Η Αθήνα ανάμεσα στις πόλεις που τα εστιατόρια κλείνουν αργά
Πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς ανοιχτό εστιατόριο στις 11 το βράδυ σε ορισμένα μέρη του κόσμου; Όχι και τόσο όσο πιστεύουμε, με βάση τα δεδομένα της Αθήνας.
Σίγουρα θα σας έχει συμβεί να ταξιδέψετε στο εξωτερικό ή σε κάποια επαρχιακή πόλη και να μην μπορείτε να βρείτε ένα μέρος για φαγητό μετά τις 10 ή 11 το βράδυ, έπειτα από μια μεγάλη ημέρα σε αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος. Ευτυχώς, στην Αθήνα η έξοδος για φαγητό μετά από ένα θέατρο ή ένα σινεμά σχεδόν επιβάλλεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά εστιατόρια με ανοιχτή κουζίνα μέχρι τις 12 ή και ακόμη αργότερα.
Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι λαοί τρώνε... περισσότερο και αργότερα από άλλους και μια νέα έρευνα αποκάλυψε ακριβώς αυτό: πού είναι πιθανό να βρείτε ανοιχτό εστιατόριο αργά το βράδυ και πού όχι.
Με αναζήτηση στις εφαρμογές κρατήσεων, οι ειδικοί βρήκαν τις πόλεις όπου είναι πιο εύκολο να κλείσετε ένα δείπνο πολύ αργά. Αναλύθηκαν τα ημερολόγια κρατήσεων για δείπνο περισσότερων από 4.400 εστιατορίων σε 89 πόλεις παγκοσμίως, σημειώνοντας τις τελευταίες ώρες κράτησης για κάθε εστιατόριο τα Σαββατοκύριακα. Στη συνέχεια οι πόλεις κατατάχθηκαν με βάση τη μέση τιμή της τελευταίας ώρας που κάθησε κάποιος για φαγητό ή της τελευταίας ώρας παραγγελίας.
Κάιρο, Αίγυπτος 24:00
Μουμπάι, Ινδία 23:30
Τζέντα, Σαουδική Αραβία 23:30
Νέο Δελχί, Ινδία 23:30
Μαδρίτη, Ισπανία 23:00
Μπουένος Άιρες, Αργεντινή 23:00
Ντουμπάι, Η.Α.Ε. 23:00
Αθήνα, Ελλάδα 23:00
Μαρακές, Μαρόκο 23:00
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό 23:00
Μουσκάτ, Ομάν 23:00
Ντόχα, Κατάρ 23:00
Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη 23:00
Μαϊάμι, ΗΠΑ 22:30
Ρώμη, Ιταλία 22:30
Τελ Αβίβ, Ισραήλ 22:30
Λισαβόνα, Πορτογαλία 22:30
Λας Βέγκας, ΗΠΑ 22:30
Βαρκελώνη, Ισπανία 22:30
Στην κορυφή συναντάμε το Κάιρο, όπου η κράτηση για δείπνο ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα είναι… παιχνιδάκι. Ο μέσος όρος της τελευταίας ώρας κράτησης είναι τα μεσάνυχτα, που σημαίνει ότι το late dining εδώ είναι συχνό. Η Αθήνα βρίσκεται στην 5η θέση με μέσο όρο τελευταίας ώρας κράτησης στις 23.00, κάτι που ισχύει και για τη Μαδρίτη, την Αργεντινή, το Ντουμπάι, το Μαρακές, την πόλη του Μεξικού, το Μουσκάτ, την Ντόχα και το Μοντεβιδέο, οι οποίες βρίσκονται σε ισοπαλία.
Στην αντίπερα όχθη, το Όκλαντ, η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, δεν ενδείκνυται για φαγητό αργά το βράδυ, καθώς πολλά εστιατόρια εκεί κλείνουν κατά μέσο όρο στις 20.30. Το δείπνο στη Νέα Ζηλανδία σερβίρεται συνήθως μεταξύ 17:30 και 19:00, αρκετά νωρίς σε σχέση με άλλες χώρες. Η πόλη του Λουξεμβούργου και τα προάστιά της επίσης συγκαταλέγονται στις πόλεις όπου πρέπει κάποιος να φάει νωρίς το βραδινό του, αφού η τελευταία κράτηση καταγράφεται στις 20.45.
Η τριάδα των πρωτευουσών της Βαλτικής, Βίλνιους, Ρίγα και Ταλίν, καθώς και το γειτονικό Ελσίνκι, τηρούν επίσης αυστηρό ωράριο, γύρω στις 21.00, ενώ παραδόξως, ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ασίας, το Τόκιο και η Σεούλ, σημειώνουν επίσης χαμηλή βαθμολογία σε αυτή την κλίμακα. Παρ’ όλο που δεν είναι αδύνατο να δειπνήσετε αργά στο Τόκιο και τη Σεούλ (μόνο το Τόκιο διαθέτει 137.000 εστιατόρια και πολλά από αυτά απευθύνονται σε ανθρώπους που τρώνε αργά), ένα μέσο εστιατόριο κλείνει στις 21:30 ή στις 22:00. Το ίδιο ισχύει και για τα γαστρονομικά hotspots της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, όπου το τελευταίο τραπέζι καταγράφεται συνήθως γύρω στις 21.00.