Γιορτάσαμε τα 20 χρόνια του ΜΑΝΗΜΑΝΗ με καγιανά, ορτύκι και τραβηχτή
Τη Μάνη στο πιάτο σερβίρει εδώ και 20 χρόνια το ΜΑΝΗΜΑΝΗ στο Κουκάκι, πλέον με ανανεωμένο μενού και φρέσκια υπογραφή σε νέες και δοκιμασμένες signature συνταγές.
Πολύ πριν το Κουκάκι γίνει από τις hot συνοικίες της Αθήνας, συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου του 2004, η Γιώτα Χουλιαρά, ο Γιάννης Μπουτσικάρης και ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης αποφάσισαν να μετατρέψουν το νεοκλασικό της Φαλήρου 10 σε ένα εστιατόριο που θα φρόντιζε να μας σερβίρει την Αρεόπολη, το Λιμένι, το Γύθειο και όλο τον γαστρονομικό πλούτο της Μάνης στο πιάτο, ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας. Το ΜΑΝΗΜΑΝΗ, λοιπόν, μπήκε στον χάρτη γεύσεων της πόλης, έκανε τις δικές του «βεντέτες» με κουζίνες άλλων περιοχών της Ελλάδας και έπειτα από πολλές τσουχτές, τραβηχτές, καγιανά και σύγκλινο, έκλεισε τα 20 έχοντας πλέον στο παλμαρέ του αρκετές διακρίσεις. Στα highlight του είναι ότι ξεχώρισε ανάμεσα σε 500 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη στο The New York Times, 36 Hours: 125 Weekends in Europe, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις TASCHEN, όπου προτάθηκε από την εφημερίδα «ως go-to destination», ενώ παρουσιάστηκε και στο video αφιέρωμα των New York Times στην Αθήνα 36hours in Athens, όπως επίσης και το ότι κέρδισε και μια θέση στα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, στα Restaurant 100 Awards, επί 3 συναπτά έτη.
Στο μενού του ξεχωρίζουν οι νέες προσθήκες, ωστόσο δεν λείπουν και κάποια signature πιάτα στα οποία έχει πασπαλίσει τη δική του δημιουργικότητα ο νέος σεφ. Προτού ακόμα φτάσετε στα κυρίως, όμως, θα σας εντυπωσιάσει σίγουρα το χειροποίητο ψωμί που ζυμώνεται καθημερινά και ψήνεται με παραδοσιακές μεθόδους εδώ και 10 χρόνια. Εκτός από το βούτυρο ελαιολάδου και τις ελιές με τις οποίες θα το συνδυάσετε, φυλάξτε λίγο για να το απολαύσετε με την φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, κάππαρη και λιαστή ντομάτα και την ταραμοσαλάτα με πέρλες λεμονιού και λάδι μυρωδικών που είναι πραγματικά εκπληκτικά αλείμματα σε γεύση και υφή. Κι αν πάρετε την τριλογία φάβα-ταραμοσαλάτα-τζατζίκι, ακόμα καλύτερα.
Το φρικασέ με άγρια μανιτάρια, χόρτα εποχής, αυγολέμονο και τηγανητό μανιτάρι ενόκι στην κορυφή συνδυάζει γεύσεις και υφές, είχε τραγανότητα και λιπαρότητα, μπλέκοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Άχαστος είναι σίγουρα ο καγιανάς, ο οποίος έχει «φρεσκαριστεί» στο νέο μενού. Αν και στην όψη μοιάζει ένα μπερδεμένο, πληθωρικό πιάτο, η κρέμα μπουγιουρντί του, η τραγανή λαδόπιτα Ρόδου και το σύγκλινο είναι αρμονικά δεμένα σε ένα αποτέλεσμα με brunch διάθεση που σίγουρα ξεπερνάει τα περισσότερα πιάτα με αυγά.
Το πιάτο με το ορτύκι είναι τόσο ιδιαίτερο όσο και η ιστορία του. Στη Μάνη επειδή πράγματι δεν είχαν πλούσια γη, το ορτύκι που έφερναν οι κυνηγοί από το πέρασμα συνοδευόταν με ψωμί και κάπως έτσι έβγαινε η καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα πιάτο άμεσα συνυφασμένο με την κοινωνία της Μάνης, με τους «παλιούς» του τόπου να αναφέρονται σε αυτή την εποχή ακόμη και σήμερα. Στο νέο μενού, λοιπόν, το ορτύκι σερβίρεται σε μια αρκετά διαφορετική εκδοχή από αυτή που γνώρισαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες της Μάνης, με σιτάρι, μανιτάρια, κρέμα τυρί, τρούφα και σάλτσα από τους χυμούς του. Δεν είναι εύκολο πιάτο για όσους δεν έχουν ξαναδοκιμάσει ορτύκι, με λιγοστό λίπος και ανοίκεια γεύση, ωστόσο σίγουρα φέρνει την λιτότητα της παραδοσιακής Μάνης σε ένα πιο λαμπερό σήμερα.
Πέρα, όμως, από την ιστορία του, τον ζεστό χώρο του, τις εκλεκτές γεύσεις του και το ευγενικό προσωπικό του, το ΜΑΝΗΜΑΝΗ ξεχωρίζει για κάτι ακόμη. Σε μια πόλη όπου η ζυγαριά της σχέσης ποιότητας-τιμής πολλές φορές γέρνει προς τη λάθος πλευρά, με τον κόσμο θαμπωμένο από στυλιζαρισμένα πιάτα που ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται γευστικά στις προσδοκίες βάσει κόστους, το ΜΑΝΗΜΑΝΗ αποτελεί μια λαμπρή εξαίρεση αυθεντικής εμπειρίας με ποιοτικό φαγητό, προσιτό στα πορτοφόλια των Αθηναίων, που συχνά χάνονται στις πολλαπλές και υπερτιμημένες επιλογές της πόλης.
Info
ΜΑΝΗΜΑΝΗ
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη Ακρόπολη
210 9218180
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 14.00 – 23.00
από 30 ευρώ/άτομο
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]