Apanemi: High-end κουζίνα με φόντο του ανεμόμυλους της Μυκόνου
Το νέο εστιατόριο του Mykonos Theoxenia έχει τη δυνατή υπογραφή των Jerome Serres και Γιάννη Μπαξεβάνη και αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές γαστρονομικές αφίξεις στην Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι.
Το Mykonos Theoxenia ζει μια δεύτερη ζωή και σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενεί το Apanemi, το εστιατόριο που προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι στο fine-dining του νησιού. Όπως φανερώνει και η ονομασία του, αποτελεί καταφύγιο από τους ανέμους, με τη διαφορά ότι σε αυτό το καταφύγιο σας περιμένει μια καλοκαιρινή κουζίνα που αποτελεί το αποτέλεσμα μίας εικοσάχρονης βαθιάς φιλίας που συνδέει τους δύο υπεύθυνους σούπερσταρ σεφ, τον Γιάννη Μπαξεβάνη και τον Jerome Serres.
Η αγάπη για τη μυκονιάτικη γη και τα προϊόντα της ήταν αυτή που έπλασε τη φιλοσοφία του εστιατορίου και που φυσικά αποτυπώνεται και στο μενού του Apanemi, με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη να δηλώνει «Είμαστε συνεργάτες και φίλοι πολλά χρόνια. Αναθρεμμένοι σε διαφορετικές μαγειρικές σχολές ο καθένας – πιστός της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης και φανατικός των ντόπιων προϊόντων εγώ, μεγαλωμένος σε κουζίνες γαλλικών εστιατορίων με αστέρια Michelin και εκπαιδευμένος σε κλασικές μαγειρικές τεχνικές της γαλλικής κουζίνας ο Jerome». Το βάθος της φιλίας που ενώνει τους δύο σεφ, αλλά και ο ενθουσιασμός για τη συνεργασία τους με το Theoxenia έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του μενού. «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και το αποτέλεσμα ήταν μία έντεχνη κουζίνα βασισμένη στα προϊόντα του τόπου. Μάλιστα, έχουμε στη διάθεσή μας έναν ντόπιο γεωργό που καλλιεργεί αποκλειστικά για το Apanemi τα λαχανικά που χρειάζεται η κουζίνα μας. Μαζί μας σε αυτό το συναρπαστικό εγχείρημα είναι η χρυσοχέρα μαγείρισσα και συνεργάτιδα Αντωνία Κονόμη. Καλή φίλη και ικανότατη συνοδοιπόρος τα τελευταία είκοσι χρόνια, προσθέτει τη δική της πινελιά και φροντίδα στο σύνολο του μενού μας».
Οι σεφ έχουν ετοιμάσει τρία degustation menus, ανάμεσά τους κι ένα vegan, προβλέποντας τις ανάγκες κάθε επισκέπτη. «Στα degustation μενού μας δεν μπορώ παρά να ξεχωρίσω το καλωσόρισμα, που είναι στρωμένο πάνω σε φύλλα φραγκόσυκου, του φρούτου που ορίζει το μυκονιάτικο τοπίο. Εδώ το χρησιμοποιούμε σε μορφή σορμπέ, με θαλασσινό αλάτι. Ο αστακός με σπαράγγια, σάλτα ιβίσκου και σορμπέ αυγοτάραχο με χαβιάρι, είναι ένα πιάτο που αγαπώ ιδιαιτέρως, ενώ στο αρνάκι με πουρέ ψητής μελιτζάνας και αμύγδαλο, κατεξοχήν ανατολίτικο πιάτο, ο Jerome έρχεται να προσθέσει αντζούγια και βερίκοκο, όπως δηλαδή συνηθίζουν να το τρώνε στη Νότια Γαλλία. Όλα τα πιάτα δουλεύονται με πολλή αγάπη, ενώ από το μενού δεν λείπει βέβαια το παραδοσιακό γλυκό του νησιού: Έχουμε τα καλύτερα αμυγδαλωτά Μυκόνου».
Στο Apanemi η συνάντηση κορυφής των δύο σεφ εναρμονίζεται πλήρως με τη διάθεση του ιστορικού ξενοδοχείου να αφήσει και πάλι το σημάδι του στον καλοκαιρινό χάρτη, φιλοξενώντας το διεθνές jet set. Όπως τονίζει ο Σάκης Σπύρου, γενικός διευθυντής των Louis Hotels Greece, «Το νέο εστιατόριο εκφράζει απόλυτα την έμφαση που δίνει ο όμιλός μας στον luxury τουρισμό. Ενώνοντας δύο κορυφαίους chef, δίνει μια φρέσκια εκδοχή υψηλής γαστρονομίας με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αποτελεί δε στρατηγική συνεργασία που εκφράζει απόλυτα το πνεύμα του Exclusive Collection της Louis Hotels για μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας σε κορυφαίους προορισμούς. Στόχος μας είναι το Apanemi να γίνει ο απόλυτος προορισμός για τους ακούραστους κυνηγούς των πιο εκλεπτυσμένων γεύσεων».
Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το σήμα κατατεθέν του νησιού, οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου, ένα κομμάτι ζωντανό παρελθόν που ισορροπεί ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα. Όσο για το λαμπερό φως του Αιγαίου που λούζει το εστιατόριο όλη τη μέρα, τις απογευματινές ώρες χαρίζει στους καλεσμένους ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο νησί.
Μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήριο που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον του νησιού, το ξενοδοχείο χτίστηκε το 1960. To σχεδίασε ο θρυλικός Άρης Κωνσταντινίδης και συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ως Xenia. Φτιαγμένο από τις ίδιες πέτρες που έδωσαν ζωή σε κτίσματα χιλιάδες χρόνια πριν και αντανακλώντας το μυστήριο της γειτονικής Δήλου, το ξενοδοχείο έγινε γρήγορα μυθικός προορισμός για ανήσυχους ταξιδιώτες, αλλά και το διεθνές jet set. Με θέα στους ανεμόμυλους και σεβασμό στην ιστορική αξία του κτηρίου και την πολιτιστική κληρονομιά του, το Mykonos Theoxenia, φέρει κάτι από το αυθεντικό Xenia ακόμη και στο όνομά του. Η αναγέννηση του ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη προσήλωση στη διατήρηση του μοναδικού χαρακτήρα του. Υπεύθυνοι για το έργο ήταν η ομάδα της Vois Architects και οι interior designers Cosmoanima, που επιμελήθηκαν όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Στα 49 εξαιρετικά κομψά δωμάτια, που ανακαινίστηκαν όπως και ολόκληρο το ξενοδοχείο μόλις πέρυσι, περιλαμβάνονται τέσσερις signature σουίτες με ιδιωτική πισίνα και βεράντα και οκτώ deluxe σουίτες. Πέρα από το επίσης ανακαινισμένο spa, με όλες τις εναλλακτικές θεραπείες για σωματική και ψυχική ανάταση, τη διαφορά κάνουν οι ειδικά σχεδιασμένες Mindful Week Experiences, με γιόγκα, ρέικι και ηχοθεραπεία με εξειδικευμένους θεραπευτές.
Info
Apanemi@Mykonos Theoxenia
2289 022230