Οι νοστιμιές της Σαντορίνης στο πιάτο

santorini-kouzina
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Εκτός από θέα, ηλιοβασιλέματα και ιδιαίτερες παραλίες, η Σαντορίνη φημίζεται και για τις τοπικές λιχουδιές της, που είναι πολλές και εκλεκτές.

Σε περίπτωση που βρίσκεστε κι εσείς ανάμεσα στα εκατομμύρια τουριστών που έχουν περάσει από την Σαντορίνη φέτος, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε τις σαντορινιές νοστιμιές της από την πηγή. Γεύσεις που αποτελούν απόδειξη της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού και της χρήσης φρέσκων, τοπικών υλικών και που ολοκληρώνουν την εμπειρία στον τόπο. Αφήστε, λοιπόν, χώρο στο πιάτο σας για:

Τοματοκεφτέδες: Όπου κι αν έχετε φάει ντοματοκεφτέδες, θα διαπιστώσετε ότι οι σαντορινιοί είναι οι καλύτεροι. Φτιάχνονται με τοπικές ντομάτες Σαντορίνης, κρεμμύδια, δυόσμο και μυρωδικά, και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανοί. Απολαύστε τους ως μεζέ ή σνακ.

Σαλάτα Σαντορίνης: Παρόμοια με την κλασική ελληνική χωριάτικη, αυτή η εκδοχή περιλαμβάνει τοπικά ντοματίνια, κάππαρη, αγγούρια και μυζήθρα ή χλωροτύρι.

Απόχτι: Είναι ένα είδος παστού χοιρινού που μαρινάρεται με ξίδι και καρυκεύεται με μπαχαρικά. Συνήθως σερβίρεται σε λεπτές φέτες και συνοδεύει τέλεια το κρασί. Ουσιαστικά είναι το καρπάτσιο της Σαντορίνης.

Φάβα: Βασική της τοπικής κουζίνας, η φάβα σερβίρεται με ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάππαρη, με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο.

Κοπάνια: Ένα παραδοσιακό γλυκό φτιαγμένο από αλεσμένο κριθάρι, σταφίδες και σουσάμι, που συχνά γλυκαίνεται με μέλι σε ένα ρολάκι. Είναι ένα απλό αλλά γευστικό κέρασμα.

Μελιτίνια: Αλλιώς τα καλτσούνια, φτιαγμένα με μυζήθρα, γιαούρτι και μαστίχα και φυσικά μελωμένα. Συνήθως απολαμβάνονται κατά τη διάρκεια του Πάσχα και σε γιορτές, αλλά μπορείτε να τις βρείτε όλο το χρόνο.

Πιάτα με λευκή μελιτζάνα: Η Σαντορίνη είναι διάσημη για τις λευκές μελιτζάνες της, οι οποίες είναι λιγότερο πικρές από τις κανονικές. Συχνά χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα, συμπεριλαμβανομένου του μουσακά, ενώ μπορείτε να τις απολαύσετε και τηγανητές.

Χλωροτύρι: Ένα φρέσκο, μαλακό και πικάντικο κατσικίσιο τυρί μοναδικό στη Σαντορίνη. Συχνά χρησιμοποιείται σε σαλάτες ή απολαμβάνεται μόνο του με ψωμί.

Σφουγγάτο: Ένα είδος ομελέτας ή φριτάτας φτιαγμένο με κολοκυθάκια, κρεμμύδια, τυρί και μυρωδικά. Είναι ένα δημοφιλές πιάτο για πρωινό ή ελαφρύ γεύμα.

Και φυσικά μην παραλείψετε να πιείτε στην υγειά σας λίγο σαντορινιό Ασύρτικο, παγκοσμίου φήμης.