Delta Restaurant και Line Athens προτείνουν ένα σχεδόν ερωτικό και «καταπράσινο» pairing φαγητού-κοκτέιλ
Δεν θα μπορούσε να συμβεί τίποτα λιγότερο με τη συνεργασία του Delta Restaurant και του Line Athens από την απόλυτη fine dining και drinking εμπειρία, η οποία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της βιωσιμότητας και του zero food waste, δίνοντας έξτρα πόντους στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.
Θα έλεγε κανείς ότι εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος, ανάμεσα σε δύο γαστρονομικά spot της Αθήνας που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία από διαφορετικό μετερίζι κι επιτέλους το ένα βρήκε το άλλο, ένωσαν τις φιλοσοφίες τους και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς (σίγουρα) καλύτερα. Κάπως έτσι κυλά από τον Οκτώβριο η νέα συνεργασία μεταξύ του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin κι ένα Green Star βιωσιμότητας εστιατορίου Delta στο ΚΠΙΣΝ με το «αναρχικό» Line Athens των Πετραλώνων, το 12ο μπαρ στα 50 καλύτερα παγκοσμίως, το οποίο φημίζεται για τα ανορθόδοξα κρασιά του από μήλα και ρόδια και την «πράσινη» zero waste φιλοσοφία του σε κοκτέιλ, ψωμιά, πιάτα και ό,τι βγαίνει από την κουζίνα και την μπάρα του. Από αυτή τη σύμπραξη, που μοιάζει σχεδόν ερωτική, έχει προκύψει ένα μενού 12 πιάτων που συνδυάζεται με 6 κοκτέιλ, τα οποία είναι «φτιαγμένα το ένα για το άλλο» σε τέτοιο βαθμό, που μοιάζει να σκαλίζει τη σφαίρα της φαντασίας.
Κάπως σαν να ήρθε πρόωρα η άνοιξη βιώσαμε την εμπειρία της συνεργασίας αυτής, δοκιμάζοντας στο μοντέρνο και industrial περιβάλλον του Delta με τις μεγάλες τζαμαρίες με θέα στην Αθήνα και τις ζαρντινιέρες που κρέμονται από το ταβάνι, 5 πιάτα κι ένα επιδόρπιο με τις αντίστοιχες προτάσεις σε κοκτέιλ, με παπαρούνες και… μπάμπουρες να πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας -λίγος σουρεαλισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Κι από τον αστακό πάμε σε μπακαλιάρο, στον καλύτερο κατά τη γνώμη μας συνδυασμό πιάτου-κοκτέιλ της βραδιάς, που αν τον αποδομήσουμε είναι μπακαλιάρος με τσίπουρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας μακρινός συγγενής αυτού του πιάτου από τα «ξένα». Σε μια έκρηξη γεύσεων, λοιπόν, απολαύσαμε αρωματισμένο μπακαλιάρο με άνθη μανταρινιού, μαζί με ένα «αυγό» με περίβλημα από χτένια που στο εσωτερικό του έκρυβε ψητά μύδια, όλο σε ένα πορτοκαλί χρώμα από καρότο που έχει υποστεί ζύμωση, σε μια σάλτσα με βάση το δαμάσκηνο, με αχιβάδα και κρέμα γάλακτος. Κι όλο αυτό το συνονθύλευμα γεύσεων, αρωμάτων και υφών ταίριαξε ιδανικά με ένα κοκτέιλ βασισμένο στο νέας γενιάς τσίπουρο opurist με οινοποιημένο ρύζι, σόδα με γιαούρτι και καρύδα και για γαρνιτούρα ένα τσιπ γάλακτος αρωματισμένο με καρύδι, το οποίο έβγαζε μια τροπική σπιρτάδα λόγω της καρύδας, αλλά αποτέλεσε σίγουρα το «έτερον ήμισυ» του πιάτου.
Να συμπληρώσουμε ότι μέρος της υπέροχης εμπειρίας της συνεργασίας αυτής είναι και το προσωπικό, που είναι πάντα εκεί να σας ενημερώσει ώστε να καταλάβετε τι τρώτε, χαμηλώνοντας στο ύψος σας (κυριολεκτικά) στο τραπέζι με όλη την πληροφορία για ό,τι χρειαστείτε. Μην φοβηθείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε, προκειμένου να έχετε ολοκληρωμένη γνώση του πιάτου, των συνδυασμών και του background του κάθε σταδίου.
Το επιδόρπιο ήρθε σαν επισφράγισμα του εντυπωσιακού γευστικά, οπτικά και pairing-wise μενού, παρουσιάζοντας μια παπαρούνα με τραγανά πέταλα από ιπποφαές και λωτό, σε μια βάση «σου» γεμισμένη με παγωτό, αρωματισμένο με καραμελωμένο βούτυρο και μια πάστα από φιστίκι και περγαμόντο. Στην υγειά του ήπιαμε ένα γλυκό αφρώδες κρασί από μέλι ανθέων πορτοκαλιάς, αρωματισμένο με μείγμα από νεκταρίνι, πευκοβελόνες και σαφράν, το οποίο έχει επαναζυμωθεί στη φιάλη για ένα μικρό διάστημα, με αποτέλεσμα υψηλή ανθράκωση. Να σας πούμε ότι τα κρασιά δεν πωλούνται προς το παρόν, αλλά είναι μέσα στα σχέδια για τα επόμενα χρόνια, για να γεμίσουν την κάβα μας.
Info
Delta x Line Athens
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
5ος όροφος Κτίριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής
μενού 12 σταδίων 200 ευρώ/άτομο
κοκτέιλ 100 ευρώ/άτομο
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]