Γιορτάσαμε τα 20 χρόνια του ΜΑΝΗΜΑΝΗ με καγιανά, ορτύκι και τραβηχτή

manimani DIMITRIOS POUPALOS
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025

Τη Μάνη στο πιάτο σερβίρει εδώ και 20 χρόνια το ΜΑΝΗΜΑΝΗ στο Κουκάκι, πλέον με ανανεωμένο μενού και φρέσκια υπογραφή σε νέες και δοκιμασμένες signature συνταγές.

Πολύ πριν το Κουκάκι γίνει από τις hot συνοικίες της Αθήνας, συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου του 2004, η Γιώτα Χουλιαρά, ο Γιάννης Μπουτσικάρης και ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης αποφάσισαν να μετατρέψουν το νεοκλασικό της Φαλήρου 10 σε ένα εστιατόριο που θα φρόντιζε να μας σερβίρει την Αρεόπολη, το Λιμένι, το Γύθειο και όλο τον γαστρονομικό πλούτο της Μάνης στο πιάτο, ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας. Το ΜΑΝΗΜΑΝΗ, λοιπόν, μπήκε στον χάρτη γεύσεων της πόλης, έκανε τις δικές του «βεντέτες» με κουζίνες άλλων περιοχών της Ελλάδας και έπειτα από πολλές τσουχτές, τραβηχτές, καγιανά και σύγκλινο, έκλεισε τα 20 έχοντας πλέον στο παλμαρέ του αρκετές διακρίσεις. Στα highlight του είναι ότι ξεχώρισε ανάμεσα σε 500 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη στο The New York Times, 36 Hours: 125 Weekends in Europe, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις TASCHEN, όπου προτάθηκε από την εφημερίδα «ως go-to destination», ενώ παρουσιάστηκε και στο video αφιέρωμα των New York Times στην Αθήνα 36hours in Athens, όπως επίσης και το ότι κέρδισε και μια θέση στα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, στα Restaurant 100 Awards, επί 3 συναπτά έτη.

Ενήλικο για τα καλά πλέον, έχει περάσει στην επόμενη φάση του, με νέο σεφ στο τιμόνι. Ο σεφ Ανέστης Ποιμενίδης, έχοντας εργαστεί στη Μάνη και γνωρίζοντας τη γαστρονομική «ντοπιολαλιά», έχει αναλάβει το νέο μενού του εστιατορίου αντλώντας πάντα έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα, τα οικογενειακά τραπέζια και τις συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά και μας εγγυάται ότι θα βρεθούμε όσο πιο κοντά γίνεται στον Γερολιμένα, στην Καρδαμύλη, τη Βάθεια και το Ταίναρο μέσα από μια δημιουργική ματιά τοπικών συνταγών, αλλά και της ελληνικής κουζίνας εν γένει.

Σε αυτό το πλαίσιο, γιορτάσαμε κι εμείς πρόσφατα τις δύο δεκαετίες μανιάτικης γαστρονομικής φιλοξενίας στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ, δοκιμάζοντας γεύσεις από το νέο μενού, που σίγουρα θέλουμε να μοιραστούμε. Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα της εισόδου, βρεθήκαμε, λοιπόν, στον πανέμορφο ψηλοτάβανο χώρο του που χωρίζεται σε δωμάτια, με την ανοιχτή κουζίνα, τα μεγάλα παράθυρα, τους τοίχους στα χρώματα της ελιάς και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό να δημιουργούν άμεσα μια αίσθηση οικειότητας, που απομακρύνεται τεχνηέντως από τη φανταχτερή επιτήδευση.

Στο μενού του ξεχωρίζουν οι νέες προσθήκες, ωστόσο δεν λείπουν και κάποια signature πιάτα στα οποία έχει πασπαλίσει τη δική του δημιουργικότητα ο νέος σεφ. Προτού ακόμα φτάσετε στα κυρίως, όμως, θα σας εντυπωσιάσει σίγουρα το χειροποίητο ψωμί που ζυμώνεται καθημερινά και ψήνεται με παραδοσιακές μεθόδους εδώ και 10 χρόνια. Εκτός από το βούτυρο ελαιολάδου και τις ελιές με τις οποίες θα το συνδυάσετε, φυλάξτε λίγο για να το απολαύσετε με την φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, κάππαρη και λιαστή ντομάτα και την ταραμοσαλάτα με πέρλες λεμονιού και λάδι μυρωδικών που είναι πραγματικά εκπληκτικά αλείμματα σε γεύση και υφή. Κι αν πάρετε την τριλογία φάβα-ταραμοσαλάτα-τζατζίκι, ακόμα καλύτερα.

Τα παντζάρια εποχής με κατσικίσιο τυρί, ρόκα, βαλσάμικο και τηγανητό τραχανά είναι μια ευχάριστη και δροσερή επιλογή για ξεκίνημα, ωστόσο η μαύρη φακή με σύγκλινο, βινεγκρέτ μπαλσάμικο, πιπεριά Φλωρίνης, ξύσμα εσπεριδοειδών και μυρωδικά φέρνει μια διαφορετική φρεσκάδα σαλάτας άλλου επιπέδου, που συνδυάζει αρώματα και χρώματα σε ένα πολύ περιποιημένο πιάτο, οπτικά και γευστικά.

Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι σίγουρα η τραβηχτή με τυρί, χειροποίητη τηγανητή πίτα με τυρί δηλαδή, η οποία όπως μάθαμε ήταν το κολατσιό που έτρωγαν στο διάλειμμα τα παιδιά της περιοχής, αντιπρόταση στην τυρόπιτα. Στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ σερβίρεται σε μια πεντανόστιμη εστιατορική εκτέλεση με δημιουργικές πινελιές στο νέο μενού, με σφέλα, ελληνικό brie από έναν μικρό παραγωγό στην Εύβοια, αχλάδι και λίγο μέλι, απόλυτα τραγανή και αφράτη σαν τυρένιος λουκουμάς από φροντισμένα υλικά, τοποθετημένα στο πιάτο με λεπτομέρεια και ακρίβεια.

Το φρικασέ με άγρια μανιτάρια, χόρτα εποχής, αυγολέμονο και τηγανητό μανιτάρι ενόκι στην κορυφή συνδυάζει γεύσεις και υφές, είχε τραγανότητα και λιπαρότητα, μπλέκοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Άχαστος είναι σίγουρα ο καγιανάς, ο οποίος έχει «φρεσκαριστεί» στο νέο μενού. Αν και στην όψη μοιάζει ένα μπερδεμένο, πληθωρικό πιάτο, η κρέμα μπουγιουρντί του, η τραγανή λαδόπιτα Ρόδου και το σύγκλινο είναι αρμονικά δεμένα σε ένα αποτέλεσμα με brunch διάθεση που σίγουρα ξεπερνάει τα περισσότερα πιάτα με αυγά.

Περνώντας στα κυρίως, να σας πούμε ότι ως λάτρεις των θαλασσινών, το Κουσκουσέ Λήμνου με τσορίθο Δράμας, καλαμάρι, γαρίδες, αχιβάδες, μύδια και bisque μπορεί να μας πήρε για λίγο μακριά από Μάνη, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις αποδεικνύοντας ότι η κουζίνα του ΜΑΝΗΜΑΝΗ διατηρεί διευρυμένους ορίζοντες. Τα τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά Μάνης, μυζήθρα Θεσπρωτίας και σάλτσα κόκκινου κρασιού θα σας μεταφέρουν εγγυημένα σε κάποιο οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι της παιδικής σας ηλικίας και το χοιρινό σελινάτο με πουρέ σελινόριζας, σέλερι, αφράτο αυγολέμονο και λάδι άνηθου θα σας ξαναπάει λίγο πίσω στα Χριστούγεννα. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί ένα ακόμη πιάτο ορόσημο για το εστιατόριο που μετρά 15 χρόνια στον κατάλογο, ραφιναρισμένο και ανανεωμένο.

Το πιάτο με το ορτύκι είναι τόσο ιδιαίτερο όσο και η ιστορία του. Στη Μάνη επειδή πράγματι δεν είχαν πλούσια γη, το ορτύκι που έφερναν οι κυνηγοί από το πέρασμα συνοδευόταν με ψωμί και κάπως έτσι έβγαινε η καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα πιάτο άμεσα συνυφασμένο με την κοινωνία της Μάνης, με τους «παλιούς» του τόπου να αναφέρονται σε αυτή την εποχή ακόμη και σήμερα. Στο νέο μενού, λοιπόν, το ορτύκι σερβίρεται σε μια αρκετά διαφορετική εκδοχή από αυτή που γνώρισαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες της Μάνης, με σιτάρι, μανιτάρια, κρέμα τυρί, τρούφα και σάλτσα από τους χυμούς του. Δεν είναι εύκολο πιάτο για όσους δεν έχουν ξαναδοκιμάσει ορτύκι, με λιγοστό λίπος και ανοίκεια γεύση, ωστόσο σίγουρα φέρνει την λιτότητα της παραδοσιακής Μάνης σε ένα πιο λαμπερό σήμερα.

Στο «τρίλημμα» γαλατόπιτα με κανέλα, καραμέλα βουτύρου και crumble πορτοκάλι, πορτοκαλόπιτα με παγωτό γιαούρτι, κρέμα πορτοκαλιού και gel πορτοκάλι και σοκολάτα με τραγανή βάφλα, gel raspberry, namelaka φουντούκι-σοκολάτα και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης, θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Η γαλατόπιτα περισσότερο, αλλά και η πορτοκαλόπιτα, κρατούν την παραδοσιακή γεύση τους στην καλύτερή της εκδοχή, ενώ μια αφράτη σοκολάτα με τραγανή βάφλα, ποτέ δεν χάνει. Ό,τι κι αν επιλέξετε, το γεύμα θα κλείσει όπως του αρμόζει.

Πέρα, όμως, από την ιστορία του, τον ζεστό χώρο του, τις εκλεκτές γεύσεις του και το ευγενικό προσωπικό του, το ΜΑΝΗΜΑΝΗ ξεχωρίζει για κάτι ακόμη. Σε μια πόλη όπου η ζυγαριά της σχέσης ποιότητας-τιμής πολλές φορές γέρνει προς τη λάθος πλευρά, με τον κόσμο θαμπωμένο από στυλιζαρισμένα πιάτα που ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται γευστικά στις προσδοκίες βάσει κόστους, το ΜΑΝΗΜΑΝΗ αποτελεί μια λαμπρή εξαίρεση αυθεντικής εμπειρίας με ποιοτικό φαγητό, προσιτό στα πορτοφόλια των Αθηναίων, που συχνά χάνονται στις πολλαπλές και υπερτιμημένες επιλογές της πόλης.  

Info
ΜΑΝΗΜΑΝΗ
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη Ακρόπολη
210 9218180
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 14.00 – 23.00
από 30 ευρώ/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]