Μια ελληνική σαλάτα είναι η πιο δημοφιλής του κόσμου

ntakos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Το TasteAtlas συγκέντρωσε τις 100 πιο δημοφιλείς σαλάτες του κόσμου και στην κορυφή βρίσκεται... ο κρητικός ντάκος.

Ο αγαπημένος ντάκος, που δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι του καλοκαιριού, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις 100 πιο δημοφιλείς σαλάτες στον κόσμο του TasteAtlas, και φαίνεται πως έχει κερδίσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα (αν και στα τουριστικά εστιατόρια χρησιμοποιείται φέτα), ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάππαρη, φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο καλής ποιότητας είναι συνώνυμο του καλοκαιριού, ξεπερνώντας για πολλούς ακόμη και τη χωριάτικη.

Στη 2η θέση βρίσκεται η σαλάτα Mechouia από την Τυνησία, η οποία φτιάχνεται με ψητά, χοντροκομμένα κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες και σκόρδο, περιχυμένα με ελαιόλαδο, με πασπαλισμένο κύμινο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια, στη σαλάτα συνήθως προστίθενται βραστά αυγά, ελιές ή τόνος. Μπορεί να σταθεί μόνη της, αλλά συχνά σερβίρεται σε φρυγανισμένο ψωμί ή φέτες μπαγκέτας.

Στην 3 θέση με τις πιο δημοφιλείς σαλάτες παγκοσμίως βρίσκεται η Pai huang gua από το Θιβέτ, με αγγούρι, σκόρδο, σησαμέλαιο, μαύρο ξίδι και σάλτσας σόγιας. Αφού καθαρίσουν το αγγούρι, το κόβουν σε κομμάτια και το αναμειγνύουν με τα υπόλοιπα υλικά.

Η ελληνική χωριάτικη ξαναφέρνει την Ελλάδα στην κορυφαία πεντάδα αφού κατακτά την 4η θέση, με την ντομάτα, το αγγούρι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τις ελιές και τη φέτα της, ενώ στην 5η θέση βρίσκουμε την ιταλική Caprese. Η σαλάτα αυτή αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό ώριμης ντομάτας, κρεμώδους μοτσαρέλας και φρέσκου βασιλικού. Αρχικά φτιάχτηκε με ντομάτες Re Umberto ή Fiascone, που παραδοσιακά καλλιεργούνται κατά μήκος της ακτής Αμάλφι, και treccia di Sorrento, ένα είδος τυριού μοτσαρέλα. Επίσης, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πρακτική, η αυθεντική συνταγή της σαλάτας Caprese δεν απαιτεί μπαλσάμικο ή οποιοδήποτε άλλο είδος ξιδιού.