Σοκολατένια λάβα με σαμιώτικο κρασί από τον σεφ Ανδρέα Λαγό
Μια συνταγή για όλους τους λάτρεις της σοκολάτας και του κρασιού εκεί έξω, του διεθνώς καταξιωμένου και αγαπημένου στο πανελλήνιο nomad chef Ανδρέα Λαγού.
Υλικά
Για τη λάβα
- 70 γρ. αλεύρι
- 3 μεγάλα αβγά
- 40 γρ. βούτυρο
- 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 170 ml ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.σ. βανίλια υγρή
- Ανθός αλατιού
- 1 κ.σ. Samos Anthemis, παλαιωμένο επί 5ετία σαμιώτικο κρασί
Για τη σάλτσα
- 3 κ.σ. μέλι
- 1/2 κούπα σταφίδες
- 1/3 κούπας Samos Anthemis
- 14 κ.γ. κανέλα
- 1 κούπας καρύδι
- 2 κ.σ. βούτυρο
Σε μπαιν μαρί, ανακατεύουμε καλά τη σοκολάτα κουβερτούρα που έχουμε σπάει σε κομμάτια με το βούτυρο, ώστε να ομογενοποιηθεί. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε τα αυγά, προσθέτουμε ανθό αλατιού, την υγρή βανίλια και ένα κουτάλι σούπας Samos Anthemis. Καθώς ανακατεύουμε, προσθέτουμε και το ζαχαρούχο γάλα καθώς και τη λιωμένη σοκολάτα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170o C. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα σκεύος για σουφλέ και το «πουδράρουμε» με κακάο. Ρίχνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 8-9 λεπτά, ώστε να κάνει μια εξωτερική κρούστα το γλυκό, αλλά μέσα να μείνει ρευστό.
Σε ένα μικρό μπωλ έχουμε τοποθετήσει τη σταφίδα και την έχουμε μαρινάρει αρκετά με σαμιώτικο κρασί για να «τραβήξει» όλα τα υπέροχα αρώματα του μοσχάτου. Στη συνέχεια, προσθέτουμε καρύδια χοντροκομμένα (με μαχαίρι), λιωμένο βούτυρο, το μέλι, λίγο ανθό αλατιού και κανέλα.
Μόλις το γλυκό ψηθεί και όπως είναι ζεστό, το ξεφορμάρουμε με προσοχή και ρίχνουμε πάνω του τη γλυκιά σάλτσα με σταφίδες, καρύδια και το γλυκό, παλαιωμένο και άκρως «ερωτεύσιμο» Samos Anthemis.
Σερβίρεται στη στιγμή!
Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Samos Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας που δίνουν ένα πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί. Ταιριάζει εξαιρετικά με σοκολατένιες δημιουργίες και επιδόρπια με έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο C.