παραπέμπουν σε αυτά της Προβηγκίας και ξεχειλίζουν αρώματα τριαντάφυλλου, μοσχολέμονου και βοτάνων.
Από τις διεθνείς ποικιλίες, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το Grenache Rouge και το Syrah, οι οποίες εξάλλου αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του χαρμανιού των ροζέ της Προβηγκίας. Έτσι τα μεν ροζέ από Grenache ξεχωρίζουν από τα «γλυκά» αρώματα μούρων, βατόμουρων και όλων των ώριμων μικρών κόκκινων φρούτων και στο στόμα τελειώνουν με ωραία, αφυπνιστική οξύτητα, που θυμίζει φρεσκοστυμμένη λεμονάδα.
Βεβαίως, εκτός από αυτές τις 5 ποικιλίες, απολαμβάνουμε ροζέ κρασιά από σχεδόν κάθε σταφύλι που καλλιεργείται στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: Λημνιώνα, Μαυρούδι, Μαυροδάφνη, Σιδερίτης, Μαντηλαριά, Αυγουστιάτης, Βλάχικο, Μοσχόμαυρο αλλά και Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Sangiovese, Touriga National, Cinsault, Nebbiolo.
www.wineplus.gr