Δοκιμάσαμε μπέργκερ με άρωμα Κρήτης και Σαντορίνης από το νέο μενού του Athens Vegan Burgers

athens-vegan-burgers
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Το μενού του πιο ιδιαίτερου μπεργκεράδικου της Αθήνας για vegan και μη ανανεώθηκε με 4 νέα μπέργκερ, δύο εκ των οποίων φέρνουν νησιώτικο αέρα στη Μητροπόλεως.

Ότι το Athens Vegan Burger έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο πρωτότυπα μπέργκερ της Αθήνας το γνωρίζαμε ήδη από την πρώτη μας επίσκεψη πέρσι το καλοκαίρι, μόλις ένα μήνα μετά το άνοιγμά του. Με την υπογραφή του πρώτου vegan σεφ της Ελλάδας, Νίκου Γαϊτάνου, το μενού περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, επιλογές που μετουσίωναν σε μπέργκερ πιάτα που έχουμε συνηθίσει σε άλλη μορφή, όπως το Gyros, με γύρο μανιταριών, vegan χειροποίητο τζατζίκι, ντομάτα, κρεμμύδι και με ελληνική μίνι πίτα αντί για ψωμάκι, το Mac’n’Cheese με μπιφτέκι σόγιας με κοφτό μακαρονάκι σε σάλτσα τσένταρ με παριζάκι σόγιας, ντομάτα, σάλτσα BBQ και μαγιονέζα ή το Ramen με μπιφτέκι από jackfruit και ψωμάκι από ράμεν νουντλς, όλα με vegan υλικά που τα περισσότερα φτιάχνονται από την αρχή στην κουζίνα. Ότι θα έφερνε, όμως, την Κρήτη και την Σαντορίνη στο κέντρο της Αθήνας, με τον δικό του (vegan) τρόπο δεν το φανταζόμασταν.

Στο νέο μενού υπογραφής Νίκου Γαϊτάνου, λοιπόν, με τον vegan σεφ Γιώργο Γκίκα επί το έργον στην κουζίνα του Athens Vegan Burgers, συναντάμε 4 νέες επιλογές μπέργκερ, τις οποίες φυσικά και δοκιμάσαμε και νομίζουμε ότι καλύπτουν πολλά γούστα.

Το Cretan, για παράδειγμα, έχει πιο παραδοσιακή χροιά και άρωμα Κρήτης, συνδυάζοντας μελιτζανοσαλάτα, μπιφτέκι ελιάς, εκπληκτική μους «φέτας», καρδιές αγκινάρας, άγριο σταμναγκάθι τουρσί, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι μέσα σε χωριάτικο ψωμάκι, σε ένα αποτέλεσμα που αφενός είναι μπέργκερ, αφετέρου γευστικά μοιάζει περισσότερο με συνδυασμό ελληνικών μεζέδων.

Το Santorini αξιοποιεί τις γεύσεις του νησιού, βάζοντας μια πολύ ιδιαίτερη σάλτσα φάβας, κρίταμο, ντοματίνια, κάππαρη σοτέ, ανάμεικτα πράσινα σαλατικά και μπιφτέκι σόγιας με δυόσμο, πολύ αρωματικό και ρεαλιστικό για όσους αναζητούν κάτι πιο κοντινό στο ζωικό μπιφτέκι. Θα λέγαμε ότι εδώ συνδυάζονται αρμονικά η παράδοση και η σύγχρονη vegan κουζίνα σε ένα πολύ νόστιμο πιάτο.

Το Macrobiotic, δεν θα σας γελάσουμε, δεν θυμίζει καθόλου ένα κλασικό μπέργκερ και σίγουρα δεν είναι για τους πιστούς φαν της αμερικάνικης κουζίνας. Είναι, όμως, η πιο ιδιαίτερη και μοναδική επιλογή από τις τέσσερις, η πιο υγιεινή, πλούσια σε προβιοτικά, η πιο εξωτική και αυτή που πειραματίζεται πιο πολύ από όλες. Ανάμεσα σε δυο ατμιστά ψωμάκια bao, περικλείει τέμπε ρεβιθιού, ψητή ρίζα λωτού, κίμτσι, φύτρα σκόρδου, γλυκόξινη σάλτσα, κινέζικο λάχανο και σουσάμι αρωματισμένο με γουασάμπι, σε μια έκρηξη γεύσεων και υφών στο στόμα, πιο ελαφριά από τις προηγούμενες.

Τέλος, το «βαρύ πυροβολικό» είναι σίγουρα το Smoked Hangover, για όσους θέλουν ό,τι πιο κοντινό σε ένα πλούσιο, συμβατικό και σούπερ χορταστικό μπέργκερ. Καταρχάς είναι διπλό, με διπλό smashed μπιφτέκι Beyond (αν δεν το έχετε δοκιμάσει, είναι πραγματικά ό,τι πιο κοντινό σε μοσχαρίσιο μπιφτέκι), διπλό φυτικό τυρί που λιώνει στο στόμα, vegan μαγιονέζα, iceberg, ντομάτα, ρόκα, νόστιμο chutney από μάνγκο για γλυκύτητα χωρίς κέτσαπ, ομελέτα τόφου αντί για αυγό, αγγουράκι τουρσί και onion rings, τα οποία είναι ψητά κι όχι τηγανητά. Εδώ να σας πούμε ότι τα μπέργκερ συνοδεύονται είτε με country πατάτες, είτε με πράσινη σαλάτα με μια πολύ αρωματική φρουτένια σος φράουλας και κερασιού, με την τιμή να διαμορφώνεται αναλόγως (από 9,90 έως 21,90 στις καινούργιες επιλογές και από 6,90 συνολικά στο μενού). Οι πατάτες, ωστόσο, ενώ μοιάζουν τηγανητές, είναι ψημένες στο φούρνο χωρίς λάδι, που σημαίνει ότι μπορείτε να τις απενοχοποιήσετε άφοβα.

Προσθήκη υπάρχει και στις σαλάτες, με μια παραδοσιακή πατατοσαλάτα με baby πατάτες, πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντρέσιγνκ με μαγιονέζα και μουστάρδα, η οποία συμπληρώνει τις επιλογές μαζί με την Ceasars με nuggets από πρωτεΐνη σίτου, την ελληνική και τη σαλάτα ζυμαρικών.

Και για επιδόρπιο, υπάρχει μια νέα επιλογή παραλλαγμένου cheesecake με βάση μπισκότου, υπέροχη σοκολατένια κρέμα φυτικού τυριού, εξαιρετική χειροποίητη μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα και vegan σαντιγί στο τελείωμα, σερβιρισμένο σε ποτήρι. Είναι αρκετά δροσερό για καλοκαίρι, σίγουρα πολύ νόστιμο, ξεφεύγοντας από την κλασική πατέντα του cheesecake. Οι παλιότερες επιλογές Panna Cotta με γάλα καρύδας και σιρόπι από εντελβάις, αλλά και οι 3 γεύσεις παγωτό (Banoffee, Bueno και Choco/Coconut, χωρίς ζάχαρη) παραμένουν.

Από ένα δύσκολο σημείο της πόλης, γεμάτο κρεατοφαγικές, τουριστικές επιλογές, το Athens Vegan Burger συνεχίζει τη διάδοση της vegan γεύσης και κουλτούρας και καταφέρνει με τις νέες του επιλογές να δελεάσει και μεγάλο μέρος του μη-vegan κοινού της πόλης και των τουριστών. Γιατί, άλλωστε, να πεις «όχι» σε ένα μπέργκερ που σε ταξιδεύει μέχρι τη Σαντορίνη, χωρίς να θυσιάζει τίποτα στην πορεία;

Info
Athens Vegan Burgers
Μητροπόλεως 59
211267 4470

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]