Delta Restaurant: Πώς είναι ένα γεύμα στο μοναδικό εστιατόριο στην Ελλάδα με 2 αστέρια Michelin;

delta-restaurant
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Στα δύο χρόνια και 3 μήνες λειτουργίας, το Delta Restaurant διατήρησε και φέτος τα δύο αστέρια ΜICHELIN Guide Athens και ένα MICHELIN Green Star for Sustainable Gastronomy, αποτελώντας πρωτοπόρο στην ελληνική γαστρονομική σφαίρα.

Πριν λίγες ημέρες τα Michelin της Αθήνας έλαμψαν και πάλι και το Delta Restaurant απέδειξε για 2η χρονιά ότι βρίσκεται ψηλά στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, με 2 Michelin κι ένα πράσινο Αστέρι για τη βιώσιμη γαστρονομία του, τα οποία διατήρησε από την περσινή χρονιά. Πώς, όμως, ξεκίνησαν όλα;

Ένα εστιατόριο-όραμα στο ΚΠΙΣΝ
Το Delta Restaurant ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2021 από το Δειπνοσοφιστήριον, ως ένα εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το Delta δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με στόχο να αποτελέσει έναν πρότυπο γαστρονομικό προορισμό αντάξιο των υψηλών προδιαγραφών του ΚΠΙΣΝ, αναδεικνύοντας συγχρόνως την ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εστιατορίου στο ΚΠΙΣΝ έρχεται να ολοκληρώσει το όραμα του ΙΣΝ για το ΚΠΙΣΝ, το οποίο αποτελεί έναν δημόσιο χώρο παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και το αποτύπωμα στο ευρύτερο οικοσύστημα.

Zak Viemon

Με βασικό αξίωμα «καμία απώλεια – καμία σπατάλη», υιοθετείται ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας του εστιατορίου που σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στη συνείδηση του κοινού, τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς από κάθε σημείο της χώρας εφοδιάζουν την κουζίνα με αυθεντικά πρωτότυπα και σπάνια υλικά, με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα. Στον χώρο του εστιατορίου φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και εργαστήρια μέσω των οποίων προάγονται έννοιες όπως βιωσιμότητα, αειφόρος ανάπτυξη, και ορθή διαχείριση φυσικών πόρων. Με φιλοσοφία, που εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, εστιάζει στην ποιότητα, την αξιοπιστία και το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και τεχνογνωσίας, το Δειπνοσοφιστήριον επισφράγισε αυτό το εγχείρημα.

Οι σεφ
Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας, επικεφαλής σεφ, καθοδηγεί την ομάδα R & D (Έρευνας και Ανάπτυξης), έχοντας προηγούμενη εμπειρία στο 3άστερο “Maaemo” του Όσλο και το εστιατόριο “Under” επίσης στη Νορβηγία. Έτερος επικεφαλής σεφ έχει αναλάβει ο Θάνος Φέσκος, μέχρι πρότινος Assistant Chef στο βραβευμένο με τρία Michelin εστιατόριο “Geranium” στη Δανία. Έχει εντρυφήσει στον δυναμισμό και την πρωτοπορία της σκανδιναβικής κουζίνας ενώ παράλληλα παραμένει λάτρης της ελληνικής κουζίνας  και βαθύς γνώστης της local και farm to table προσέγγισης.

Gavriil Papadiotis
Ο σχεδιασμός
Αντίστοιχος, φυσικά είναι και ο σχεδιασμός του εστιατορίου από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects, ο οποίος βασίστηκε στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα ως αφετηρία. Το εστιατόριο βρίσκεται στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε άμεση αρμονία με τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ και σεβασμό προς το όραμα του Renzo Piano. Σε ένα κέντρο πολιτισμού που συμπυκνώνει βιώματα και ατμόσφαιρες, ο σχεδιασμός  προσεγγίζει την ελληνικότητα μέσα από τη σύγχρονη τέχνη, τη μουσική και τη γαστρονομία. Έννοιες που υπάρχουν στο μυαλό όλων, συνειδητά ή όχι, μέσα από μνήμες αρχιτεκτονικών δομών, μέσα από ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και ατμόσφαιρες. Το Delta βραβεύτηκε με το Restaurant & Bar Design Award 2022 στην κατηγορία “Europe – In Another Space”, η οποία αφορά χώρους εστίασης στην Ευρώπη που βρίσκονται μέσα σε μουσεία, αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς, οπουδήποτε εκτός από ξενοδοχεία. Πρόκειται για τον σημαντικότερο και επιδραστικότερο διαγωνισμό design για χώρους εστίασης παγκοσμίως.

Zak Viemon
Τι σας περιμένει στο Delta Restaurant
Ένα γεύμα στο Delta Restaurant, σίγουρα αποτελεί πολύπλευρη γαστρονομική εμπειρία, που δεν μπορεί εύκολα να βρει προηγούμενη -ή επόμενη- να συγκριθεί. Πρόκειται για ένα αινιγματικό Haute Cuisine αφήγημα που ξεδιπλώνεται σταδιακά, μέσα από ένα μενού Πρωτεΐνης (Omnivore) γαστρονομικής μαεστρίας, που μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε να καλύψει διατροφικές επιλογές (vegetarian, vegan). Μια μοναδική εμπειρία που οδηγεί τους καλεσμένους σε ένα γαστρονομικό μονοπάτι, γεμάτο εκπλήξεις και συναισθήματα.

Το μενού περιλαμβάνει 12 πιάτα που έχει δημιουργήσει ο χαρισματικός Γιώργος Παπαζαχαρίας και επιμελείται ο ταλαντούχος Θάνος Φέσκος, με την ομάδα του. 12 στάδια, κάθε ένα από τα οποία βιώνεται ταυτόχρονα ως δημιουργική, φιλοσοφική και γαστρονομική εμπειρία. Μινιμαλιστική τελειότητα, αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών, εστίαση στους μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας: αυτά είναι τα τρία συστατικά του μενού. Σε συνδυασμό με διεθνείς, πρωτοποριακές τεχνικές, όπως η ζύμωση (fermentation) και το σκανδιναβικό preservation, το αποτέλεσμα αλλάζει όλα όσα πιστεύαμε για τη γεύση.

Η Jana Cechova, Restaurant Manager, επιβλέπει το γαστρονομικό ταξίδι που προσφέρεται στον κάθε επισκέπτη. Με εμπειρία σε βραβευμένο με Michelin εστιατόριο, ενορχηστρώνει το σερβίρισμα, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία από το συνδυασμό των γεύσεων και της ατμόσφαιρας του εστιατορίου. Κάθε πιάτο, κάθε γεύση αποτελεί μέρος μια ιστορίας, μιας ιδέας που προκύπτει από τους τρεις κεντρικούς άξονες της φιλοσοφίας του Delta: γαστρονομία, βιωσιμότητα, πολιτισμός. 

(Καλά) κρασιά
Λάτρεις του κρασιού και μη, στο Delta σας περιμένει ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στις διεθνείς ποικιλίες, με εκατοντάδες ετικέτες που καλύπτουν  όλο το φάσμα του νέου και του παλιού οινικού κόσμου και της οινοποίησης, από κάθε γωνιά της γης.  Εμβληματικά οινοποιεία, μυθικά terroirs, σπάνιες ποικιλίες, αποκλειστικές εισαγωγές, κελάρια παλαίωσης και δύο wine rooms για μια private μυσταγωγική εμπειρία. Ο Τηλέμαχος Παπανδρέας, κορυφαίος και βραβευμένος sommelier, επιμελείται μια ολοκληρωμένη λίστα που οδηγεί το γαστρονομικό συνταίριασμα στο ζενίθ της απόλαυσης. «Με σκοπό να πετύχουμε το σωστό wine pairing, δουλεύουμε στενά με τους chef μας τόσο όσο προς τα συστατικά όσο και ως προς τον τρόπο μαγειρέματος.  Αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία για να βρίσκει κανείς το σωστό κρασί για το κάθε πιάτο» αποσαφηνίζει ο Τηλέμαχος Παπανδρέας. Με περίπου 650 διαφορετικές ετικέτες στο σύνολο και διαρκείς προσθήκες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, η minimal ατμόσφαιρα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον εντός αστικού ιστού για τους λάτρεις του κρασιού.

Jerome Galland
Στην υγεία μας σε μια από τις μεγαλύτερες μπάρες του πλανήτη
Εντός του εστιατορίου έχει δημιουργηθεί και ένα bar concept, με την αποκλειστική συνεργασία του LINE ATHENS, το οποίο δημιούργησαν με όραμα τη βιωσιμότητα ο Βασίλης Κυρίτσης, ο Νίκος Μπάκουλης και ο Δημήτρης Νταφόπουλος. Στον θεσμό Tales of the Cocktails 2023 βραβεύτηκαν ως BEST NEW INTERNATIONAL OPENING BAR. Στα World’s 50 Best Bars για το 2023 βραβεύτηκαν με σειρά 12 από τα 50 καλύτερα μπαρ παγκοσμίως, αλλά και Best New Opening. To Delta και το Line Athens ένωσαν τις δυνάμεις τους για τους εκλεκτούς επισκέπτες του εστιατορίου με κεντρική ιδέα το Zero Waste. Το cocktail menu του Line Athens είναι εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία του menu Delta και κινείται σε τρεις πυλώνες: seasonal (εμπνευσμένα cocktails με εποχική πρώτη ύλη), waste (cocktails με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά που περισσεύουν από την παραγωγή του food menu) και pairing (cocktails με κοινό υλικό που ταιριάζουν γευστικά με το food menu). Το γλυπτό μπαρ του Delta Restaurant, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μπάρες του πλανήτη. Εδραιώνει το αίσθημα της οικειότητας και της ευφορίας και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 καθήμενους. Το bar lounge με τους άνετους καναπέδες και τον minimal φωτισμό μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 άτομα.

Με φόντο την Τέχνη
Ως πλατφόρμα προβολής, σύγχρονων εικαστικών, το Delta συνεργάζεται με την ARTWORKS, αναδεικνύοντας έργα τα οποία, εναλλάσσονται ανά χρονιά και έρχονται να προστεθούν στον χώρο οργανικά ως μέρος του τοπίου. Ακολουθώντας την ιδέα της αειφορίας μάς προκαλούν να σκεφτούμε την τέχνη ως μέρος ενός πολυποίκιλου οικοσυστήματος με αλληλεξαρτώμενους παράγοντες.  Τα έργα ανιχνεύουν τη σχέση φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος, γνώσης και συναισθήματος, την έννοια της σωματικότητας σε διάλογο με την αρχιτεκτονική και το τοπίο. Εντάσσουν μυθολογικές αναφορές στους σύγχρονους προβληματισμούς και συνδέουν οπτικές απτικές πληροφορίες. Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζουν φέτος τα έργα τους έχουν βραβευτεί από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) της ARTWORKS χάρη στην ιδρυτική δωρεά του ΙΣΝ.

Info
Delta Restaurant
Λεωφ. Σεγγρού 364, Καλλιθέα
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
5ος όροφος Κτίριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής