Στον Κρίθαμο του Νέου Ψυχικού η Κάρπαθος κοντράρει τη Μεσόγειο
Μπορεί να ταιριάξει η καρμπονάρα Κάτω Ιταλίας με τις «κοπέλες» της Καρπάθου και οι παραδοσιακές μακαρούνες με picanha ξηρής ωρίμανσης; Σε μια γωνιά του Νέου Ψυχικού, ο Κρίθαμος φέρνει την ισοπαλία, 17 χρόνια τώρα.
Αρχικά, να συμφωνήσουμε ότι η μοίρα καμιά φορά τα φέρνει περίεργα στη ζωή -το έχουμε νιώσει όλοι. Στην περίπτωση του κ. Στέλιου Κωνσταντινίδη, ωστόσο, του εγκάρδιου και φιλόξενου ιδιοκτήτη του Κριθάμου, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, σε ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα όπου το κάρμα ανέλαβε και έστρωσε σιγά-σιγά το δρόμο για τη δημιουργία του εστιατορίου, χωρίς καν ο ίδιος να το έχει στο μυαλό του. Ποτέ δεν φαντάστηκε, για παράδειγμα, όταν μικρός έτρωγε με το ζόρι κρίταμο τουρσί, ότι θα ερχόταν μια στιγμή στη ζωή του που θα εμπνεόταν από αυτό την ονομασία του εστιατορίου του. Ούτε όταν έδωσε το τηλέφωνό του το 2000 στους ανθρώπους που ανήκε το «Τρύπιο Κατοστάρι», που έφτιαχνε «εξαιρετικό αρνί στη γάστρα» όπως μας εκμυστηρεύτηκε, πίστευε ότι θα επικοινωνούσαν 7 χρόνια μετά για να τον ρωτήσουν αν ενδιαφέρεται για τον χώρο, που τόσο του άρεσε. Το 2007, λοιπόν, το «Τρύπιο Κατοστάρι» μεταμορφώθηκε σε «Κρίθαμο» και ο κύριος Κωνσταντινίδης από την Κάρπαθο, μετανάστης στην Αμερική με χρόνια μέσα στα εστιατόρια και έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα, σήκωσε τα μανίκια και αποφάσισε ότι η Κάρπαθος δεν πρέπει να βρίσκεται τόσο μακριά από την Αθήνα. Και την έφερε στο Νέο Ψυχικό.
Από τις 6 επιλογές σαλάτας, η σαλάτα Καρπάθου νομίζουμε πως κερδίζει -τουλάχιστον στα χαρτιά- τις υπόλοιπες, με αγγουροντομάτα χωριού, κρίταμο, ρόκα, ραπανάκι, αυγό, πατάτα, τσακιστές ελιές, χρωματιστές πιπεριές και φρέσκο κρεμμυδάκι, η οποία ήταν τόσο λαχταριστή και ιδιαίτερη όσο ακούγεται. Απολαύστε τη και με το ψωμάκι που ζυμώνουν οι ίδιοι και σερβίρουν με πάστα ελιάς με φουντούκι ή κουκουνάρι και κάππαρη με μαϊντανό.
Το ριζότο με φρέσκα βασιλομανίταρα, παρμεζάνα και κρέμα τρούφας ήταν safe και νόστιμη επιλογή και από τις λίγες που απαρνηθήκαμε το ελληνικό στοιχείο. Ο Κρίθαμος, ωστόσο, ξέρει να χωρέσει και την Ελλάδα στα πιάτα pasta και risotto, προσθέτοντας κεφτεδάκια της γιαγιάς στις παπαρδέλες και σερβίροντας γαριδομακαρονάδα Κριθάμου με φρέσκο μαϊντανό, ντομάτα και βασιλικό, μεταξύ άλλων.
Για τους μερακλήδες κρεατοφάγους, ωστόσο, υπάρχουν και οι premium κοπές, όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ταλιάτα Black Angus αργής ωρίμανσης, ελληνική μοσχαρίσια ξηρής ωρίμανσης 50 ημερών, rib eye dry aged 100+ ημερών ωρίμανσης με πικάντικο καραμέλωμα, Tomahawk 100+ ημερών ωρίμανσης και picanha dry aged 100+ ημερών ωρίμανσης με 36 μπαχαρικά σε καυτό μαντέμι. Η ταλιάτα που δοκιμάσαμε ήταν ζουμερή και «έδενε» αρμονικά με τη σος παλαιωμένου ξιδιού. Δοκιμάστε τη με πατάτες-βραχάκια, που μοιάζουν με τηγανητές, αλλά στην πραγματικότητα είναι βραστές κι έπειτα ψητές στο φούρνο.
Λίγο πριν κλείσει τα 18 και ενηλικιωθεί, ο Κρίθαμος ετοιμάζεται να περάσει λαμπερές γιορτές με live και παρεΐστικο κλίμα, το οποίο ξέρει καλά να υποστηρίζει, τόσο με την ατμόσφαιρα και τους ανθρώπους του, όσο και με την comfort, μερακλίδικη κουζίνα του. Δεν είναι και λίγο να χτίζεις την ιστορία σου σερβίροντας μεράκι.
Info
Κρίθαμος
Μπουμπουλίνας 25, Νέο Ψυχικό
210 6728790
από 30 ευρώ/άτομο
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]