Πάμε για φαγητό σε ταβερνάκια με παράδοση

taberna-paradosi
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Καλές οι μπισκ γαρίδας και οι μους φέτας, αλλά όταν θέλουμε να βρεθούμε με την παρέα, να τσουγκρίσουμε λίγο κρασάκι και να αγκαλιάσουμε την παράδοση, χωρίς να βλέπουμε εφιάλτες με τον λογαριασμό, τα ταβερνάκια είναι η καλύτερη λύση. Πόσο μάλλον αυτά που έχουν αντέξει στο χρόνο κι έχουν τη δική τους ιστορία.

Η Κληματαριά, Ψυρρή
Η Κληματαριά είναι η ταβέρνα που έχει ζήσει στο πετσί της την άνοδο και την πτώση της περιοχής, έχει καταφέρει να επιβιώσει και έχουν όλοι περάσει τουλάχιστον ένα βράδυ με την παρέα τους εκεί, νεότεροι και μεγαλύτεροι. Βρίσκεται στην «πολύπαθη» πλατεία Θεάτρου και μετρά έναν αιώνα ζωής, πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα και δίπλα από το πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας από όπου πήραν το όνομα η Πλατεία Θεάτρου και οι περιμετρικές οδοί Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Αισχύλου. Αρχικά λειτούργησε ως καφενείο του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννη για τις τελετές της εκκλησίας και το 1927 μετατράπηκε σε οινομαγειρείο με τη σημερινή της ονομασία, όπου σύχναζαν οι έμποροι της περιοχής με απλά μαγειρευτά φαγητά και άφθονο κρασί. Εκεί, μάλιστα, αναφέρεται ότι έχει παίξει ο Βαμβακάρης και ο Παπαϊωάννου με τις ορχήστρες τους. Ο Περικλής, ο σημερινός ιδιοκτήτης της, ως μουσικός και ο ίδιος, αναβιώνει στην Κληματαριά το πάλαι μουσικό περιβάλλον με αξιόλογα μουσικά σχήματα. Το 2005, η Κληματαριά τυλίχτηκε στις φλόγες και ανακαινίζεται, διατηρώντας, όμως, τον αέρα και το ύφος της. Σήμερα, μπορείτε να απολαύσετε εκεί μαγειρευτά φαγητά ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, ψητά, μεζεδάκια, καλό βαρελίσιο κρασί και μουσική σε ατμόσφαιρα που παραπέμπει στις παλιές αυλές των παιδικών βιωμάτων μας. Info: πλατεία Θεάτρου 2, 2103216629.

Ο Σπανός, Κάτω Πατήσια
Μετρά 40+ χρόνια όπου αποτελεί το «μυστικό» των μυημένων κρεατοφάγων κι έχει καθιερωθεί για όσους αναζητούν τα λεπτοκομμένα παϊδάκια τους, τις προβατίνες τους και όλα τα απαραίτητα μεζεκλίκια, από φάβα και κολοκυθάκια, μέχρι παντζάρια και κοπανιστή. Από το 1981 πιάνει τη δική του «γωνιά» σε ένα μικρό στενό μιας αθηναϊκής γειτονιάς, φημίζεται για τα φρέσκα κρέατά του με καταγωγή από τη Βόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ενώ κάτι ακόμη που δεν συνηθίζεται, αλλά ο Σπανός έχει αποκτήσει φήμη γι’ αυτό, είναι τα σαλιγκάρια. Το αγρινιώτικο καλοψημένο κοκορέτσι και ζουμερό χοιρινό κοντοσούβλι τυλιγμένο με αρνίσια μπόλια είναι επίσης από τα… signature πιάτα του, στο οποίο ορκίζονται οι παλιοί θαμώνες, ενώ παραδοσιακός και παρεΐστικος είναι και ο χώρος του, διακοσμημένος με βαρέλια, αγροτικά εργαλεία, τζουκμπόξ και λαογραφικά αντικείμενα. Info: Αριστείδου Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, 210 8327381.

Λελούδας, Βοτανικός
Με ιστορία που «κρατά» από το 1920, ο Λελούδας αρχικά ήταν παντοπωλείο και ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε παραμείνει ανοιχτό. Στη συνέχεια, κατά τη δεκαετία του ’50 ξεκίνησε το μαγέρικο, όπου η γιαγιά μαγείρευε για τους πελάτες που εκτός από τα ψώνια, ήθελαν και φαγητό. Κατά τη δεκαετία του ’60 το μαγέρικο άρχισε να μεγαλώνει, ενώ τη δεκαετία του ’70 αναλαμβάνει η δεύτερη γενιά, με το μαγαζί να συνεχίζει ως μπακάλικο και μαγέρικο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε το μαγειρευτό φαγητό και το βαρελίσιο κρασί, με τον τηγανητό βακαλάο να μην λείπει τα Σαββατοκύριακα, αρχικά κι έπειτα καθημερινά. Σήμερα, ο Λελούδας έχει περάσει στην τρίτη γενιά και συνεχίζει να σερβίρει παραδοσιακά κεφτεδάκια, γίγαντες, τάρτα με κολοκύθια και ντοματίνια, πιάτα ημέρας όπως μοσχάρι λεμονάτο και σουτζουκάκια και φυσικά τον περίφημο βακαλάο, όπως και το θερμιώτικο τυρί. Info: Σαλαμίνας 8-10, 210 3464167.

Αμπελόφυλλο, Κυψέλη
Για τους κατοίκους της Κυψέλης και των περιχώρων, το Αμπελόφυλλο δεν είναι μια ακόμη οικογενειακή ταβέρνα, αλλά η ταβέρνα, όπου η κυρία Τούλα θα περιποιηθεί τους επισκέπτες της, θα ετοιμάσει χειροποίητα μεζεδάκια, θα ανοίξει φύλλο για τις πεντανόστιμες σπιτικές πίτες της και σιγοβράσει τα μαγειρευτά της και θα ψήσει εκλεκτά και διαλεγμένα κρέατα. Η παράδοση ξεκινά από το 1965 και κρατά μέχρι και σήμερα, όπου μπορείτε να μαζευτείτε με την οικογένεια ή την παρέα σας και να απολαύσετε σπιτική ελληνική κουζίνα, με ζωντανή μουσική τα Σάββατα και τις αργίες. Info: Σαμοθράκης 3 και Λέλας Καραγιάννη, Κυψέλη, 21 0867 8862.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]