A sea between us: Ζάκυνθος και Ηλεία μαγείρεψαν μαζί

dexamenes
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Η σύμπραξη του Olea Suites Hotel στη Ζάκυνθο και του Dexamenes°° Seaside Hotel στην Κουρούτα της Ηλείας μέσα από ένα chef swap, έδιωξε τη θάλασσα που χωρίζει τα δυο μέρη και τα έφερε στο ίδιο τραπέζι, γιορτάζοντας την τοπική κουζίνα, τα κρασιά τους και προπάντων τα κοινά τους.

Νησιώτικη, τραγουδιστή και επτανησιακή η Ζάκυνθος, ήρεμη, πράσινη και εύφορη η Ηλεία. Δυο μέρη που μέχρι τον 15ο αιώνα είχαν κοινή ιστορία, μέχρι που η Ηλεία έπεσε στα δίχτυα της Τουρκοκρατίας για 4 αιώνες και η Ζάκυνθος σε Βενετοκρατία. Παίρνοντας, λοιπόν διαφορετικές πορείες ιστορικά, ξανασυναντιούνται το 1860, χτίζοντας τον δικό τους πολιτισμό, αρχιτεκτονική, γαστρονομία. 

Πριν λίγες ημέρες, οι δύο αυτές κουλτούρες μπλέχτηκαν με πολύ έντεχνο και νόστιμο τρόπο, μέσα από τη σύμπραξη δύο σημαντικών ξενοδοχείων των δύο περιοχών. Το Olea All Suites Hotel της Ζακύνθου, υπό της διαχείριση της SWOT Hospitality, ένα πανέμορφο ξενοδοχείο χτισμένο σε ένα λόφο, μέσα στον ελαιώνα του Τσιλιβί και το Dexamenes°° Seaside Hotel στην απέραντη παραλία της Κουρούτας, χτισμένο σε ένα παλιό οινοποιείο κι έχοντας αξιοποιήσει τις παλιές δεξαμενές για τα δωμάτιά του, μέλη και τα δύο των Design Hotels της Marriott International, οργάνωσαν δυο υπέροχες βραδιές, δίνοντας τον πρώτο λόγο στη γαστρονομία.

Ζάκυνθος και Ηλεία στο πιάτο
Οι γεύσεις και τα κρασιά των δυο τόπων ενώθηκαν σε δύο γεύματα, όπου στο πρώτο, στο fine dining εστιατόριο Flow Dine & Wine του Olea All Suites Hotel, οι γεύσεις της Ηλείας ταξίδεψαν για να έρθουν στο πιάτο μας με τη συνοδεία ζακυθινού κρασιού και στο δεύτερο, το Dexamenes μας παρουσίασε αντίστοιχα τις γεύσεις της Ζακύνθου, με κρασί από τον πελοποννησιακό αμπελώνα, μέσα σε μια δεξαμενή, κάτω από το φως των αστεριών. Κι όλα αυτά, μέσα από ένα chef exchange, όπου ο σεφ του Dexamenes Σταύρος Κούσης ταξίδεψε στη Ζάκυνθο με τα τεφτέρια του για το γεύμα στο Olea All Suites Hotel και στη συνέχεια, ο σεφ του Olea All Suites Hotel Σπύρος Δρακούλης ήρθε μέχρι την Κουρούτα και τις Dexamenes για το part 2.

Στο πρώτο μέρος της γαστρονομικής συνάντησης, λοιπόν, το Σάββατο 25/5 στο Flow Dine & Wine, σε ένα υπέροχο σημείο του Olea All Suites Hotel με θέα στον θαλασσινό ορίζοντα της Ζακύνθου, οι χυλοπίτες και ο κόκορας σερβιρίστηκαν σε μορφή τραγανού arancini με τη συνοδεία του ξηρού λευκού Novita (Κτήμα Γράμψας, Γουστολίδι), ενώ το χοντρομενούδελο με αφρό από μπισκ γαρίδας (ίσως το έχετε ακούσει ως χοντρομπίγουλη, μια καλοκαιρινή σούπα με φιδέ, ντομάτες, κρεμμύδι και φέτα), όπως και το πιάτο με το καρπάτσιο από κολοκύθι, με γραβιέρα, πίκλα σταφυλιού και μάραθο, βρήκαν το ταίρι τους στο Μοσχοφίλερο Little Arc Rose (Κτήμα Λαντίδη). Πελοπόννησος χωρίς γουρουνοπούλα δεν γίνεται, γι’ αυτό κι εδώ ήρθε σερβιρισμένη μπαλοτίνα με πουρέ αρακά και σάλτσα από σαλάμι αέρος με πούδρα από τη φλούδα του αρακά σε μια zero waste προσπάθεια, με μια Verdea (Κτήμα Γράμψα) για να ολοκληρώσει το γεύμα, πριν το επιδόρπιο που ήταν μουστοκούλουρο με crumble με λευκή σοκολάτα και ταρτάρ φράουλας ως βάση, με παγωτό ελληνικού καφέ, που ταίριαξε εξαιρετικά με το Ηλίου Φως (κτήμα Γράμψας, Αυγουστιάτης).  

Για το δεύτερο μέρος αυτού του γαστρονομικού εγχειρήματος, πιάσαμε πελοποννησιακή στεριά, φτάσαμε στην Κουρούτα, όπου μας περίμενε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Νίκος Καραφλός, για να μας ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις του πρώην οινοποιείου κορινθιακής σταφίδας, που έχει μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο boutique ξενοδοχείο, όπου οι δεξαμενές ζύμωσης είναι πλέον δωμάτια. Από τις δυο δεξαμενές που έχουν παραμείνει αλώβητες, η μία δεξαμενή της δεκαετίας του 1920, το dex.Silo.01, αποτέλεσε το μαγικό setting για το δείπνο του A sea Between Us (και θα συνεχίσει να αποτελεί γαστρονομική πλατφόρμα για fine dining εμπειρίες μέχρι τον Σεπτέμβριο). Ένα pop-up fine dining spot, ανοιχτό για να βλέπουμε τα αστέρια και με projection της σελήνης να γεμίζει σταδιακά (full moon-no moon concept), μας υποδέχτηκε για το δείπνο, το οποίο αυτή τη φορά εμπνεύστηκε ο σεφ Σπύρος Δρακούλης από τις παραδόσεις της Ζακύνθου με τη συνοδεία εκλεκτών κρασιών της Πελοποννήσου. Ειρήσθω εν παρόδω ότι πέρα από το concept του full moon-no moon που θα επαναλαμβάνεται κάθε νέα σελήνη και πανσέληνο, αυτό το μήνα λανσάρεται και το concept «Ζύμωσις» στο dex.Silo.01, ένα διαφορετικό curated dinner που θα αφορά ζυμώσεις, τόσο στο πιάτο, όσο και σε ολόκληρο το φάσμα (μπίρες, κρασιά κ.ο.κ.). Πίσω στο μενού μας, λοιπόν, ριγανάδα, κάτι σαν ελληνική μπρουσκέτα ή πελοποννησιακός ντάκος, με ντομάτα και ρίγανη σε τραγανό λεπτό ψωμί (φρύσσα), ξεκίνησε το δείπνο με ένα Sauvignon Blanc Μελωδός (Κτήμα Κωνσταντινόπουλος), για να προχωρήσει με πράσινη σαλάτα με πεπόνι και ντόπιο χοιρομέρι με Αγιωργίτικο Giuli (Κτήμα Δρούβας). Ένα υπέροχο χταπόδι σαβόρο με αλιάδα ακολούθησε με Ασύρτικο Λίνον από το Κτήμα Σταυρόπουλου, ενώ δεν έλειψε και πάλι ο κόκορας με χοντρό μακαρόνι αυτή τη φορά, κρασάτος με Αυγουστιάτη και λαδοτύρι και Cava Μαυροδάφνη/refosco (Κτήμα Μερκούρη) στο ποτήρι. Ζακυνθινή φρυγανιά έκλεισε το γεύμα με σοκολατένιες νότες που ταίριαξαν με το υπέροχο γλυκόπιοτο Αρεθούσα (Ολύμπια Γη, Ασύρτικο).

Όλα δείχνουν ότι το chefs exchange που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε είναι μόνο η αρχή για μια σημαντική και πεντανόστιμη συνεργασία μεταξύ των δύο προορισμών, που μπορεί να τους χωρίζει μια θάλασσα, αλλά τους ενώνει η γαστρονομία, η φιλοξενία και… μερικά ποτήρια καλό κρασί.

Η διαμονή μας στις δύο περιοχές
Δυο υπέροχα ξενοδοχεία μας φιλοξένησαν προκειμένου να απολαύσουμε αυτό το γαστρονομικό event που αποτέλεσε ένα πλούσιο υφαντό των ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ του νησιού της Ζακύνθου και της περιοχής της Ηλείας.

Στην καταπράσινη Ζάκυνθο, το Olea All Suites Hotel με θέα τη θάλασσα από ψηλά στον λόφο του Τσιλιβί, της πολύ φιλόξενης οικογένειας Ξένου, είναι μια εκπληκτική επιλογή αν θέλετε να βάλετε πολυτέλεια στη διαμονή σας στο νησί, σε βολική απόσταση μόλις 10 λεπτών από την πόλη της Ζακύνθου. Εκεί σας περιμένουν 93 πολυτελείς σουίτες, στην πλειονότητά τους με ιδιωτική πισίνα, με το υδάτινο στοιχείο να κυριαρχεί σαν «λίμνη» 4.000 μέτρων γύρω από το ξενοδοχείο, που εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα ελαιώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Olea All Suites Hotel συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Condé Nast Traveller με τα καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία και είναι το πρώτο ελληνικό ξενοδοχείο που ανακηρύχθηκε το «Καλύτερο Resort στον κόσμο» από το Interior Design Magazine.
Για φαγητό και ποτό, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία εστιατόρια, το Omikron για πρωινό μπουφέ και δείπνο, το Pacifico by Nikkei όπου απολαύσαμε επιλογές περουβιανής και ιαπωνικής κουζίνας με ασιατικές προσθήκες, το Flow Dine and Wine που είναι η fine dining επιλογή του ξενοδοχείου, υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου chef Μιχάλη Νουρλόγλου και το Cocoon Restobar για μεσημεριανό και δείπνο. Στα Bar του, O bar και F bar, όπως και στο Cocoon, σας περιμένουν λαχταριστά κοκτέιλ, εκλεκτό κρασί και light bites. Η αρχιτεκτονική μελέτη και το design του Olea All Suite Hotel φέρουν την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Block 722, ενώ η SWOT Hospitality, κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων με έδρα την Αθήνα, με portfolio ξενοδοχείων αξίας 300 εκ. ευρώ στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη, έχει αναλάβει τον τομέα του Marketing και των πωλήσεων.

Στην Κουρούτα με την τεράστια αμμώδη παραλία, χαρακτηριστική της Ηλείας, στο πιάτο, το Dexamenes°° Seaside Hotel είναι σίγουρα μια από τις πιο πρωτοποριακές προτάσεις διαμονής στην Ελλάδα που αποτελούν εμπειρία, ενώ έχει τη δική του ιστορία να σας διηγηθεί, σε κάθε του γωνιά. Χτισμένο στον Μεσοπόλεμο, υπήρξε για χρόνια οινοποιείο κορινθιακής σταφίδας, που κατασκευάστηκε πάνω στη θάλασσα, έτσι ώστε τα πλοία να μπορούν να φορτώνονται με κρασί απευθείας από τις δεξαμενές, προτού ανοίξουν πανιά για τις μεγάλες υπερπόντιες αγορές. Οι εγκαταλελειμμένες, βιομηχανικές κατασκευές που χαρακτηρίζουν την τοποθεσία έμειναν σχετικά ανέγγιχτες από τη δεκαετία του 1920, σε ένα από τα πιο παρθένα και όμορφα τμήματα της ακτογραμμής της δυτικής Πελοποννήσου.

Σήμερα, έχει μετατραπεί σε ένα αρχιτεκτονικά πολυβραβευμένο ξενοδοχείο 36 δωματίων στη Δυτική Πελοπόννησο, σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική ομάδα k-studio, με πάνω από 20 βραβεία και διακρίσεις. Κατά τη διαμονή σας εκεί, θα ζήσετε τη μοναδική εμπειρία διανυκτέρευσης σε δεξαμενές ζύμωσης κρασιού, που φυσικά έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα δωμάτια βιομηχανικού σχεδιασμού, με τη βιωσιμότητα να έχει τον πρώτο λόγο. Εκεί θα ζήσετε επίσης εμπειρίες κρασιού (οινογευσίες, εκτενή λίστα κρασιών, food-wine pairing επιλογές καθώς και επισκέψεις σε τοπικά οινοποιεία) και ελαιογευσία με food pairing σε τοπικό ελαιώνα, ενώ θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε προγράμματα ευεξίας, ξεναγήσεις στην Αρχαία Ολυμπία, private dinners (στην παραλία ή σε δεξαμενή), καθώς και μαθήματα κεραμικής ή μαρμαρογλυπτικής. Τη γαστρονομική ταυτότητα των εστιατορίων επιμελείται ο Γκίκας Ξενάκης με έμφαση στην εντοπιότητα και την αειφορία, ενώ ο χαρακτήρας του το καθιστά ανά περιόδους και κέντρο πολιτισμού με διάφορα δρώμενα και προγράμματα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]