Athens Vegan Burgers: το νέο στέκι για μπέργκερ που θα κατακτήσει και τους μη-vegan

athens-vegan-burgers
ΤΡΙΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Το Athens Vegan Burgers είναι η τέλεια απάντηση σε αυτούς που απορούν πώς ζουν οι vegan μόνο με μαρούλια.

Μετράει μόλις ένα μήνα ζωής στο κέντρο της Αθήνας, στη Μητροπόλεως, ανάμεσα σε γυράδικα, ψησταριές και παραδοσιακές ταβέρνες. Κι όμως, έχει ήδη καταφέρει να αποκτήσει το κοινό του. Όχι, δεν σερβίρει σαλάτες με μαρούλια και λάχανα, ούτε έχει πιάτα που ακούγονται καλά στη θεωρία, αλλά στην πράξη μπορεί να είναι μια άνοστη απομίμηση του αυθεντικού. Είναι μπεργκεράδικο με τα όλα του και μάλιστα ξεπερνά σε ποιότητα αρκετά συμβατικά μπέργκερ. Κι αυτό γιατί ο σεφ του έχει εντρυφήσει στη vegan διατροφή και μαγειρική ίσως όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα.

Πίσω από το μενού του Athens Vegan Burgers, λοιπόν, συναντάμε τον Νίκο Γαϊτάνο, ο οποίος είναι ο πρώτος vegan σεφ στην Ελλάδα και ενδεχομένως και ένας από τους πρώτους χορτοφάγους της γενιάς των τριαντάρηδων-σαραντάρηδων, αφού έχει «κόψει» το κρέας από το 1987, σε μια εποχή που αυτό ακουγόταν ακραία αιρετικό και ο μόνος γνωστός οπαδός του κινήματος τότε ήταν ο Moby. Ο ίδιος διδάσκει vegan μαγειρική και επιμελείται το μενού και στο Vegan Souvlaki σε Χαλάνδρι και Άγιο Δημήτριο, ενώ στο Athens Vegan Burgers ήρθε για να αποδείξει ότι ο ζωικός κιμάς, το τσένταρ και η μαγιονέζα δεν είναι απαραίτητα συστατικά σε ένα μπέργκερ. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η φαντασία, οι γευστικοί συνδυασμοί και η τέχνη του να δημιουργήσεις κάτι που μπορεί να μιμηθεί, ακόμη και να ξεπεράσει γευστικά το αυθεντικό, όπως το έχουμε στο μυαλό μας, και ταυτόχρονα να είναι πιο ηθικό, πιο υγιεινό και εξίσου νόστιμο. Όλοι κερδισμένοι, δηλαδή.

Στο μενού του θα βρείτε αποκλειστικά μπέργκερ, 10 στον αριθμό (από 6,90 έως 14,90) και 1 σε γλυκιά εκδοχή. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Το κάθε μπέργκερ είναι από μόνο του ένα ταξίδι σε κάποιο μέρος του κόσμου και έχει τη δική του ταυτότητα, το δικό του ψωμάκι (με σπιρουλίνα, παντζάρι, χαρούπι, βρώμη, καλαμπόκι κ.ο.κ.), την ξεχωριστή του γέμιση και μπιφτέκι. Το μπέργκερ Gyros, για παράδειγμα, περιέχει γύρο μανιταριών, vegan χειροποίητο τζατζίκι, ντομάτα, κρεμμύδι και αντί για ψωμάκι έχει ελληνική μίνι πίτα. Το μπιφτέκι του Ramen είναι από jackfruit και το ψωμάκι από ράμεν νουντλς, ενώ το ανατολίτικο μπέργκερ 1001 Nights φτιάχνεται με μπιφτέκι φαλάφελ, χούμους μαγιονέζα με ταχίνι, ντομάτα, αγγούρι, πίκλα παντζαριού, φύτρα κόκκινης μουστάρδας και ψωμάκι καλαμποκιού. Το ταξίδι συνεχίζεται και με πέρασμα από Αγγλία με το English Breakfast με σκράμπλ τόφου, ψωμάκι πρέτσελ, φυτικό λουκάνικο, φασόλια και όλα τα καλά του αγγλικού πρωινού σε plant-based εκδοχή, από Τέξας, με ψωμάκι με παντζάρι, καπνιστή vegan μαγιονέζα, φυτικό μπιφτέκι και μπέικον, σάλτσα BBQ και από άλλα μέρη του κόσμου, ενώ φυσικά υπάρχει και gluten-free επιλογή, με ψωμάκι και μπιφτέκι χωρίς γλουτένη.

Εμείς δοκιμάσαμε την πρόταση του σεφ, το ιταλικής ατμόσφαιρας Porcini, με μπιφτέκι μανιταριών με porcini, αγιολί τρούφας, vegan σάλτσα γκοργκοντζόλα, κόκκινη λόλα, φύτρα παντζαριού, vegan τυρί και ψωμάκι πρέτσελ. Όπως μας αποκάλυψε ο σεφ, το μπέργκερ αυτό το είχε στο μυαλό του από το 2010 και σταδιακά το εξέλισσε, για να το απολαύσουμε εμείς ένα καυτό καλοκαιρινό Σάββατο μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και να επιβεβαιώσουμε ότι πράγματι, όταν υπάρχει δημιουργικότητα και εμπειρία, τα υλικά είναι εκεί για να την υπηρετήσουν και δεν χρειάζεται να είναι περιοριστικά. Το μπιφτέκι είχε γεμάτη γεύση, μανιταρένια, το άρωμα τρούφας για όσους την αγαπούν ήταν το απόλυτο μπόνους στο μπέργκερ, το ψωμάκι μαλακό και η σάλτσα σαφώς ανώτερη από τις κλασικές μαγιονέζες που γεμίζουν σωρηδόν τα μπέργκερ. Και το καλύτερο; Οι συνοδευτικές πατάτες δεν λείπουν ποτέ από ένα τίμιο γεύμα με μπέργκερ και δεν έλειψαν ούτε εδώ. Τηγάνι, όμως, δεν υπάρχει στο Athens Vegan Burgers. Οι πατάτες ψήνονται στον φούρνο με πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά για γεύση, χωρίς λάδι και το αποτέλεσμα πραγματικά κάνει τις τηγανητές πατάτες περιττές –δοκιμάστε και θα μας θυμηθείτε.»

Να σας πούμε ότι στο μενού θα προστεθούν σύντομα και 3 ακόμη επιλογές μπέργκερ με nuggets, με κεφτεδάκια σόγιας τυλιγμένο σε φωλιά από ραβιόλι και μπέργκερ μουσακά με ψωμάκι από χειροποίητη φωλιά πατάτας και όλα τα υλικά του μουσακά σε vegan εκδοχή στη γέμιση.

Στο μενού θα βρείτε και 5 επιλογές σαλάτας (από 7.90 έως 11.90 ευρώ) για να συνοδέψετε τα μπέργκερ σας –αν είστε «δυνατοί» παίκτες γιατί σας προειδοποιούμε ότι οι μερίδες είναι χορταστικές. Η ελληνική εκτός από ντομάτα, κρεμμύδι, αλατσοελιές Κρήτης, αγγούρι, έχει και πράσινη πιπεριά, κρίταμο Μάνης και μια μους φέτας με κρέμα γάλακτος από… φακές. Υπάρχει επίσης σαλάτα με κινόα και λαχανικά με ντρέσινγκ μελιτζάνας και κόκκινης πιπεριάς, εξωτική πράσινη με ανανά, δυόσμο και κάσιους, σαλάτα ζυμαρικών με ντρέσινγκ κάππαρης και πιπεριάς Φλωρίνης και η εκπληκτική NoTuna την οποία και δοκιμάσαμε, με vegan τόνο, ντομάτα, πιπεριά, baby πατάτες, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντρέσινγκ μουστάρδας και vegan μαγιονέζας. Θυμίζει την κλασική πατατοσαλάτα με προσθήκη τόνου, μόνο που ο τόνος είναι από όσπρια και πέραν μιας μικρής διαφοράς στην υφή, δεν της λείπει κάτι άλλο.

Ειδική μνεία θα κάνουμε στο γλυκό, το οποίο παραμένει κι αυτό στη μορφή μπέργκερ, αλλά φτιάχνεται με γλυκό ψωμάκι dorayaki (γλυκιά ζύμη της ιαπωνικής κουζίνας), με μαρμελάδα ντομάτας αντί για κέτσαπ, τυρί από πορτοκάλι, σαντιγί με vegan κρέμα, «μπιφτέκι» από αμύγδαλα, χουρμάδες και σοκολάτα, το οποίο πανάρεται με μπισκότο και καρύδα. Ένα πολύ ιδιαίτερο και απολαυστικό γλυκό, που πιθανόν θα σας πέσει πολύ έπειτα από μπέργκερ, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Το εστιατόριο, όμως, έχει προβλέψει και γι’ αυτό, δίνοντας μια πιο ελαφριά εναλλακτική με vegan παγωτό μηχανής.

Οι λάτρεις του κρασιού δεν θα μείνετε παραπονεμένοι, αφού στον κατάλογο θα βρείτε 3 επιλογές από βιολογικά κρασιά, ερυθρό, ροζέ και λευκό, για να συνοδέψετε τα μπέργκερ σας και να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα.

Γενικότερα στο Athens Vegan Burgers θα ξεφύγετε από τα καθιερωμένα. Ακόμη κι αν δεν ασπάζεστε τον βιγκανισμό και η ιδέα της αποχής από το κρέας σας μοιάζει σαν αποχή από την απόλαυση, είναι μια καλή ευκαιρία να βάλετε ένα στοίχημα με τον εαυτό σας. Γιατί από αυτό το στοίχημα, βγαίνουν όλοι κερδισμένοι: ο πλανήτης, τα ζώα και ο ουρανίσκος σας.

Info
Athens Vegan Burgers
Μητροπόλεως 59
211267 4470

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]