Καλοκαίρι και ελιές: Δοκιμάζουμε τις βασικές ποικιλίες

elies-kalamatas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Σας κερνάμε ελληνικές ελιές, μέσα από τα διάφορα είδη τους.

Οι ελληνικές ελιές αποτελούν μέρος της ελληνικής κουζίνας και κουλτούρας, γνωστές για τις πλούσιες γεύσεις, τις ποικίλες ποικιλίες και τον σημαντικό τους ρόλο στη μεσογειακή διατροφή. Κι ως γνωστόν, η χώρα μας είναι μία από τις κορυφαίες παραγωγούς ελιών και ελαιολάδου στον κόσμο, με ιστορία καλλιέργειας που διαρκεί χιλιάδες χρόνια. Πάμε, λοιπόν να απολαύσουμε ελιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτές.

Ελιές Καλαμών: Ίσως οι πιο διάσημες ελληνικές ελιές, οι ελιές Καλαμών είναι μεγάλες, σκουρόχρωμες και έχουν σχήμα αμυγδάλου. Έχουν λεία, σαρκώδη υφή και ελαφρώς φρουτώδη, πικάντικη γεύση. Συντηρούνται σε ξύδι από κόκκινο κρασί ή ελαιόλαδο και χρησιμοποιούνται συχνά σε σαλάτες, ιδιαίτερα στην παραδοσιακή και αγαπημένη χωριάτικη. Οι ελιές Καλαμών που παράγονται στη Μεσσηνία πωλούνται με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα». 

Ελιές Χαλκιδικής: Γνωστές και ως «Πράσινες» αυτές είναι μεγάλες, πράσινες και οβάλ, με σταθερή σάρκα και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Καλλιεργούνται κυρίως στη Χαλκιδική της βόρειας Ελλάδας και συχνά γεμίζονται με σκόρδο, αμύγδαλα ή πιπεριές, για ορεκτικό.

Ελιές Άμφισσας: Αυτές οι ελιές προέρχονται από την περιοχή γύρω από τους Δελφούς και είναι γνωστές για την παχιά, ζουμερή τους υφή και την ήπια, γλυκιά γεύση τους. Συνήθως συλλέγονται όταν είναι πλήρως ώριμες, κάτι που τους δίνει πιο σκούρο χρώμα και πλουσιότερη γεύση.

Θρούμπες: Ιδιαίτερες για τα ελληνικά νησιά, και συγκεκριμένα για τη Θάσο, οι θρούμπες είναι αποξηραμένες στον ήλιο και έχουν ρυτιδωμένη εμφάνιση, δίνοντάς τους διακριτική όψη και έντονη, ελαφρώς πικρή γεύση. Συχνά καταναλώνονται ως σνακ ή χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές συνταγές.

Λιανολιά: Καλλιεργείται κυρίως στην Ήπειρο και στα Ιόνια Νησιά και είναι μια από τις μικρότερες ποικιλίες ελιών. Η Λιανολιά παράγει ελιές με μικρότερο μέγεθος, αλλά με πλούσια, πικάντικη γεύση. Χρησιμοποιούνται τόσο για επιτραπέζιες ελιές όσο και για την παραγωγή ελαιολάδου.

Κονσερβολιά: Η Κονσερβολιά είναι μια από τις πιο γνωστές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα. Καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, και παράγει μεγάλους, στρογγυλούς καρπούς με πλούσια, γεμάτη γεύση. Χρησιμοποιείται κυρίως ως πράσινη επιτραπέζια ελιά.

Χονδρολιά: Καλλιεργείται κυρίως στη Χαλκιδική και την Κρήτη. Είναι μια ποικιλία με μεγάλους, σαρκώδεις καρπούς, ιδανική για επιτραπέζια κατανάλωση. Η Χονδρολιά έχει πλούσια γεύση και σφιχτή υφή.

Ελιά Μεγάρων: Η ελιά Μεγάρων καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή των Μεγάρων, κοντά στην Αθήνα. Έχει μεσαίου μεγέθους καρπούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνά για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Έχει σφιχτή υφή και ισορροπημένη γεύση, ιδανική για σαλάτες ή ως ορεκτικό.