Drink Pink: Ήρθε και πάλι η ώρα του ροζέ

drink-pink
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

150 ετικέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ρίχνουν τα φώτα στο ροζέ στο ΚΠΙΣΝ.

Το ροζέ κρασί είναι παγκόσμια τάση περίπου από το 2010 και δεν λέει να κοπάσει. Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνα που αφορά 30 χώρες και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, παρά τη συνεχόμενη ανοδική πορεία τους σε παραγωγή, κατανάλωση και αξία εδώ και περίπου μια δεκαετία, η ανάπτυξή των ροζέ οίνων προβλέπεται μεγάλη τουλάχιστον για άλλα 10 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, από τα 3,2 δισ. δολάρια το 2023, η αξία τους εκτιμάται πως θα φτάσει τα 5,6 δισ. δολάρια μέχρι το 2033 (συμπεριλαμβάνονται τα ενισχυμένα και τα αρωματισμένα ―τύπου βερμούτ― ροζέ κρασιά). Με άλλα λόγια, έως το 2033 ο σύνθετος ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης κατηγορίας οίνων στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να αυξάνεται κατά 5,5% ετησίως.

Για τη χώρα μας, αν και δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, είναι σαφές από την προσφορά πως η συγκεκριμένη κατηγορία τραβάπάνω της το ενδιαφέρον όλων: όλα τα γνωστά οινοποιεία της χώρας προτείνουν τουλάχιστον μία ετικέτα ροζέ κρασιού και συχνά δύο, η μία σε εκδοχή «τύπου Προβηγκίας», δηλαδή σε πολύ ανοιχτό ροζέ χρώμα και η άλλη σε πιο «παραδοσιακή» εκδοχή, δηλαδή σε πιο σκούρο χρώμα και πιο μεστή γεύση.

Πριν 12 χρόνια, το 2013, η έκθεση «Drink Pink» ήρθε για πρώτη φορά στη ζωή μας και συνέβαλε σημαντικά στην εδραίωση των ροζέ οίνων και στην ελληνική αγορά. Σήμερα η εκδήλωση αποτελεί την κορυφαία ετήσια συνεύρεση όλων των «ροζέ οινόφιλων» και σημαντικό ενημερωτικό γεγονός για όλους όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, καθώς τα ροζέ κρασιά διεκδικούν πλέον σημαντικό μερίδιο αγοράς στις λίστες κρασιών των εστιατορίων και στα σημεία λιανικής πώλησης. Στόχος της έκθεσης είναι να βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο να επιλέξει τα ροζέ κρασιά που θα καταναλώσει φέτος το καλοκαίρι, δοκιμάζοντας ελεύθερα όσα κρασιά επιθυμεί ανάμεσα στις 150 και πλέον ετικέτες της έκθεσης από Ελλάδα και εξωτερικό.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα ροζέ κρασιά που θα μπορείτε να δοκιμάσετε θα βρείτε εδώ. Όπως πάντα, το Drink Pink είναι μια έκθεση κρασιών που διοργανώνεται χωρίς τη φυσική παρουσία των οινοπαραγωγών τους. Μία εξειδικευμένη ομάδα οινοχόων φροντίζει για τη σωστή διαχείριση των κρασιών ώστε αυτά να παρουσιάζονται στο κοινό σε άψογες συνθήκες γευστικής δοκιμής. Οι επισκέπτες αυτοσερβίρονται ελεύθερα έχοντας μπροστά τους σε ειδική ανάρτηση όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουν για κάθε κρασί, καθώς επίσης και στον πρωτότυπο κατάλογο της έκθεσης.


Info
Drink Pink
αίθουσα «Φάρος» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 (13:00 – 20:00)
κόστος 15€ (12€ φοιτητικό) με προαγορά εδώ και στο ταμείο της εκδήλωσης 18€ (15€ φοιτητικό) - περιλαμβάνονται αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας, ο κατάλογος της έκθεσης και μία ροζ βεντάλια ή μία τσάντα Drink Pink σε όσους φορέσουν κάποιο ροζ ρούχο στην εκδήλωση (μέχρι εξαντλήσεως αποθεμάτων).