Πάμε για φαγητό στις Κυκλάδες

cookoovaya-antiparos

Cookoovaya, Αντίπαρος

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Το δημοφιλές νησιωτικό σύμπλεγμα δίνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερες επιλογές για φαγητό, πέρα από τα καθιερωμένα. Iδού μερικές προτάσεις crème de la crème, σε περίπτωση που θέλετε να κρατήσετε γαστρονομικές αναμνήσεις από το φετινό καλοκαίρι.

Ξεκινάμε από την Κέα και κάνουμε μια στάση στο One&Only Kéa Island που άνοιξε φέτος, για δημιουργική ελληνική κουζίνα στο Atria με ντόπια προϊόντα, με εκπληκτικό μαύρο χοίρο που πρέπει να δοκιμάσετε, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με ατμόσφαιρα νησιωτικής ατμόσφαιρας πλατείας, είτε στην ευάερη σάλα του, είτε στη βεράντα με την εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Προχωράμε στην Κύθνο, όπου θα συναντήσουμε τη Γιαγιά Κούκου στη Χώρα του νησιού για ελληνική, μεσογειακή κουζίνα με αίσθηση παράδοσης. Πρόσφατα, μάλιστα, άνοιξε και το «αδερφάκι» της στην Αθήνα, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, για όσους δεν προβλέπεται να σαλπάρουν για Κύθνο φέτος.

Aristide hotel restaurant

Επόμενη στάση στη Σύρο, όπου στο rooftop Aristide Hotel με τη μαγευτική θέα προς τα Βαπόρια γίνονται «πράματα και θάματα». Στην αρχή του καλοκαιριού, μάλιστα, υποδέχτηκε τον βραβευμένο με αστέρι Michelin Chef Michael Wignall του The Angel at Hetton στο Yorkshire για δυο pop up βραδιές, ενώ τώρα ο Πέτρος Μπραϊκίδης συνεχίζει να αναδεικνύει τη γαστρονομική κουλτούρα της Σύρου. Για δεύτερη χρονιά συνεχίζονται τα εβδομαδιαία picnics, αυτή τη φορά σε ένα νεοκλασικό κτήμα, όπου οι συνδαιτυμόνες απολαμβάνουν ένα al fresco δείπνο που τους μυεί στην ελληνική κουζίνα με την κοινωνική της διάσταση σε πρώτο πλάνο.

Παπαϊωάννου Mykonos

Βάζουμε πλώρη για Μύκονο, και τη νέα άφιξη Παπαϊωάννου, το θρυλικό εστιατόριο το οποίο από τον Ιούνιο σερβίρει αυθεντικές θαλασσινές γεύσεις και τα πιο φρέσκα ελληνικά ψάρια στην παραλία του Αγίου Στέφανου στο Νησί των Ανέμων. Οι signature προτάσεις περιλαμβάνουν μια ποικιλία από ωμά πιάτα, όπως tartar, ceviche και crudo, καλαμάρια στη σχάρα και σφυρίδα στον ατμό, επιλογές ζυμαρικών με θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού κριθαρότου με καραβίδες, αλλά και τη θρυλική ταραμοσαλάτα. Το μενού της Μυκόνου θα προσφέρει, επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του εστιατορίου, πιάτα με βάση το κρέας, όπως Black Angus Beef Tenderloin και Tomahawk Steak, με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες των διεθνών επισκεπτών. Κι αν το κρέας είναι η αδυναμία σας, μην παραλείψετε να κλείσετε τραπέζι στο DB.One, τη νέα, κρεατοφαγική προσθήκη για το φετινό καλοκαίρι. Το premium steakhouse της Γλυφάδας εγκαινιάζει έναν ολοκαίνουργιο προορισμό γεύσεων και απολαύσεων στον πανέμορφο χώρο του ξενοδοχείου Mileo, στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, με premium κοπές κρεάτων και fusion επιλογές σε αιγαιοπελαγίτικο φόντο.

Apanemi Theoxenia

Στη Μύκονο σας περιμένει και το εστιατόριο Apanemi του Mykonos Theoxenia, με τους σεφ του Apanemi Jerome Serres και Γιάννη Μπαξεβάνη που «πασπαλίζουν» με τη δική τους γεύση τη μυκονιάτικη γαστρονομική εμπειρία. Στο Kalesma Mykonos και το Pere Ubu θα απολαύσετε την υψηλή μεσογειακή κουζίνα του Executive Chef Κώστα Τσίγκα, που αναδεικνύει πάντα τα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά, σε ένα εκπληκτικό κυκλαδίτικο περιβάλλον με θέα που κόβει την ανάσα, ενώ στο Kivotos Mykonos, το Namah Restaurant  φωλιασμένο στον γραφικό κόλπο του Ορνού με ειδυλλιακή θέα στην παραλία, προσφέροντας μία εμπειρία δείπνου με γεύσεις που βασίζονται σε πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς της Μυκόνου, εμπνευσμένες από αρχαίες ελληνικές συνταγές, κυκλαδίτικες παραδόσεις και διεθνείς τάσεις.

Mavro Restaurant

Στη Σαντορίνη, must στάση είναι το Mavro Restaurant με τον καταξιωμένο σεφ Δημήτρη Κατριβέση στο τιμόνι, το οποίο φιλοξενεί διακεκριμένους σεφ απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργώντας πρωτότυπα μενού γευσιγνωσίας εμπνευσμένα από την ηφαιστειακή μαγεία της Σαντορίνης. Για κουζίνα της γιαγιάς με άρωμα Ιταλίας θα πάτε στο NOŪS Santorini και το Elio’s, ένα Italian American Chophouse που σχεδιάστηκε από την Green Garlic Studios και τον Άρη Βεζενέ, ενώ οι λάτρεις του κρασιού θα κλείσετε τραπέζι στο εστιατόριο του Anhydrous Winery που έχει δημιουργήσει ένα μενού a la carte καθώς και τρία degustation menu με βάση την κυκλαδίτικη γαστρονομική παράδοση και στόχο να συνδυάσει και αναδείξει επιλεγμένα κρασιά του οινοποιείου. Το μενού υπογράφει πλέον ο βραβευμένος chef Μιχάλης Μάρθας γνωστός για την ιδιαίτερη αγάπη του στη θαλασσινή κουζίνα και τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Στη λίστα προσθέστε και το Fanari Restaurant του Fanari Villas στην υπέροχη περιοχή της Οίας, όπου με έμφαση στις πρώτες ύλες του νησιού και στις παραδοσιακές γεύσεις, ο executive chef Μιχάλης Ρουμπάς και ο chef Γιάννης Κονιάρης, σχεδίασαν επιλογές για lunch και dinner που ανταποκρίνονται στο ελληνικό γευστικό κάλεσμα. Αυτό σημαίνει πρώτες ύλες όπως άσπρες μελιτζάνες, την φάβα, ντοματάκια και απόχτι, μεταξύ άλλων, με πολλές επιλογές σε κρέας και ψάρι.

Matsuhisa Paros

Φεύγουμε από τη Σαντορίνη και πάμε στην Πάρο, για σούσι από την… πηγή και το Matsuhisa Paros στο πολυτελές ξενοδοχείο Avant Mar, όπου αν βρεθείτε από τις από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου, θα συναντήσετε και τον ίδιο τον σεφ Nobu Matsuhisa, στο πλαίσιο του Nobu Food Festival. Στο Summer Senses, η Galazia Hytra παραμένει σταθερή αξία, σε συνεργασία με την αθηναϊκή Michelin-άτη Hytra, για δημιουργική ελληνική κουζίνα, και στην κοσμοπολίτικη Νάουσα θα κάνετε μια στάση στο καθιερωμένο και άκρως δημοφιλές Barbarossa για Αιγαίο στο πιάτο με τη fine dining ματιά του chef Δημήτρη Νίκολη.

Βασίλαινας Αντίπαρος

Τελευταία στάση στην Αντίπαρο, όπου φέτος θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και Βασίλαινα και Cookoovaya στο μικρό αυτό νησί που κάθε χρόνο «βουλιάζει». Ο Βασίλαινας φιλοξενείται στο Kouros Village Hotel, δίπλα στην πόλη, αλλά όχι στη βοή της, μπροστά στη θάλασσα, και μπορείτε να τον επισκεφτείτε από νωρίς για πρωινό, μέχρι το βράδυ με λεπτές και φίνες γεύσεις, με μπόλικο ψάρι μαγειρεμένο όπως το ορίζει από πάντα ο «Βασίλαινας» στην ψυχή του και ο Θανάσης στη νέα εποχή του. Την Cookoovaya θα τη βρείτε στη φιλόξενη αγκαλιά του Beach House Antiparos, και θα γευτείτε μερικά από τα ήδη αγαπημένα από το αθηναϊκό εστιατόριο: ψάρι carpaccio με λεμόνι, θυμάρι, ελαιόλαδο ή με γύρη άγριου μάραθου και λεμόνι, χταπόδι με τη φάβα, τριμμένη ντομάτα και κάπαρη, μαραθόπιτα στα κάρβουνα, αλλά και ψάρι μπουρδέτο στα κάρβουνα και το εμβληματικό κερκυραϊκό μπιάνκο με ψάρι, πατάτες και πηχτή σάλτσα, σήμα κατατεθέν της κουζίνας της Cookoovaya.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]