2024 Superior Taste Award: Βραβεύσεις 2.673 τροφίμων και ποτών μετά από τυφλή γευσιγνωσία –Μεταξύ τους και ελληνικά
Η κριτική επιτροπή του International Taste Institute, η οποία αποτελείται από μερικούς από τους πιο καταξιωμένους σεφ και σομελιέ του κόσμου, έχει αποκαλύψει τους παραλήπτες του 2024 Superior Taste Award. 2.673 προϊόντα τροφίμων και ποτών κέρδισαν αυτή την αναγνωρισμένη διάκριση για την ποιοτική γεύση τους, αναμεσά τους 185 από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Για σχεδόν 20 χρόνια, το International Taste Institute διεξάγει αυστηρές τυφλές γευσιγνωσίες καταναλωτικών προϊόντων χάρη σε μια διεθνή κριτική επιτροπή των ειδικών της γαστρονομίας. Οι επωνυμίες που συμμετέχουν στις αξιολογήσεις είναι τόσο διαφορετικές όσο και τα προϊόντα, που οι καταναλωτές συναντούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πέρα από την αύξηση των συμμετοχών, φέτος το ινστιτούτο παρατήρησε έναν μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών προϊόντων που συμμετείχαν με την ίδια επωνυμία. Αυτή η τάση δείχνει τις αυξημένες επενδύσεις από τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών για να παρέχουν ένα σταθερό επίπεδο γεύσης για το σύνολο του προϊόντικού χαρτοφυλακίου τους.
Χιλιάδες προϊόντα με το 2024 Superior Taste Award
2.673 προϊόντα έλαβαν το Superior Taste Award, μια ευρέως αναγνωρισμένη πιστοποίηση που χορηγείται σε προϊόντα που συναντούν ή ξεπερνούν τις προσδοκίες μιας κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες σεφ και σομελιέ. Το βραβείο βασίζεται στην αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου της πρώτης εντύπωσης, της όψης, της όσφρησης, της υφής και της γεύσης. Μόνο τα προϊόντα που επιτυγχάνουν μέσo όρο βαθμολογίας άνω του 70% αναγνωρίζονται και τιμώνται με το βραβείο, αποδεικνύοντας ότι είναι καλοφτιαγμένα, ισορροπημένα και εξαιρετικά νόστιμα. Δείτε τη λίστα με τα βραβευμένα προϊόντα για το 2024 εδώ.
Το International Taste Institute αναγνωρίζει τους παραγωγούς που επιδεικνύουν εξαιρετική και σταθερή ποιότητα στα προϊόντα τους επί σειρά ετών. Αυτή τη χρονιά:
60 Crystal Taste Awards απονεμήθηκαν σε προϊόντα, τα οποία έχουν βραβευτεί με 3 αστέρια για 3 συνεχόμενα χρόνια.
20 Diamond Taste Awards απονεμήθηκαν σε προϊόντα, τα οποία έχουν βραβευτεί με 3 αστέρια για 7 φορές μέσα σε μια περίοδο 10 ετών.
Βραβεία Prestige για Ελλάδα και Κύπρο
Ένα από τα 60 Crystal Taste Awards, που απονεμήθηκαν για το 2024 διεθνώς, κατέκτησε το Kykkos natural mineral water της Coca-Cola HBC Cyprus Ltd για την Κύπρο, καθώς και τρία από αυτά κατάφεραν να αποσπάσουν τα ελληνικά προϊόντα: Δουμπιά ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό της Δουμπιά Α.Ε., Όλυμπος γιαούρτι στραγγιστό 5% από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. και Κεφίρ της Koukakis Farm S.A..
Για το 2024, τα ελληνικά και κυπριακά προϊόντα κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την εξαιρετική γεύση τους για μια ακόμα χρονιά, αφού απέσπασαν 185 Superior Taste Awards. Οι δυνατότερες κατηγορίες από την Ελλάδα και την Κύπρο φαίνεται και για τη φετινή χρονιά να ήταν τα γαλακτοκομικά/τυροκομικά, εμφιαλωμένα νερά, προϊόντα αρτοποιίας, καθώς και προϊόντα ψαριού/ιχθυοκαλλιέργειας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί συμμετέχουν στις αξιολογήσεις μας αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία, που μπορεί να προσδώσει μια τέτοια διάκριση στα προϊόντα τους τόσο για την τοπική αγορά, όσο και για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους παραλήπτες, η συγκεκριμένη πιστοποίηση – και το ίδιο το σήμα - όχι μόνο τους δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν και να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, αλλά και να γνωρίσουν ακόμα περισσότερο τα θετικά και αδύναμα σημεία των προϊόντων τους, λαμβάνοντας την εποικοδομητική κριτική των ειδικών της γεύσης.
Η γεύση στο επίκεντρο
Καθώς οι καταναλωτές εκτιμούν τη γεύση ως έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες κατά την αγορά προϊόντων τροφίμων και ποτών (και την επιστροφή τους σε αυτά), το International Taste Institute συνεχίζει να βλέπει συμμετοχές από ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα προϊόντων. Ωστόσο, εκεί όπου προηγουμένως η πλειονότητα των εταιριών συμμετείχε μόνο με λίγα προϊόντα από τη γκάμα τους, σήμερα επιδιώκουν να επιδείξουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη γεύση για το σύνολο της σειράς των προϊόντων τους. Αν και η γεύση από τη φύση της είναι δύσκολο να επικοινωνηθεί, οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να επιδεικνύουν την ποιότητα της γεύσης των προϊόντων τους στους νέους αγοραστές. Οι παραγωγοί, που βραβεύονται με το Superior Taste Award, αποκτούν πρόσβαση στο αναγνωρισμένο σήμα και έτσι είναι σε θέση να επικοινωνήσουν και να προωθήσουν την πιστοποίησή τους από την έγκριτη κριτική επιτροπή του Ινστιτούτου. Τις περισσότερες φορές, το σήμα χρησιμοποιείται πάνω στη συσκευασία του προϊόντος και στο περιεχόμενο μάρκετινγκ, καθώς αυτό προσδίδει αξιοπιστία στις καμπάνιες τους.
Η κριτική επιτροπή του International Taste Institute αποτελείται από μερικούς από τους καλύτερους σεφ και σομελιέ του κόσμου, σεφ με αστέρια Michelin, MOFs, εκπροσώπους ηγετικών λεσχών γαστρονομίας, αναγνωρισμένους νικητές διαγωνισμών, που όλοι μοιράζονται το πάθος τους για τη γαστρονομία και τα ποιοτικά προϊόντα.
Όπως αναφέρει και ο Eric de Spoelberch, CEO του International Taste Institute: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που δεχόμαστε πολλές υποψηφιότητες από σεφ και σομελιέ από όλο τον κόσμο για να γίνουν μέλη της κριτικής μας επιτροπής. Αυτό μας επιτρέπει να επιλέγουμε τους καλύτερους για να βοηθήσουμε και να ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών να αναβαθμίσουν τη γευστική ποιότητα των προϊόντων τους, συμβάλλοντας στην αποστολή μας να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο νόστιμο μέρος».
Τα ονόματα των βραβευμένων προϊόντων και παραγωγών είναι διαθέσιμα εδώ.