Οι τάσεις που θα αναστατώσουν την εστίαση το 2025
Οι νέες τάσεις στην εστίαση αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και τις παγκόσμιες επιρροές. Τι πρόκειται να δούμε, λοιπόν, στο πιάτο μας;
Πιάτα ολοένα και περισσότερο βασισμένα σε φυτικά υλικά και βιώσιμα μενού
Η vegan κουζίνα συνεχίζει να κερδίζει έδαφος με όλο και περισσότερους ανθρώπους να υιοθετούν vegan, vegetarian ή flexitarian διατροφή, είτε για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, είτε για λόγους υγείας. Ακολούθως, λοιπόν, τα εστιατόρια αυξάνουν συνεχώς τις plant-based επιλογές τους, όπως και τις βιώσιμες πρακτικές τους –στην Αθήνα, το Delta Restaurant και το Soil έχουν ήδη πάρει Green Star από τον οδηγό Michelin για τις βιώσιμες πρακτικές τους και ανοίγουν το δρόμο για να ακολουθήσουν κι άλλοι.
Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτοματοποίηση
Οι κουζίνες με τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα αρχίσουν να αυξάνονται, με τα εστιατόρια να υιοθετούν αυτοματοποιημένα συστήματα για καθήκοντα όπως η λήψη παραγγελίας, η προετοιμασία φαγητού, ακόμη και το μαγείρεμα. Η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθά επίσης στην πρόβλεψη των προτιμήσεων των πελατών και στη βελτιστοποίηση του μενού, ενώ μην ξαφνιαστείτε αν δείτε… ρομπότ ντελιβεράδες να αναλαμβάνουν τη διανομή φαγητού, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε πόλεις του εξωτερικού όπως το Λος Άντζελες, δημιουργώντας ανησυχία στον κλάδο.
Τα 3 ελληνικά εστιατόρια που βρίσκονται στα 1000 καλύτερα του κόσμουΔείτε ακόμα
Η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και η Εικονική Πραγματικότητα (VR) θα αρχίσουν να διαμορφώνουν τις γαστρονομικές εμπειρίες σε μεγάλο βαθμό. Τι σημαίνει αυτό; Σκεφτείτε εστιατόρια που προσφέρουν εικονικές γευστικές εμπειρίες ή τη χρήση AR για να μάθετε περισσότερα για τα υλικά και την προέλευση των πιάτων, αλλά και διαδραστικά τραπέζια και μενού αφής που θα σας επιτρέπουν να εξατομικεύετε τις παραγγελίες σας.
Ghost Kitchens και Virtual Restaurants
Οι Ghost kitchens (κουζίνες χωρίς φυσικό κατάστημα) θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λειτουργώντας αποκλειστικά για παράδοση φαγητού. Αυτές οι κουζίνες είναι πιο αποδοτικές και μειώνουν τα λειτουργικά κόστη, ενώ ταυτόχρονα τα virtual restaurants που λειτουργούν μόνο μέσω διαδικτυακών πλατφορμών θα επεκταθούν, εστιάζοντας σε εξειδικευμένα μενού και επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση μέσω delivery.
Μηδενικά απόβλητα και αναγεννητικές πρακτικές
Η τάση του μηδενικού food waste θα κερδίσει έδαφος, με τα εστιατόρια να βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να χρησιμοποιούν κάθε μέρος των υλικών και να μειώνουν τα απόβλητα τροφίμων. Την ίδια στιγμή, η αναγεννητική γεωργία θα επηρεάσει τη διατροφή, καθώς τα εστιατόρια θα συνεργάζονται με αγρότες που ακολουθούν πρακτικές αναγέννησης του εδάφους και της βιοποικιλότητας. Να σημειώσουμε ότι η αναγεννητική γεωργία είναι μια βιώσιμη προσέγγιση στη γεωργία που επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγείας του εδάφους, της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την παραγωγή τροφίμων. Πρόκειται για έναν τρόπο καλλιέργειας που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, αλλά αντίθετα τους αναγεννά και τους ενισχύει με διάφορους τρόπους όπως αποκατάσταση και βελτίωση του εδάφους, πολυκαλλιέργεια, εναλλαγή καλλιεργειών κ.ο.κ.
Υγιεινά μενού και λειτουργικά τρόφιμα
Τα λειτουργικά τρόφιμα που προσφέρουν οφέλη (όπως τρόφιμα για την ενίσχυση της πέψης ή της ανοσίας) θα συνεχίσουν να είναι δημοφιλή και αντίστοιχα οι καταναλωτές θα αναζητούν πιάτα που συμβάλλουν στην ευεξία τους, κάτι που θα αντικατοπτρίζεται στα μενού των εστιατορίων. Η ζήτηση για επιλογές με υγιεινές πρώτες ύλες, λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Συγχώνευση έθνικ γεύσεων και τάσεων
Οι παγκόσμιες κουζίνες συγχωνεύονται, με τους σεφ να πειραματίζονται συνδυάζοντας υλικά και γεύσεις από διάφορες κουλτούρες, δημιουργώντας νέες συναρπαστικές γευστικές εμπειρίες. Τα tacos με κορεάτικο bulgogi, όπου ένα κλασικό μεξικανικό taco έχει στη γέμιση κορεάτικο bulgogi (μαριναρισμένο μοσχάρι), πικάντικη σάλτσα gochujang και λαχανικά kimchi ή το sushi burrito που συνδυάζει την ιαπωνική τέχνη του sushi με το μέγεθος και την παρουσίαση ενός burrito, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Παράλληλα, η ζήτηση για αυθεντικές, περιφερειακές γεύσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται, με το ενδιαφέρον για παραδοσιακές γεύσεις από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής να είναι πιο έντονο.
Τα εξατομικευμένα μενού θα γίνουν πιο δημοφιλή, καθώς τα εστιατόρια θα χρησιμοποιούν δεδομένα πελατών και τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνουν πιάτα που ταιριάζουν με τις προσωπικές προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες. Από το ιστορικό των παραγγελιών σας, λοιπόν, σε ένα εστιατόριο και από εφαρμογές όπου θα καταχωρείτε εσείς πληροφορίες όπως προτιμήσεις και διατροφικές αλλεργίες αυτό που τελικά θα καταλήγετε να τρώτε θα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που αναζητάτε βάσει γούστου και διατροφικών αναγκών. Η σωστή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων ωστόσο είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη των πελατών, ενώ απαιτείται επένδυση σε τεχνολογία, εξοπλισμό και προσωπικό για την ανάπτυξη και συντήρηση του συστήματος.