Μια από τις πιο δημοφιλείς κουζίνες του κόσμου, και σίγουρα πολύ αγαπητή στο ελληνικό κοινό, σερβίρεται εδώ κι ένα χρόνο στα ενδότερα του Κολωνακίου στην καλύτερη εκδοχή της.
Το comfortness της ιταλικής κουζίνας είναι κάτι που σίγουρα μπορούμε να συμφωνήσουμε οι περισσότεροι και που μάλλον υπερέχει σε σχέση με τις περισσότερες κουζίνες. Ωστόσο, πολλές φορές ίσως αυτή η αίσθηση να χάνεται όταν το ριζότο δεν είναι ωραία χυλωμένο, η Cotoletta alla Milanese έχει τηγανιστεί υπερβολικά, η pasta δεν είναι σωστά βρασμένη και τα σαβαγιάρ στο τιραμισού πολύ μουσκεμένα. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα σας συμβεί στο Gorlomi και υπάρχει λόγος γι’ αυτό, που ακούει στο όνομα Luca Piscazzi.
Ο γεννημένος στη Ρώμη σεφ που χάρισε αστέρι Michelin στο εστιατόριο Pelagos του Four Seasons Astir Palace Hotel σε μόλις 6 μήνες λειτουργίας του, όπως και Χρυσό Σκούφο, βρίσκεται
πίσω από το μενού του Gorlomi δίνοντας την ασφάλεια ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά σε αυτό το γαστρονομικό ταξίδι. Και πράγματι. Μπορεί κάτι να μην είναι στις γεύσεις κάποιου, τίποτα, όμως, δεν έχει αποτύχει σε κάποιο επίπεδο.
Προτού, όμως, σερβιριστείτε, η εμπειρία του Gorlomi ξεκινά από το χώρο του. Ενόψει Χριστουγέννων, ο στολισμός του δημιουργεί μια παραπάνω αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας, ωστόσο συμβαίνει κάτι περίεργο. Ενώ μας υποδέχεται σε ένα περιβάλλον με
δόσεις πολυτέλειας, με ιταλική φινέτσα, μπουαζερί, το navy blue να κυριαρχεί, δερμάτινους καναπέδες και στρωμένα τραπέζια με διπλό λευκό τραπεζομάντηλο, ταυτόχρονα, διατηρεί τη «ζεστασιά» του και σε βάζει αμέσως στο κλίμα του να δοκιμάσεις ιταλική κουζίνα, πιο περιποιημένη και ραφινάτη απ’ ό,τι συνήθως, όπως ακριβώς και η ατμόσφαιρά του. Στο κέντρο του θα βρείτε κι ένα μεγάλο μαρμάρινο μπαρ, το οποίο ενώνει –ή χωρίζει- την εσωτερική σάλα από τον εξωτερικό χώρο, όπου μπορείτε επίσης να καθίσετε για ποτό και να μοιραστείτε πιάτα με την παρέα σας.
Πολυτέλεια και comfortness, λοιπόν, μπλέκονται αρμονικά με έναν τρόπο, κάτι που συνεχίζεται και στο μενού του.
Σε αντίθεση με πολλά ιταλικά εστιατόρια με αχανή μενού, εδώ θα βρείτε
έναν «τόσο-όσο» κατάλογο που δεν θα σας μπερδέψει, με κλασικές και πιο εκλεπτυσμένες επιλογές και τον σεφ Σωτήρη Γιαννόπουλο στην εκτέλεση, όπως επίσης και μια κάρτα από
200 ετικέτες διαφορετικών ποικιλιών για να συνοδέψετε τα πιάτα σας.
Η φοκάτσια του, πιο αφράτη από το συνηθισμένο, μας καλωσόρισε ευχάριστα και εξαφανίστηκε επί τη εμφανίσει μαζί με τη μορταδέλα που τη συνόδευε. Από τις 4 σαλάτες του, εμείς δοκιμάσαμε την
Burrata D.O.P. (Denominazione d'Origine Protetta δηλαδή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), με ντομάτα, πέστο ρόκας και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε ένα αποτέλεσμα γεμάτο φρεσκάδα, αλλά και την ευχάριστη έκπληξη της σαλάτας με
αγκινάρα. Μην τη φοβηθείτε, καθώς με το dressing λεμονιού και το ξύσμα παρμεζάνας 24 μηνών απέχει πολύ απ’ ό,τι έχετε δοκιμάσει σε αγκινάρα μέχρι τώρα.
Εξαιρετικό το Vitello Tonnato με πλούσια βελούδινη σάλτσα τόνου και κάππαρης και ωραίες λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού, χωρίς παραλλαγές που αποπροσανατολίζουν, και κάπου εδώ το γεύμα άρχισε να απογειώνεται, καλύπτοντας όλα τα γούστα, εξεζητημένα και μη.
Τα κ
εφτεδάκια που ήρθαν στη συνέχεια, για παράδειγμα, χωρίς να έχουν τίποτα παραπάνω θεωρητικά από μια σάλτσα ντομάτας, ήταν πεντανόστιμα με την ντομάτα, την παρμεζάνα και τον βασιλικό να μπλέκονται μαζί σε μια τέλεια συγχορδία. Από τα
πιο comfort πιάτα του μενού, για όσους δεν θέλουν άγνωστες λέξεις και γεύσεις, που τους αξίζει σίγουρα το “great balls of fire” σαν τίτλος.
Παραμένοντας στα antipasti, οι λάτρεις των raw καταστάσεων θα λατρέψουν το
λαβράκι crudo, το οποίο σερβίρεται με υπέροχο κολοκύθι alla scapece (δηλαδή τηγανητό, με ξίδι, μπαχαρικά και σκόρδο), με φύλλα μέντας και αφράτη κρεμώδη στρατσιατέλα.
Ιταλικό χωρίς ζυμαρικό θα μπορούσε να θεωρηθεί και ιεροσυλία, γι’ αυτό και στη συνέχεια, στο τραπέζι μας έφτασαν
Reginette ή αλλιώς χειροποίητα ζυμαρικά, από αυτά που οι άκρες τους είναι κυματιστές, τα οποία σερβίρονταν με φουντίτσες μπρόκολου και pancetta affumicata –ένας τύπος καπνιστής ιταλικής παντσέτας- με την υγρασία που χρειάζονταν και τη νοστιμιά που προκύπτει από το πόσο καλοφτιαγμένο και φροντισμένο είναι το πιάτο.
Στα κυρίως, η
πληθωρική Cotoletta alla Milanese ήταν ολόσωστη στο ψήσιμό της και στην τραγανότητά της, αλλά θα δώσουμε το προβάδισμα στο
λαβράκι aqua pazza που σερβίρεται εντυπωσιακά σε μια χάλκινη πιατέλα με vongole, πατάτες, ντοματίνια και φινόκιο, πολύχρωμο, απίστευτα ζουμερό και εξαιρετικά ισορροπημένο και νόστιμο, ικανοποιώντας το ζητούμενο.
Οι επιλογές σας για να γλυκαθείτε στο τέλος –όχι ότι δεν θα έχετε ήδη «γλυκαθεί» σε όλο το γεύμα- είναι 5, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το
tiramisu a la minute που παίρνει την τελική του μορφή μπροστά σας και είναι ολόφρεσκο και κρεμώδες, κερδίζοντας ακόμη και όσους δεν είναι fan του συγκεκριμένου επιδορπίου. Οι λάτρεις φουντουκιού και σοκολάτας ας κινηθούν προς το
hazelnut tartufo, το οποίο θα σας... αποτελειώσει -με την καλή έννοια- και το μόνο που θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή σας από αυτό, θα ήταν να περνούσε δίπλα σας ο Brad Pitt ως
Enzo Gorlomi γνέφοντας
"Arrivederci"
, με τη γνωστή προφορά
από το "Inglourious Basterds".
Info Gorlomi
Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι
210 7251855
από 65 ευρώ/άτομο
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]