Elio’s: Ιταλική κουζίνα με νεοϋορκέζικο αέρα στο NOŪS της Σαντορίνης

elios
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Η νέα εστιατορική άφιξη στο μεγαλύτερο resort της Σαντορίνης έχει μητροπολίτικο hype και αέρα νεοϋορκέζικης τρατορίας.

Τα ιταλοαμερικάνικα ristorante φημίζονται για το πώς μπορούν να συνδυάσουν τη γοητευτικά παλιομοδίτική ατμόσφαιρα με την οικειότητα της ιταλικής “cucina di mama” και το ανεπιτήδευτα φιλικό, αλλά πάντα προσεγμένο σέρβις. Στα τραπέζια τους, μάλιστα, συναντιούνται ετερόκλιτοι άνθρωποι, από πολυμελείς, παραδοσιακές οικογένειες, μέχρι hipsters, fashion icons - και addicts και όλοι απολαμβάνουν ακριβώς το ίδιο την ατμόσφαιρα και το φαγητό. Αυτό ακριβώς έχει ως στόχο και το ολοκαίνουριο, σαντορινιό Elio’s στο NOŪS, το νέο resort που διαχειρίζεται η YES! Hotels. Αφετηρία, όμως, εδώ είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες των Κυκλάδων, οι οποίες μαγειρεύονται με κλασικές τεχνικές φερμένες στο σήμερα, σε μια διαχρονική ιταλική κουζίνα με ένα σύγχρονο flair, σερβιρισμένη στα πολύχρωμα majolica κεραμικά πιάτα.

Το μενού του εστιατορίου –εμπνευσμένο από τις τρατορίες της Little Italy– συγκινεί με τη νοσταλγική διάθεση των σπεσιαλιτέ της κλασικής ιταλικής κουζίνας. Στο ξεκίνημα συναντάμε παραδοσιακά antipasti όπως η τροφαντή burrata με γλυκόξινη σιτσιλιάνικη caponata λαχανικών με σταφίδες και κουκουνάρι, τα κεφτεδάκια του Elio’s με ricotta και παρμεζάνα ή η panzanella, η ορεκτική insalata της Τοσκάνης, με ψητό προζυμένιο ψωμί, πίκλες κρεμμυδιών και ντοματίνια περασμένα από τη σχάρα. Τα μεσογειακά crudo από ψάρια και θαλασσινά του νησιού –σαν το carpaccio λαβράκι alla puttanesca ή τις ζεστές σικελικές γαρίδες με λεμόνια του Sorento, πιπεριές και ελαιόλαδο– χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη γευστική ελαφράδα που τα κάνει ακαταμάχητα.

Τα πρώτα πιάτα βασίζονται σε διαχρονικές συνταγές: πικάντικα vodka rigatoni με κρέμα βασιλικού, φινετσάτα capellini σε μια spicy εκδοχή αστακομακαρονάδας fra diavola, paccheri με τη θαλασσινή νοστιμιά μιας ποικιλίας frutti di mare ή super κλασικό spaghetti με τρυφερά mama's meatballs. Τα κυρίως αποτίνουν φόρο τιμής σε μεγάλες αγάπες της θαλασσινής κουζίνας όπως το ζουμερό ναπολιτάνικο λαβράκι acqua pazza, τα χτένια olio pepperoncino, η γλώσσα Veneziana με κάππαρη και λεμόνι confit. Δεν υπάρχει κλασικό ιταλικό τραπέζι χωρίς τις γεύσεις του κοτόπουλου cacciatore, της saltimbocca Romana, της κοτολέτας Milanese, οπότε τα πιάτα αυτά δεν μπορούν να λείπουν ούτε από το μενού του Elio's. Ο Macellaio, ο σπεσιαλίστας του κρέατος στο εστιατόριο, προτείνει ειδικές κοπές prime steak ιδανικά σιτεμένες και συνταγές όπως το club steak Pizzaiola, το Delmonico Ribeye αλλά και το φιλέτο με το κόκκαλο, και οπωσδήποτε Porterhouse που δεν είναι άλλο από την περίφημη Bistecca ala Fiorentina. Από το portfolio του Elio's δεν λείπουν ούτε και οι εξαιρετικές κοπές Wagyu Carrara Elegante.

Η σχολαστικά φροντισμένη wine list περιλαμβάνει μια μεγάλη επιλογή ποικιλιών και Ονομασιών Προέλευσης που αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας. Από τραγανά λευκά Ασύρτικα με εξαιρετική mineral γεύση, ντελικάτα κόκκινα Αγιωργίτικα της Νεμέας και στιβαρά Ξινόμαυρα της Νάουσας, μέχρι εμβληματικά Sangiovese του Chianti, ή Brunello di Montalcino και μεστά Nebbiolo από το Piemonte.

Μην παραλείψετε να περάσετε και από το μπαρ του Elio's, σοφιστικέ και γεμάτο ζωντάνια, το οποίο αντλεί έμπνευση από την Ιταλία, συνδυάζοντας το σύγχρονο design με παραδοσιακά αισθητικά στοιχεία. Είναι η καλύτερη επιλογή για να κλείσετε τη βραδιά σας, είτε με ένα υπέροχο ντιζεστίφ, είτε με ένα τέλειο κοκτέιλ. Κλασικά ιταλικά spritz, grappa, amarο, βερμούτ και, last but not least, το καλύτερο Negroni του νησιού. 

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια υπέροχη βεράντα, δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου, όπου θα απολαύσετε την πανέμορφη θέα. Στον εσωτερικό χώρο του Elio's τον τόνο δίνει μια εκλεκτική συλλογή σύγχρονων έργων τέχνης, σε συνδυασμό με ιδιαίτερες αισθητικές αναφορές στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ενώ σε αντίστοιχο mood είναι και οι μουσικές επιλογές: Italo disco, swing, soul και jazz vocalists συνδυάζονται με νεοϋορκέζικο funk, R&B και hip hop.

Το «Elio’s» Italian American Chophouse είναι ένα concept που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Green Garlic Studios, με curator τον βραβευμένο σεφ και ιδιοκτήτη εστιατορίων Άρη Βεζενέ. Το Green Garlic Studios είναι ένα δημιουργικό εργαστήριο F&B που περιλαμβάνει μια ομάδα έμπειρων δημιουργών, σεφ, mixologist και στελεχών της εστίασης που δημιουργούν brand από το αρχικό concept μέχρι το λανσάρισμά τους.

Info
Elio’s
NOŪS Santorini, Μεσαριά Θήρας, Σαντορίνη
+30 2286 440 295
Instagram @eliossantorini