Η Τουρκία στάζει… μέλι
Το εξαιρετικό μέλι της Ανατολίας διατίθεται σε μια θαυμάσια ποικιλία αρωμάτων και αποχρώσεων, οι οποίες αποτυπώνουν τη μοναδική κάθε φορά προέλευσή του.
Η πλούσια και ποικιλόμορφη χλωρίδα και πανίδα της Τουρκίας έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις μακραίωνες γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας, η οποία διαθέτει εξαιρετικό μέλι σε μεγάλη ποικιλία. Αυτό το υπέροχο προϊόν έχει κυρίαρχη παρουσία στα περίφημα πρωινά και επιδόρπια της Τουρκίας. Επιπλέον, οι διάφοροι προορισμοί της χώρας που είναι γνωστοί για την παραγωγή του καλύτερου μελιού δεν αποτελούν απλώς κόμβους γαστρονομικής αριστείας, αλλά και περιοχές απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, μοναδικού ιστορικού πλούτου και αξεπέραστης πολιτισμικής σημασίας. Η περιπλάνηση στις πλέον γραφικές διαδρομές του μελιού της Τουρκίας υπόσχεται μια αυθεντική εμπειρία που εμπλουτίζει τη ζωή των επισκεπτών οι οποίοι αναζητούν μοναδικές γεύσεις, θεραπευτικές προτάσεις και συναρπαστικές ανακαλύψεις.
Η χερσόνησος της Ντάττσα, στη συμβολή του Αιγαίου και της Μεσογείου, διακρίνεται για τις παρθένες παραλίες και τον καθαρό αέρα της. Η περιοχή, που βρίσκεται στην επαρχία των Μούγλων (Muğla) και μοσχοβολάει θυμάρι και πεύκο, προσφέρει γαλήνιες διακοπές και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό των γαλάζιων ταξιδιών στην Τουρκία. Τα ελαιόδεντρα και οι αμυγδαλιές στον τόπο αυτό δικαιολογούν τα γαστρονομικά πλεονεκτήματά του, όπως επίσης το άφθονο θυμάρι και οι πευκόφυτες εκτάσεις, στοιχεία που προσδίδουν στα τοπικά είδη μελιού τον μοναδικό χαρακτήρα τους. Το θυμαρίσιο μέλι, ένα από τα διασημότερα ανθόμελα της Ντάττσα και της γύρω περιοχής, παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν τη γύρη ανθέων θυμαριού και διακρίνεται για το έντονο χρώμα του, το άρωμα θυμαριού και τη στιφή αλλά γλυκιά του γεύση. Το πευκόμελο είναι πιο σκουρόχρωμο και πιο αρωματικό από το ανθόμελο. Επίσης, το μέλι που παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν γύρη από άνθη αμυγδαλιάς η οποία μπουμπουκιάζει στις αρχές της άνοιξης είναι ανοιχτόχρωμο και έχει γλυκό, έντονο άρωμα και ήπια γλυκιά γεύση. Στη Ντάττσα, επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κολύμπι στα διάφανα νερά της περιοχής όλη την ημέρα, και να δουν το ηλιοβασίλεμα από την αρχαία πόλη της Κνίδου στο άκρο της χερσονήσου. Η Ντάττσα προσφέρει επίσης μια ποικιλία από γαστρονομικές εμπειρίες, όπως νόστιμα θαλασσινά συνοδεία εξαίρετων τουρκικών κρασιών.
Τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας στη βόρεια Τουρκία, με τα πυκνόφυτα σμαραγδένια οροπέδια που στεφανώνουν κορυφές λόφων και βουνών, είναι ένας παράδεισος αποχρώσεων του πράσινου και του γαλάζιου. Η Ριζούντα (Rize), κατάφυτη με πολύχρωμες κουκουναριές, φλαμουριές, καστανιές και σημύδες, είναι η όαση τσαγιού της Τουρκίας και η πατρίδα του παγκοσμίου φήμης μελιού Ανζέρ (Anzer). Το τελευταίο παράγεται στο Οροπέδιο Ανζέρ, στους πρόποδες των Ορέων Κατσκάρ (Kaçkar), όπου μπορεί κανείς να απολαύσει συναρπαστικούς περιπάτους και καθαρό αέρα. Το οροπέδιο, σε ύψος 2.300 έως 3.000 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, είναι γνωστό για την πλούσια βλάστηση με αγριολούλουδα. Αυτή η ποικιλόμορφη χλωρίδα προσδίδει στο μέλι Ανζέρ το ξεχωριστό του άρωμα. Το μέλι αυτό, που παράγεται από μέλισσες της περιοχής του Καυκάσου οι οποίες τρέφονται με γύρη από 400 είδη ανθέων –εκ των οποίων τα πενήντα έως εξήντα είναι ενδημικά– είναι προϊόν με γεωγραφική ένδειξη. Από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, τοποθετούνται στο οροπέδιο κυψέλες για την παραγωγή του μελιού, το οποίο συλλέγεται τον Αύγουστο. Η Ριζούντα, αυτός ο πράσινος παράδεισος, αποτελεί έναν τόπο αυθεντικών εμπειριών: η απόλαυση ενός πρωινού γεύματος σε ένα οροπέδιο, η παρακολούθηση της συγκομιδής του τσαγιού, ράφτινγκ στον ποταμό Φιρτίνα (Fırtına) και η παρακολούθηση του παραδοσιακού χορού της περιοχής είναι μερικές μόνο από αυτές.
Κατευθυνόμενοι προς τον Νότο ξεκινώντας από τη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται το Eρζουρούμ (Erzurum), μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ανατολίας. Αυτή η πανέμορφη πόλη αποτελεί ένα συναρπαστικό μείγμα ιστορίας και φύσης και περιβάλλεται από μέρη χαρακτηριστικής φυσικής ομορφιάς όπως η Λίμνη Τορτούμ (Tortum), οι νεραϊδοκαμινάδες του Ναρμάν (Narman) και οι Επτά Λίμνες του Ισπίρ (İspir). Πέραν του φυσικού κάλλους, η περιοχή είναι γνωστός τόπος παραγωγής μελιού, χάρη στο υψόμετρό της αλλά και σε μια πληθώρα ενδημικών φυτών. Οι περιοχές του Καραγιαζί (Karayazı) και του Παλάντοκεν (Palandöken) ξεχωρίζουν για το μέλι τους. Ιδιαίτερα γνωστό είναι μάλιστα το μέλι του Παλάντοκεν, γνωστό και ως μέλι «Geven» επειδή παρασκευάζεται από την άγρια γλυκόριζα που αφθονεί στην περιοχή. Το μέλι αυτό καθώς και το μέλι του Καραγιαζί, αμφότερα με υψηλή περιεκτικότητα σε προλίνη, αποτελούν βασικά συστατικά των νόστιμων βιολογικών πρωινών που σερβίρονται στο Ερζουρούμ. Η πανοραμική θέα από τους Προμαχώνες Αζιζίγιε (Aziziye) και Μετσιντίγιε (Mecidiye) κόβει την ανάσα, ενώ αξίζει επίσης μια επίσκεψη στα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης όπως τους Διπλούς Μιναρέδες του Μεντρεσέ (Çifte Minareli Medrese) και τους Τρεις Τύμβους (Üç Kümbetler). Στα τοπικά εδέσματα περιλαμβάνονται το τσα κεμπάμπ (cağ kebap) και το κανταΐφ ντολμά (kadayıf dolma) (γεμιστό κανταΐφι).
Το Kαρς (Kars), η τελευταία στάση της τουριστικής αμαξοστοιχίας Eastern Express και λαμπερή χειμερινή πόλη της Τουρκίας είναι μια όαση με περισσότερα από 1.600 ανθοφόρα φυτά, 100 εκ των οποίων ή και περισσότερα είναι ενδημικά. Για αυτόν τον λόγο, στην περιοχή παράγεται μέλι από την αρχαιότητα. Το μέλι του Καρς, ένα από τα προϊόντα της πόλης με γεωγραφική ένδειξη, είναι γνωστό για το άρωμά του, το ανοιχτό του χρώμα και τη γεύση του, τα χαρακτηριστικά της οποίας οφείλονται στα χιλιάδες αγριολούλουδα της περιοχής. Το μέλι αυτό παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους οι οποίες έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά και αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό του πρωινού του Καρς. Αυτό το γεύμα περιλαμβάνει επίσης εξαίρετα τυριά που παράγονται στην περιοχή. Τον γαστρονομικό πλούτο της πόλης οι ταξιδιώτες μπορούν να τον ανακαλύψουν και στο Μουσείο Τυριού του Καρς (Kars Peynir Müzesi), το πρώτο θεματικό μουσείο τυριού της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται στον ιστορικό Προμαχώνα του Ιππικού (Süvari). Το χωριό Μπογιατεπέ (Boğatepe), κέντρο παραγωγής νόστιμων τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων, φιλοξενεί επίσης ένα χαριτωμένο μουσείο τυριού. Το Καρς είναι κοντά σε μία από τις πλέον μοναδικές πόλεις της αρχαιότητας, την αρχαία πόλη του Ανί (Ani), Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το ταξίδι με το τρένο προς την πόλη αυτή, ειδικά τον χειμώνα, είναι μοναδικό. Στο Καρς, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα κτίρια της πόλης που εμπνέονται από την αρχιτεκτονική της περιοχής της Βαλτικής και να δοκιμάσουν εμβληματικά τοπικά εδέσματα όπως την πάπια, που συχνά συνοδεύεται από νόστιμα τουρκικά κρασιά και διασκέδαση με τοπικό χρώμα.